بهبود مناسبات بینالمللی پیششرط رشد اقتصادی کشور
به گزارش خبرنگار آنا، حسین عبده تبریزی، مشاور اقتصادی رئیس جمهور در نشست با جمعی از صاحبان صنایع و استادان دانشگاه آزاد اسلامی کاشان اظهار کرد: تورم بالای ۴۰ درصد، کسری بودجه، نرخ پائین رشد اقتصادی، ارز چند نرخی، نرخ بهره بالا، تحریمها، وضعیت نامناسب بخشهای مختلف اقتصاد از جمله صنعت و بازار سرمایه و… از جمله چالشهای مهمی است که کار دولت چهاردهم را سخت خواهد کرد.
وی افزود: دولت تازهنفسی که اولویتهای زیادی را لیست کرده و برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور نقشهها کشیده است. در این میان اما اجرای اصلاحات اقتصادی از جمله نکات مهمی بوده که باید محتاطانه پیش رفت تا تبعات آن گریبان اقتصاد و مردم را نگیرد.
این استاد دانشگاه صنعتی شریف عنوان کرد: بحث تورم یکی از موارد مهمی است که دولت با آن روبروست، موضوعی که در دولت سیزدهم روند رو به رشدی را پیمود و به بیش از ۴۰ درصد رسید و اقتصاد را زمینگیر کرد. با این حال، هر چند مهار و کنترل تورم از جمله اولویتهای اقتصادی دولت چهاردهم بوده باید دید چگونه قرار است این نرخ کاهش یابد؟ آیا دولت میتواند در کوتاه مدت آن را تک رقمی کند و با چه موانعی روبهرو است.
عبدهتبریزی با بیان اینکه عوامل متعددی بر تورم تاثیرگذار است، کسری بودجه را یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تورم ذکر کرده و گفت: کسری بودجه گاهی مستقیم و برخی مواقع از طریق شیوه تأمین مالی بر تورم اثرگذار است.
وی با تأکید بر اینکه کاهش پنج تا ۱۰ درصدی نرخ تورم در سه سال غیرممکن است، اضافه کرد: هیچ زمان نمیتوان نرخ تورم را با سرعت کاهش داد. بانک مرکزی میتواند با اعلام به سسیتم بانکی جلوی ارائه تسهیلاتی مانند پرداخت وام را بگیرد؛ اما با متغییر اقتصاد کار نمیکند و در چنین شرایطی اقتصاد تعطیل میشود و تولید آسیب میبیند.
مشاور اقتصادی رئیس جمهور با بیان اینکه متوسط نرخ تورم در چند سال ۴۰ درصد بوده، تصریح کرد: نرخ تورم با پلههای کوچک کاهش مییابد و نمیتوان به یک باره و در مدت زمانی کوتاهی آن را کاهش داد. فشار بیش از اندازه به اقتصاد باعث ایجاد رکود عمیق در اقتصاد میشود. تورم ۴۰ درصد را نمیتوان به ۱۶ درصد رساند.
عبدهتبریزی کنترل تورم را اولویت اول کشور در شرایط فعلی برشمرده و بیان کرد: با کنترل نرخ تورم، اقتصاد، فشار زیادی را متحمل میشود با این وجود با توجه به نگرانیها درباره افزایش لجام گسیخته تورم، بانک مرکزی با کنترل ترازنامه بانکها توانست تورم را مهار کند؛ اما اقتصاد فشار زیادی را متحمل شد. تورم تک نرخی، تعطیلی اقتصاد و تولید را به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین تک نرخی شدن تورم در کوتاه مدت به هیچ عنوان امکان پذیر نخواهد بود.
وی مطرح کرد: وقتی سیاستی دنبال میشود نمیتوان به یک بخش توجه کرد؛ بلکه باید همه بخشها را در نظر گرفت. بهبود مناسبات بین المللی اولویت مهم دیگری است که در دولت چهاردهم پیگیری میشود.
مشاور اقتصادی رئیس جمهور بهبود مناسبات بین المللی را پیش شرط تحقق افزایش نرخ رشد اقتصادی خواند و گفت: برای فراهم کردن زمینههای رشد اقتصادی باید اصلاحات اقتصادی انجام شود که پیش شرط آن بهبود مناسبات بین المللی است. به بیانی دیگر، اصلاحات اقتصادی باید در کنار مناسبات بین المللی انجام شود.
عبدهتبریزی البته نقش مردم را برای دستیابی به اهداف رشد اقتصادی مهم برشمرد و توضیح داد: با توجه به اینکه اداره اقتصاد از زمان جنگ نیز سختتر است، مردم باید بیش از پیش به دولت اعتماد کنند. دولت چهاردهم به جز بهبود مناسبات بینالمللی باید درک درستی از اصلاحات و ترتیب درست آن داشته باشد؛ البته در این میان، مهمترین موضوع اعتماد وحمایت مردم از دولت است؛ چرا که اگر اعتماد نباشد، نمیتوان اصلاحات اساسی در اقتصاد را پیش برد.
وی افزایش بهره وری و توسعه تکنولوژی در کشور را ضروری دانست و تاکید کرد: برای دستیابی به تکنولوژی به مهارتهای بالایی نیاز داریم. البته سهم اقتصاد از کالاهای دیجیتال نیز باید افزایش یابد. هر چند باید با کشور چین روابط اقتصادی گستردهای داشته باشیم؛ اما لازم است با دیگر کشورها نیز مناسبات اقتصادی خود را ارتقا دهیم همچنین باید در تصمیمات اقتصادی باید استقلال داشته باشیم.
مشاور اقتصادی رئیس جمهور جلوگیری از هدر رفت انرژی را اولویت دیگر دولت پزشکیان عنوان کرد و ادامه داد: مصرف روزانه بنزین ۱۱۰ میلیون لیتر بوده که از این میزان حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون لیتر قاچاق میشود در حالی که این میزان باید صرف بهداشت و آموزش و پرورش در روستاها و اقشار ضعیف شود؛ بنابراین منطقی است که از هدر رفت انرژی در دولت جدید جلوگیری و منابع آن صرف مردم شود.
عبدهتبریزی تشریح کرد: کشوری که از نظر ذخایر نفت و گاز در دنیا اول بوده چطور میشود برخی کارخانههای آن با کمبود گاز مواجه باشند. ۱۷ سال است در بخش نفت و گاز سرمایهگذاری نشده درحالی که در چهار سال اخیر سرمایه گذاری در کشور منفی بوده و روز به روز ناترازی انرژی بدتر میشود؛ بنابراین امکان تداوم این شرایط وجود ندارد و باید تغییرات اساسی در کشور ایجاد شود.
انتهای پیام/