هفته دوم ژانویه؛ از «انقراض قدیمی کانگوروها» تا «پایان احتمالی داستان جهانهای موازی!»
به گزارش خبرگزاری آنا، مجلات علمی عامهفهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات میتوانند پژوهشها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات بهسرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) بهروزرسانی میشوند، جریانات و پارادایمهای جدید علمی را در دسترس عموم قرار میدهند. در این سلسله گزارشها، مروری بر پروندههای جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.
{$sepehr_key_5096}
نیچر
رمزگشایی از اسرار فلسهای نامنظم تمساحها از کودکی تا بزرگسالی
پژوهشی جدید از ویژگی عجیب و متفاوت خزندگانی مثل تمساحها حکایت دارد، فلسهای سر تمساحها، برخلاف فلسهای بدن خزندگان دیگر یا موهای پستانداران، از فرآیندی کاملاً متفاوت ایجاد میشوند. این فلسهای نامنظم چندضلعی نتیجه نیرویی مکانیکی هستند که پیش از تولد آغاز میشود که هنوز ناشناخته است. محققان در پژوهشهایی که در این باره انجام دادند متوجه شدند جنین تمساح نیل (Crocodylus niloticus) در ابتدا با پوستی صاف شروع به رشد میکند.
با گذر زمان، پوست روی فک بالا و پایین تمساح سریعتر از استخوانهای زیرین رشد کرده و باعث ایجاد چینوچروکهای عمیق میشود. این چینوچروکها به فلسهای چندضلعی تبدیل میشوند. در فک بالا، این فلسها بزرگتر و کشیدهتر هستند، در حالی که فک پایین با فلسهای کوچکتر و متراکمتر پوشیده میشود. برخلاف نوجوانان انسان که در رشد سریع استخوانهایشان دچار ترکهای پوستی یا «استرچمارک» میشوند، پوست تمساحها سریعتر از بدن آنها رشد کرده و به جای ترک، بهصورت چینوچروک سازمانیافته درمیآید. این کشف نهتنها رازو رمزهای فرآیند پیچیده شکلگیری فلسهای تمساحها را آشکار کرده، بلکه میتواند به درک ما از چگونگی ایجاد الگوهای پیچیده در دیگر موجودات کمک کند.
ساینس
چه بلایی بر سر جمعیت کانگوروهای استرالیا آمد؟
به کانگورو نگاه کنید شاید امروز گونههای محدودی از کیسهداران باقی ماندهاند و یکی از فرضیات موجود در این باره به این اشاره دارد که گونههای بزرگ کیسهداران حدود ۴۰هزار سال پیش به دلیل رژیم غذایی محدود در تغییرات آبوهوایی در استرالیا منقرض شدهاند. پژوهشگرانی که روی گونههای کانگوروهای موجود و منقرض شده تحقیق میکنند با بررسی دندانها و فسیلهای این حیوانات به این نتیجه رسیدند که بیشتر گونههای کانگورو برای مقابله با تغییرات پوشش گیاهی ناشی از تحولات آبوهوا سازگار شدهاند.
بنابراین مرگ آنها در سالهای دور احتمالا به خاطر تغییرات اقلیمی نبوده است، آنها حدس میزنند عامل این انقراض احتمالا انسانها بودهاند. استرالیا حدود ۹۰ درصد از گونههای بزرگ جانوریاش را در حدود ۴۰ هزار سال پیش از دست داده است که بیش از نیمی از آن گونهها کانگورو بوده است؛ بنابراین به نظر میرسد احتمالا این انسانها بودهاند که کانگوروها را شکار میکردند.
دیرینهشناسان بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ اسکلتهای متعددی از گونههای باستانی کانگورو را در استرالیا کشف کردند. اکنون یک مطالعه جدید با تمرکز بر این بقایا، سه گونه کانگورو را که تاکنون ناشناخته و منقرض شده بودند، نشان داده است. این تحقیقات میتواند به درک تحولات تکامل و انقراض برخی گونههای در طی هزاران سال کمک کند.
نیوساینتیست
کوانتوم شاید دیگر نیازی به جهانهای موازی نداشته باشد
مکانیک کوانتومی پیچیدگیهای زیادی دارد یکی از این پیچیدگیها در تفسیر چند جهانی این نظریه است، اما سوال اینجاست که آیا حل یک پارادوکس صدساله ممکن است؟ شاید ارزشش را داشته باشد که هر از گاهی مکث کنیم و به نسخههای بیشماری از خودمان که ممکن است در جهانهای موازی با جهان ما وجود داشته باشند فکر کنیم. ایده چند جهانی برای اولینبار حدود ۶۵ سال پیش ارائه شد.
و به این نکته اشاره داشت که واقعیت به دلیل تعاملات ظریف در سطح کوانتومی دائما مسیرهای موازی ایجاد میشود اگر چه این ماجرا ممکن است عجیب به نظر برسد، اما بعضی از مشکلات فیزیکی مفهوم کوانتوم را حل میکند به همین خاطر است که فیزیکدانها ترجیح میدادند این ایده را حفظ کنند. حالا به لطف فیزیکدانهای دانشگاه بریستول انگلستان ایده چند جهانی ممکن است با چالش بزرگی روبهرو شود. در این دیدگاه جدید توضیحات تازهای برای حل چالش مفهومی مسیرهای موازی برای ذرات بسیار کوچک در سطح کوانتومی تعریف شده است که در پرونده جدید این شماره مجله نیوساینتیست آمده است. این توضیحات ممکن است در آینده به کنار گذاشته شدن ایده جهانهای موازی منجر شود.
انتهای پیام/