انقلاب اسلامی و تربیت متخصصان تراز جهانی؛ رشد ۵ برابری دانشجویان پزشکی
به گزارش خبرنگار آنا، درخشش جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب در تمام عرصهها به ویژه آموزش پزشکی زبانزد منطقه و جهان بوده و با پیشرفت چشمگیر سطح بالای پزشکی در کشور را رقم زده است.
رشد برجسته تعداد دانشگاههای علوم پزشـکی در تمام استانهای کشور به خصوص مناطق محـروم، افـزایش تعـداد دانش آموختگان علـوم پزشـکی بـه ویـژه زنـان و قوانین مربوط به حضور ایـن دانش آموختگان در منـاطق محروم از جمله موفقیتهای بخش آموزش پزشکی در چهار دهه اخیر بوده است است، تا قبل از انقلاب تعداد دانشکدههای پزشکی تنها هفت عدد بوده است، اما هم اکنون ۶۸ دانشکده و دانشگاه پزشکی در سطح کشور مستقر است.
تحصیل ۷۴ هزار دانشجوی پزشکی در کشور
حمیداکبری مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به آمار وضعیت موجود دانشجویان پزشکی گفت: در حال حاضر، ۷۴ هزار دانشجوی پزشکی در دانشگاههای ایران مشغول به تحصیل هستند و سالانه ۷ هزار دانشجوی پزشکی دانش آموخته میشوند که تا قبل از انقلاب تعداد دانشجویان پزشکی هزار نفر بوده است و با توجه به افزایش ظرفیت پزشکی در سالهای اخیر این آمار تا پنج سال آینده به ۱۶ هزار نفر در سال خواهد رسید. جمعیت ما در کشور حدود ۹۰ میلیون نفر است و سال آینده ۹۰ هزار دانشجوی پزشکی خواهیم داشت؛ در هیچ کشوری آمارها به این شکل نیست.
{$sepehr_key_5196}
به گزارش وزارت بهداشت، در سه دهه پس از انقلاب اسلامی تعداد دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی رشد بیش از ۴ برابری، تعداد رشتههای تحصیلات تکمیلی رشد حدود ۳ برابری، تعداد دانشجویان علوم پزشکی رشد تقریبی ۵ برابری و تعداد اعضای هیئت علمی به عنوان مهمترین زیرساخت توسعه آموزش عــالی گروههای پزشکی و پیراپزشکی رشد حدود ۷ برابری داشته است.
انقلاب؛ طلایه دار تربیت دانشجوی پزشکی
توسعه رشتههای تخصصی و فوق تخصصی در کنار رشتههای پزشکی عمومی در دانشگاههای علوم پزشکی دستاورد دیگر انقلاب اسلامی است که نتیجه آن تربیت نیروهای متخصص در زمینههای مختلف پزشکی را رقم زده است.
محمدعلی قدسی راد عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی درباره افزایش رشتههای پزشکی پس از انقلاب اسلامی به خبرنگار آنا میگوید: اصل پیشرفت رشته پزشکی هستهای مربوط به پس از انقلاب اسلامی است و با حمایتهای سازمان انرژی اتمی رادیوراتورهایی را تولید کردهایم که در دنیا حرف اول را میزند و حتی میتوانیم دارو را صادر کنیم.
وی با بیان اینکه پس از انقلاب هیئت علمیهای خوبی تربیت شده و میتوانند روشهای درمانی را اجرا کنند؛ تاکید کرد: بیشتر متخصصان پزشکیای هستهای در کشورهای آلمان، استرالیا و آمریکا فعالیت دارند، این موضوع نشان از رشد قابل توجه پشتیبانی از این رشته پس از انقلاب اسلامی دارد.
این استاد دانشگاه میگوید: در دوران هشت ساله دفاع مقدس که بازسازی کشور آغاز شد اهتمامی به پزشکی و صنعت هستهای و داروسازی هستهای زیاد بود و در مقابل دانشگاههای علوم پزشکی جواب اعتماد صنعت پزشکی هستهای را دادند.
همگام با تولید آخرین رادیوراتورها دانشجویان و استادانی تربیت شدند که توانستند جدیدترین روشهای تشخیصی و درمانی را استفاده کردند و درخواست ادامه یافتن حمایتها را دارم.
در حال حاضر، ۷۴ هزار دانشجوی پزشکی در دانشگاههای ایران مشغول به تحصیل هستند و سالانه ۷ هزار دانشجوی پزشکی دانش آموخته میشوند که تا قبل از انقلاب تعداد دانشجویان پزشکی هزار نفر بوده است و با توجه به افزایش ظرفیت پزشکی در سالهای اخیر این آمار تا پنج سال آینده به ۱۶ هزار نفر در سال خواهد رسید
قدسی راد میافزاید: زمزمه برداشته شدن ارز تجهیزات پزشکی برای وزارت بهداشت سنگین تمام میشود؛ چرا که رشته پزشکی هستهای وابسته به تجهیزات است و علاقهمند به ورود آخریت دستاوردها هستیم تا بتوانیم بهترین خدمات را به ایران و مردمان ارائه دهیم.
به گفته وی، ایران پذیرای بیمارانی است که به صورت توریست درمانی از کشورهای خارجی به ویژه عراق و حاشیه خلیج فارس به ایران میآیند و با همان کیفیت و قیمت کمتر از خدمات پزشکی ایران استفاده میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی افزود: تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی رزیدنت پزشکی هستهای در ایران تربیت نمیشد و شروع پذیرش دانشجویان این رشته از سال ۶۷ در دانشگاه تهران آغاز شد و به تدریج دانشگاههای شهیدبهشتی، مشهد، ایران و شیراز در تربیت دستیار دخیل شدند و دانش آموختگان خوبی به کشور عرضه شدند.
قدسی راد معتقد است که هم اکنون کمبودی در زمینه متخصص پزشکی هستهای نداریم و تمام شهرهای اصلی کشور حتی شهرهای کوچکتر دارای مراکز پزشکی هستهای هستند.
آموزش پزشکی نوین در ایران با تأسیس مدرسه طب دارالفنون در سال ۱۲۳۰ هجری شمسی آغاز و پس از آن، دانشکده پزشکی دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۳ تأسیس شد و به تدریج دانشکدههای پزشکی دیگری در شهرهای مختلف کشور شکل گرفتند. پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، نظام آموزش پزشکی کشور دچار تحولات اساسی شد و توسعه کمی و کیفی چشمگیری پیدا کرد.
{$sepehr_key_5197}
اینگونه به نظر میرسد که با وجود چالشها، آموزش پزشکی در ایران دارای چشمانداز روشنی خواهد بود و با توجه به توسعه زیرساختهای آموزشی و پژوهشی، تربیت نیروهای متخصص و تلاش برای رفع چالشها، میتوان انتظار پیشرفت چشمگیر آموزش پزشکی در ایران را برای سالهای آینده داشت.
انتهای پیام/