صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۳ - ۱۹ دی ۱۴۰۳

دی‌ان‌ای همه انسان‌ها ۹۹.۹% یکسان است!

 تمامی تفاوت‌های ظاهری و رفتاری میان انسان‌های در اقصی‌نقاط جهان تنها ناشی از ۰.۱% از تفاوت‌های ژنتیکی دی‌ان‌ای مان است!
کد خبر : 951316

به گزارش خبرگزاری آنا، دی‌ان‌ای (DNA) به‌عنوان مولکول اصلی ذخیره و انتقال اطلاعات ژنتیکی در موجودات زنده، ساختاری مشترک میان تمامی انسان‌ها دارد. این مولکول که از رشته‌های طولانی و پیچیده‌ای از نوکلئوتید‌ها تشکیل شده، نقش تعیین‌کننده‌ای در خصوصیات فیزیولوژیکی و ظاهری هر فرد ایفا می‌کند.

مطالعات نشان داده که بیش از ۹۹.۹ درصد از دی‌ان‌ای تمامی انسان‌ها کاملاً مشابه است. این شباهت نشان‌دهنده این است که تنوع عظیم ظاهری، رفتاری و ژنتیکی که در میان جمعیت انسانی مشاهده می‌شود، تنها در ۰.۱ درصد از دی‌ان‌ای نهفته است! این میزان اندک تفاوت، مسئول تفاوت‌هایی همچون رنگ پوست، قد، نوع مو، گروه خونی، و حتی استعداد‌های خاص افراد است.

{$sepehr_key_5015}

شباهت بالای دی‌ان‌ای میان انسان‌ها ریشه در تکامل زیستی دارد. تمام انسان‌های مدرن به گونه‌ای مشترک به نام هوموساپینس تعلق دارند که حدود ۲۰۰,۰۰۰ سال پیش در آفریقا ظهور کرد. از آن زمان، تمام جمعیت‌های انسانی از این گروه اولیه تکامل یافته‌اند. بنابراین، دی‌ان‌ای مشترک به‌عنوان میراثی از اجداد مشترک، میان تمامی انسان‌ها باقی مانده است. 

از سوی دیگر، بیشتر بخش‌های دی‌ان‌ای انسان مسئول عملکرد‌های اساسی زیستی مانند رشد سلول‌ها، تولید پروتئین‌ها و تنظیم متابولیسم هستند. این عملکرد‌ها در تمامی انسان‌ها مشابه‌اند، بنابراین، بخش عمده‌ای از دی‌ان‌ای بدون تغییر باقی مانده است. 

اگرچه شباهت ۹۹.۹ درصدی دی‌ان‌ای انسان‌ها قابل‌توجه است، اما تفاوت‌های کوچک در ۰.۱ درصد باقی‌مانده تأثیر عمیقی بر ویژگی‌های فردی دارند. این تفاوت‌ها که به‌عنوان واریانت‌های ژنتیکی شناخته می‌شوند، اغلب در بخش‌های غیرکدکننده دی‌ان‌ای قرار دارند. این واریانت‌ها ممکن است بر شکل ظاهری، رفتار، یا حتی استعداد فرد برای ابتلا به بیماری‌ها تأثیر بگذارند.

مطالعات ژنتیکی، مانند پروژه ژنوم انسان نشان داده است که برخی از این تفاوت‌ها به مناطق جغرافیایی یا جمعیت‌های خاص محدود می‌شوند. برای مثال، مقاومت نسبت به برخی بیماری‌ها یا توانایی هضم لاکتوز ناشی از این تفاوت‌های ژنتیکی است.

درک شباهت و تفاوت‌های دی‌ان‌ای میان انسان‌ها کاربرد‌های گسترده‌ای در علوم پزشکی، ژنتیک و انسان‌شناسی دارد. یکی از مهم‌ترین کاربردها، استفاده از این اطلاعات در پزشکی شخصی‌سازی‌شده است. با شناسایی تفاوت‌های ژنتیکی فردی، پزشکان می‌توانند درمان‌هایی متناسب با نیاز‌های خاص هر بیمار ارائه دهند.
علاوه بر این، شباهت گسترده دی‌ان‌ای امکان مطالعه تاریخ تکاملی انسان و مهاجرت‌های گذشته را فراهم کرده است. محققان از این اطلاعات برای بازسازی مسیر‌های مهاجرتی انسان در طول تاریخ استفاده می‌کنند و دریافته‌اند که تمامی انسان‌های مدرن از آفریقا به دیگر نقاط جهان مهاجرت کرده‌اند.

انتهای پیام/

ارسال نظر