صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۷ - ۱۹ آذر ۱۴۰۳
حقایق نجومی ۹۷؛

چرا کیهان سردتر می‌شود؟!

در حالی که کره زمین روزبه‌روز گرم‌تر می‌شود و جنبش‌های متعددی برای جلوگیری از وقوع این رخداد فعالیت می‌کنند، جالب است که بدانید کل گیتی در روندی قرار دارد که به طور یکپارچه سردتر می‌شود!
کد خبر : 945465

به گزارش خبرگزاری آنا، کیهان روز به روز سردتر می‌شود، اما این فرایند، برخلاف تصور عمومی، نه یک بحران بلکه یک نتیجه طبیعی از قوانین فیزیک است. برای درک این مسئله، باید به ریشه‌های پیدایش کیهان و فرآیند‌های بنیادینی که آن را شکل داده‌اند، نگاهی بیندازیم.

{$sepehr_key_4102}

ابتدا بهتر است به مه‌بانگ یعنی لحظه‌ای که جهان از یک نقطه بسیار متراکم و داغ آغاز شد برگردیم. در آن زمان، دمای جهان به اندازه‌ای بالا بود که هیچ اتم یا ماده‌ای نمی‌توانست شکل بگیرد. اما با گذر زمان، انبساط کیهان آغاز شد و انرژی اولیه به مرور زمان در فضا پخش و پراکنده شد. این پراکندگی باعث کاهش چگالی (density) و دما (temperature) در کل جهان شد.

اما چرا این انبساط باعث سردتر شدن جهان می‌شود؟ پاسخ در ماهیت انرژی و چگونگی توزیع آن نهفته است. انرژی در کیهان همانند یک منبع محدود است که با انبساط فضا گسترش می‌یابد. وقتی فضا بزرگ‌تر می‌شود، فوتون‌ها یا ذرات نور، کشیده شده و طول موجشان افزایش می‌یابد. این فرایند که به «انتقال به سرخ» (redshift) معروف است، باعث کاهش انرژی این فوتون‌ها می‌شود و در نتیجه، دمای جهان پایین‌تر می‌آید.

یکی از نشانه‌های این سرد شدن، CMB یا تابش زمینه کیهانی (Cosmic Microwave Background) است؛ نوعی تابش که از اولین روز‌های پس از مه‌بانگ باقی مانده است. این تابش که زمانی بسیار گرم بود، اکنون به دلیل انبساط کیهان تنها معادل ۲.۷ درجه کلوین بالای صفر مطلق است.

با این حال این روند به کجا خواهد رسید؟ دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند که اگر انبساط کیهان ادامه یابد و نیرو‌های ناشناخته‌ای مانند انرژی تاریک به گسترش جهان شتاب بخشند، جهان روزی به نقطه‌ای خواهد رسید که به «مرگ گرمای کیهان» (heat death) معروف است. در این مرحله، همه ستارگان خاموش می‌شوند، کهکشان‌ها از هم پراکنده می‌شوند و جهان به یک فضای سرد و خالی تبدیل خواهد شد.

سوالی که باقی می‌ماند این است: آیا باید از سرد شدن کیهان نگران باشیم؟ در مقیاس انسانی، این تغییرات بسیار کندتر از آن هستند که تأثیری مستقیم بر زندگی ما داشته باشند. اما این واقعیت که جهان ما به سمت یک سرنوشت سرد و فریزشده حرکت می‌کند، می‌تواند الهام‌بخش پرسش‌های فلسفی عمیقی درباره جایگاه ما در کیهان باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر