صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۴۸ - ۱۴ دی ۱۴۰۳

چرا با شروع رژیم لاغری؛ ریزش مو هم آغاز می‌شود؟

تحقیقی جدید نشان داده که رژیم لاغری متناوب می‌تواند اثرات نه‌چندان مطلوبی روی موها داشته باشد.
کد خبر : 950388

به گزارش خبرگزاری آنا، آزمایش‌هایی که در دانشگاه ژجیانگ چین روی موش‌ها و انسان‌ها انجام شد، نشان داد که این محدودیت غذایی روی سلول‌های بنیادی فولیکولی تأثیر می‌گذارد و رشد مجدد مو را به طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. 

نتایج این تحقیق در ۱۳ دسامبر ۲۰۲۴ در مجله آمریکایی «Cell» منتشر شد.

پژوهشگران در این تحقیق، برای درک آثار رژیم لاغری متناوب روی رشد مجدد موها، موهای دو گروه از موش‌ها را تراشیدند و سپس برای آنها دو نوع محدودیت غذایی وضع کردند: برای گروه اول، نوعی رژیم غذایی متناوب؛ به این معنی که موش‌ها فقط برای مدت هشت ساعت به غذا دسترسی داشتند و ۱۶ ساعت باقی‌مانده را مجبور بودند گرسنه باشند.

برای گروه دوم نیز همین رژیم غذایی بطور روز در میان اجرا شد. یک گروه کنترل هم وجود داشت که در آنجا موش‌ها غذاهایی معمولی داشتند و هرزمان که می‌خواستند می‌توانستند غذا بخورند.

پژوهشگران ۳۰ روز پس از آغاز این آزمایش و تراشیدن موهای موش‌ها، دریافتند موش‌هایی که بطور معمول تغذیه می‌شدند، بیشتر موهای خود را به دست آورده بودند. اما وضعیت در دو گروه دیگر اینگونه نبود و بدتر اینکه بعد از سه ماه، موهای آنها هنوز بطور کامل رشد نکرده بود.

در آنها نیز رشد مجدد مو در مقایسه با شرکت کنندگان گروهی که هیچگونه محدودیت غذایی برایشان وضع نشده بود، به میزان ۱۸ درصد کاهش یافت و به این ترتیب تایید شد که روزه داری‌های متناوب بر «مویینگی» انسان تأثیر می‌گذارد.

بازسازی مو در مرحله سوم چرخۀ زندگی مو انجام می‌شود. در این مرحله که «تلوژن» نامیده می‌شود، موهای قدیمی شل می‌شوند و می‌ریزند و سپس یک فولیکول موی جدید جایگزین می‌شود که یک موی جدید به نام «آناژن» تولید می‌کند.

انجام این فرایند مستلزم فعال شدن سلول‌های بنیادی فولیکول مو است. فعال شدن این سلول‌های بنیادی نیز تا حدی به محیط سلولی آن بستگی دارد که بسته به فیزیولوژی فرد، می‌تواند تغییر کند.

با این حال، رژیم غذایی می‌تواند تغییرات فیزیولوژیکی را در بدن ایجاد کند و بر فعال شدن این سلول‌های بنیادی فولیکولی تأثیر بگذارد.

پژوهشگران در این تحقیق نشان دادند که این دو نوع محدودیت غذایی (چند ساعت رژیم لاغری گرفتن یا یک روز در میان رژیم لاغری گرفتن) منجر به آزاد شدن اسیدهای چرب توسط سلول‌های چربی پوست می‌شود. زیرا بدن در معرض استرس ناشی از کمبود غذا قرار می‌گیرد و سعی می‌کند با سوزاندن ذخایر چربی بیشتر، خود را با شرایط سازگار کند.

اما همین کار باعث می‌شود که بخشی از این چربی‌ها در اطراف سلول‌های بنیادی فولیکولی جمع شوند و محیط آن‌ها را تغییر دهند. تغییر در محیط سلولی نیز باعث نمایان شده پدیدۀ دیگری می‌شود که «استرس اکسیداتیو» نام دارد.

در واقع تجمع اسیدهای چرب منجر به افزایش «استرس اکسیداتیو» در سلول‌های بنیادی شده و باعث مرگ بیشتر این سلول‌ها می‌شود.

البته پژوهشگران موفق شدند با افزایش دفاع آنتی‌اکسیدانی این سلول‌ها، تا حدودی از وقوع این مشکل اجتناب کنند.

بر این اساس آنها اعلام کردند: «بهبود ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سلول‌های بنیادی فولیکولی می‌تواند اثر منفی روزه‌داری متناوب بر بازسازی فولیکول را بطور قابل‌توجهی کاهش دهد و احتمالا می‌تواند راهی برای جلوگیری توقف رشد مجدد موی انسان باشد.»

انتهای پیام/

ارسال نظر