صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۵ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

ظهور نوآوری از دل پیچیدگی و آشوب سیستمی

تحولات سریع فناورانه و بحران‌های جهانی و تاثیرات همه جانبه آنها بر زندگی بشر اکنون بیش از هر زمان دیگری، همکاری در ارائه راه‌حل‌های نوآورانه برای بهبود اجتماعی و اقتصادی، پایداری محیطی و انعطاف‌پذیری را ضروری ساخته است.
کد خبر : 953902

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، تحولات سریع فناورانه و بحران‌های جهانی و تاثیرات همه جانبه آنها بر زندگی بشر اکنون بیش از هر زمان دیگری، همکاری در ارائه راه حل‌های نوآورانه برای بهبود اجتماعی و اقتصادی، پایداری محیطی و انعطاف‌پذیری را ضروری ساخته است.

پژوهشگران در مقاله‌ای با عنوان «توسعه و تکامل بوم‌سازگان نوآوری از دید نظریه پیچیدگی و آشوب» به این موضوع پرداخته‌اند که مهم است که ارزش نوآور‌ی برای همه به حداکثر برسد تا از انتشار عادلانه منافع آن اطمینان حاصل شود. این امر می‌تواند با استفاده از بوم‌سازگان‌های نوآوری که از نقاط قوت بوم‌سازگان‌های ملی، منطقه‌ای و محلی استفاده کرده و به هم متصل می‌شوند، میسر شود.

* آشوبناک بودن در سیستم‌های انسانی 

قاعده غالب در سیستم این است که پس از هر بی‌نظمی، سیستم به نظمی جدید و عموما در سطحی بالاتر دست می‌باید

در این پژوهش آمده است که آشوبناک بودن یک سیستم لزوما به معنی فروپاشی آن نیست. قاعده غالب این است که پس از هر بی‌نظمی، سیستم به نظمی جدید و عموما در سطحی بالاتر دست می‌باید. اما در سیستم‌های انسانی، کنترل این گذار برای هدایت سیستم به سوی نظم نوین، نیازمند پیش‌بینی،
سیاستگذاری و برنامه‌ریزی به موقع و آگاهانه است.

این پژوهش مطرح می‌کند که برای درک چگونگی توسعه و تکامل بوم‌سازگان نوآوری باید از نظریه‌های علمی کمک گرفت که توانایی تحلیل این جنبه‌ها را داشته باشند.

به زعم این پژوهش نظریه پیچیدگی با درک نحوه ظهور رفتار‌های پیچیده از تعاملات ساده‌ترین اجزاء سیستم و تئوری آشوب یا همان تئوری دینامیک سیستم‌های غیرخطی به عنوان‌یکی از رایجترین رویکرد‌های علم پیچیدگی با فراهم کردن ابزار‌ها و مدل‌هایی بر پایه ریاضیات و شبیه‌سازی برای توضیح واکنش‌های بسیار پیچیده و غیرقابل پیشبینی در برابر تغییرات محیطی کوچک و بزرگ در طول مسیر توسعه و تکامل  بوم‌سازگان نوآوری به ما کمک می‌کنند.

* سیستم‌ از دیدگاه نظریه پیچیدگی

به گفته این پژوهش از دید پیچیدگی، سیستم‌های اجتماعی مانند پیوند‌های انسانی، مدل‌های اقتصادی، زنجیره تامین، بازار مصرف و بوم‌سازگان‌های
نوآوری را می‌توان از نظر مفهومی به عنوان سیستم‌های پویا، در حال تغییر و سازگاری تلقی کرد که در آن‌ها رابطه علت و معلولی به طور خطی قابل پیشبینی نیست، و تعادل بلندمدت انتظار نمی‌رود.

{$sepehr_key_5365}

این پژوهش مطرح می‌کند که به طور معمول، مشاوران و متخصصان کسب و کار در پی ارائه راهکار برای موقعیت‌های پیچیده پیش آمده هستند و نسخه‌هایی را برای مدیریت موارد غیرمنتظره رقابت برای بقا در لبه آشوب و پذیرش و تطبیق با پیچیدگی ارائه می‌کنند. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که تئوری پیچیدگی تأثیر گسترد ها‌ی در علوم اجتماعی دارد.

نکته قابل ذکر در این پژوهش این است که نظریه پیچیدگی، با تاکید بر ماهیت پویا، خودسازمانده و غیرخطی بوم‌سازگان‌های نوآوری، چارچوبی قدرتمند برای تحلیل و درک این سیستم‌های پیچیده فراهم می‌کند. با بهرهگیری از ا‌ین نظریه به شناخت عمیقتری از روابط متقابل بین بازیگران مختلف بوم‌سازگان، فرآیند‌های نوآوری و عوامل محیطی دست یافت.

* بوم‌سازگان‌های نوآوری در سازمان

یافته‌های این پژوهش نشان داد که روابط بین بازیگران مختلف در بوم‌سازگان نوآوری بسیار پیچیده و متغیر است و این تأثیر قابل توجهی بر پو یایی بوم‌سازگان دارد. محیط اطراف بوم‌سازگان نوآوری، از جمله سیاست‌ها، فرهنگ و فناوری، نقش تعیین کنند‌های در شکلگیر‌ی و تکامل آن ایفا می‌کند.

{$sepehr_key_5366}

به زعم این پژوهش بوم‌سازگان‌های نوآوری به طور خودکار و بدون نیاز به برنامه‌ریزی مرکزی، ساختار‌ها و الگو‌های رفتاری خود را ایجاد می‌کنند. نوآوری‌ها‌ی بزرگ اغلب به عنوان نتیجه تعاملات پیچیده بین اجزای سیستم و به صورت ناگهانی پدیدار می‌شوند.

این پژوهش توضیح می‌دهد که آینده بوم‌سازگان‌های نوآوری بسیار نامشخص و غیرقابل پیشبینی است در مجموع، این پژوهش نشان می‌دهد که نظریه پیچیدگی می‌تواند به عنوان یک ابزار قدرتمند برای تحلیل و درک بوم‌سازگان‌های نوآوری مورد استفاده قرار گیرد.

در پایان یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که با استفاده از نظریه آشوب چه از جنبه ریاضیاتی با استفاده از داده‌های بلند مدت و چه مفهوم‌سازی ویژگی‌های آن در تفسیر و تحلیل سیر توسعه و تکامل بوم‌سازگان‌های نوآوری یکی دیگر از شکاف‌های مهم تحقیقاتی است.

این پژوهش به کوشش مهرناز معینیان (دکتری مدیریت تکنولوژی دانشکده مدیریت و اقتصاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران)، سپهر قاضی نوری (استاد گروه مدیریت فناوری اطلاعات دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس) و پگاه یغمائی (عضو هیات علمی دانشکده کسب و کار دانشگاه کاپیلانو ونکوور) انجام شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر