صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۳ - ۰۴ دی ۱۴۰۳

آلودگی هوا؛ راه‌های مرئی برای مبارزه با دشمن نامرئی!

آلودگی هوا دشمن سرسختی است که با لبوی پخته و لیوانی شیر نمی‌توانید شکستش دهید، اما با ماسک‌های استاندارد، تغذیه مناسب، محدود کردن فعالیت‌های بیرون از منزل و کمی همکاری جمعی، می‌توانید اثراتش را کاهش دهید.
کد خبر : 947704

خبرگزاری آنا- محمدامین پورحسینقلی: این روز‌ها اگر در تهران یا شهر‌های بزرگ زندگی می‌کنید، احتمالاً هوای پاک را بیشتر به یاد خاطرات دوران کودکی‌تان نسبت می‌دهید تا واقعیت. از پنجره بیرون نگاه می‌کنید و به‌جای دیدن آسمان آبی، چیزی شبیه به مه غلیظ می‌بینید که البته مه نیست، بلکه دشمنی نامرئی به نام آلودگی هواست که بی‌صدا به ریه‌ها و سلامت شما حمله می‌کند.

{$sepehr_key_4530}

فضای مجازی پر است از نسخه‌هایی که این دشمن را شکست می‌دهند: "شیر بخورید، لبو بخورید، معجزه می‌کند! "، اما آیا واقعاً این توصیه‌ها اثری دارند، یا فقط راهی برای آرام کردن وجدان جمعی ماست؟ بگذارید خیالتان را راحت کنم. آلودگی هوا هیچ علاقه‌ای به شیر و لبو ندارد. این معجون خطرناک از ذرات معلق، گاز‌های سمی و مواد شیمیایی ساخته شده که مستقیم وارد ریه‌هایتان می‌شود، آنجا جا خوش می‌کند و با خیال راحت دست به تخریب می‌زند. از مشکلات تنفسی و بیماری‌های قلبی گرفته تا سکته و حتی مشکلات پوستی، آلودگی هوا دست به هر چیزی می‌زند، به جز دست برداشتن از شما!

اما به‌جای اینکه مثل یک جنگجوی دست‌خالی با آلودگی هوا مقابله کنید، بهتر است به علم اعتماد کنید. در ادامه، چند راهکار ساده برای کاهش آسیب‌های آلودگی هوا آورده شده است. بله، در اینجا هیچ نسخه لبویی وجود ندارد، اما صبر کنید، شاید هنوز علاقه‌مند شوید.

ماسک‌های استاندارد؛ قهرمانانی بی‌ادعا

ماسک‌های پارچه‌ای و جراحی، با تمام زحمتی که می‌کشند، در برابر آلودگی هوا بیشتر شبیه سپر چوبی هستند. اگر واقعاً می‌خواهید ذرات ریز آلوده (PM۲.۵) را بیرون نگه دارید، به ماسک‌های N۹۵ یا FFP۲ نیاز دارید. البته این ماسک‌ها هم قرار نیست شما را به سوپرمن تبدیل کنند، اما از تبدیل شدن شما به قربانی اصلی آلودگی جلوگیری می‌کنند.

خانه؛ پناهگاهی که باید جدی گرفته شود

خانه، جایی که فکر می‌کنید امن‌ترین مکان دنیاست، می‌تواند دشمن پنهان شما باشد. آلودگی هوا به خانه هم سرک می‌کشد، مگر اینکه از دستگاه‌های تصفیه هوا با فیلتر‌های HEPA استفاده کنید. روشن کردن شومینه‌های دودزا یا سوزاندن چوب هم ممنوع! اگر نه، بیشتر شبیه این است که دشمن را با افتخار به داخل دعوت کنید.

تغذیه سالم؛ بله، اما نه هر چیزی

هرچند شیر و لبو به‌خودی‌خود معجزه نمی‌کنند، اما مواد غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها مثل مرکبات، کلم بروکلی و اسفناج می‌توانند به بدن شما کمک کنند تا اثرات مخرب آلودگی را کاهش دهد. غذا‌های حاوی اسید‌های چرب امگا ۳ مثل ماهی و گردو هم مثل یک زره برای بدن عمل می‌کنند.

کمتر بیرون بروید، بیشتر زنده بمانید

ورزش کردن در هوای آلوده شبیه این است که بگویید: "بیشتر نفس بکش، تا زودتر آسیب ببینی! " در روز‌هایی که شاخص آلودگی به رنگ قرمز می‌زند، فعالیت‌های بیرون از خانه را محدود کنید. اگر هم مجبورید بیرون بروید، لطفاً طوری رفتار کنید که انگار در حال فرار از یک طوفان شن هستید.

آب بنوشید، اما نه مثل تشنه‌ها در کویر

آب معجزه نمی‌کند، اما کمک می‌کند آلاینده‌هایی که وارد بدن شده‌اند، راحت‌تر دفع شوند. دمنوش‌های گرم هم می‌توانند گلویتان را تسکین دهند، اما انتظار نداشته باشید که آلودگی را از ریه‌هایتان بیرون بکشند!

هرچند ما می‌توانیم تا حدی از خود مراقبت کنیم، اما مبارزه واقعی با آلودگی هوا در دست دولت‌ها و صنایع است. اصلاح کیفیت سوخت، توسعه حمل‌ونقل عمومی و نظارت بر صنایع از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند تأثیر واقعی داشته باشند. البته شما هم می‌توانید با کاهش استفاده از خودرو‌های شخصی و بازیافت زباله‌ها در این جنگ سهمی داشته باشید. بله، همین که کمتر خودرو تک‌سرنشین برانید، یعنی یک قهرمان محیط‌زیست کوچک هستید.

 آلودگی هوا دشمن سرسختی است که با لبوی پخته و لیوانی شیر نمی‌توانید شکستش دهید، اما با ماسک‌های استاندارد، تغذیه مناسب، محدود کردن فعالیت‌های بیرونی و کمی همکاری جمعی، می‌توانید اثراتش را کاهش دهید. پس دفعه بعد که آسمان خاکستری را دیدید، به‌جای افسوس خوردن یا چسبیدن به افسانه‌های لبویی، از علم کمک بگیرید. به قول معروف، "کمتر نفس بکش، اما درست نفس بکش! "

انتهای پیام/

ارسال نظر