تولید حیوانات آزمایشگاهی در سرای نوآوری دامپزشکی؛ فناورانی که خدمات دامی ارائه میدهند
خبرگزاری آنا - احسان عربی مفرد؛ در بخش نخست گفتوگو با حسین اریک اغاجی که بهتازگی سرپرستی سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران را عهدهدار شده است به تشریح دلایل انتخاب واحد دانشگاهی علوم و تحقیقات برای ایجاد این سرای نوآوری و نیز اهداف و مأموریتهای سرا پرداختیم.
{$sepehr_key_4197}
در بخش دوم گفتوگو با اریک اغاجی، دانشآموخته رشته علوم تشریحی دامپزشکی مشتمل بر رشته آناتومی، بافتشناسی و جنینشناسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات به جزئیاتی دیگر از سرای نوآوری «فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته» ازجمله استقرار فناوران، تفاهمنامهها و قراردادها، مزیتهای سرا، خدمات و .... میپردازیم که در ادامه خواهید خواند.
آنا: آقای دکتر! مزیتهای سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته را چه میدانید؟
اریک اغاجی: وجود نیروی انسانی باکیفیت، مناسب و متخصص در تمامی مقاطع دانشگاهی، مرکزیت علم و تحقیقات کشور در تهران به عنوان زیرمجموعهای در واحد علوم تحقیقات تهران (دانشگاه اصلی و مادر)، نزدیکی به سازمانهای مرکزی دانشگاه و بهرهمندی از تجارب مثبت و موفق، وجود تجارب اقتصادهای کلان و خرد ملی و محلی در نزدیکی سرا، امکان کارآفرینی بهتر و ظرفیت بالای اقتصادی و فنی موجود در اطراف، وجود نیازهای مختلف پژوهشی کاربردی در سطوح مراکز تولیدی خرد تا متوسط و نبود آنها در دستور کار مراکز علمی کشور، زیرمجموعهای در تنها دانشکده علوم دامپزشکی در کشور که از ظرفیتهای بالقوه و بالفعل آن میتوان به راحتی استفاده کرد و نزدیکی و دسترسی به دستگاههای تصمیمساز متولی اجرایی و مؤثر کشور مانند وزارتخانههای مرتبط جهاد کشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی ایران، شیلات ایران و محیط زیست ازجمله مزیتهای سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته هستند.
از دیگر مزیتهای سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته، نزدیکی آن به منابع بالای درآمدی و مرکز تجاری و اقتصادی کشور در تهران، آمادگی خوب گروهها و شرکتهای فناور دانشگاهی برای استقرار در این مرکز، وجود گروههای تخصصی مناسب و تجارب خوب از کشورهای موفق پیشرو در این زمینه، امکان جلب سریع همکاری مجموعههای مختلف در سطوح اصلی دانشگاهها، مراکز علمی، صنعتی و تجاری و اقتصادی خارجی، امکان جلب مشارکتهای حداکثری در بسترهای مختلف کاری در کشور، امکان ایجاد بستری مرکزی و محوری در تعامل گروهی همه دانشکدههای دامپزشکی کشور، ایجاد شبکههای همکاری در درون مجموعه و استفاده از نقاط قوت و تواناییهایی هر یک از مجموعهها برای پوشاندن نقاط ضعف دیگر واحدهای دانشگاهی با همافزایی است.
آنا: چه تعداد هسته فناور، واحد فناور و شرکت در زیرمجموعه سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته دارید؟
اریک اغاجی: درباره شرکتها، واحدها و هستههای فناوری که در سرای نوآوری دامپزشکی و صنایع وابسته فعالیت میکنند، میتوان شرکت «طبگستر برساد» را ذکر کرد که در تولید لیزرهای بهداشتی و درمانی فعال است. شرکت «تشخیص آزمای پیک» در حوزه تجهیزات آزمایشگاهی فعالیت میکند. فعالیت شرکت «رهپویان آبزی زیست فناور» در حوزه مواد غذایی، دارویی و حیوانات آبزیمدل است. شرکت «آراز فیدار آزما» در حوزه پرورش حیوانات آزمایشگاهی فعال بوده و شرکت «تریتا پایهآفرین» در ساخت دستگاه مگنت تراپی مشغول است.
یکی از مهمترین موارد و ویژگیهای مهم در مباحث حقوقی و سیاستگذاری سرای نوآوری دامپزشکی و صنایع وابسته، موضوع حق مالکیت فکری و معنوی ایدهها، خدمات و محصولات فکری زیرمجموعهها، هستهها، واحدهای فناور و شرکتهای زیرمجموعه سراست که به طور کلی این مجموعه از اعضای خودش در راستای جلوگیری از سوءاستفاده حقوق مالکیت معنوی، دفاع و صیانت میکند
شرکت بازرگانی «پرشین آرسا» در حوزه تجهیزات پزشکی و شرکت «نوآوران صنعت تریتا» در حوزه تجهیزات پزشکی و ارتوپدی فعالیت دارند، شرکت «افراطب فارابی» کار تعمیرات پراپهای سونوگرافی و اکوکاردیوگرافی را برعهده دارد. شرکت «آرکا پدید پارت» در کار تولید و توزیع داروها و افزودنیهای خوراک دام و طیور و آبزیان فعال است.
آنا: در این راستا تفاهمنامهای هم از طرف سرا با سازمانها و نهادها منعقد شده است؟
اریک اغاجی: تفاهمنامههای متعددی با سازمانها و نهادهای مربوط با دامپزشکی با واحد علوم تحقیقات منعقد شده و میشود که در راستای مأموریتهای سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته هستند، مانند تفاهمنامه با بنیاد نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، شرکت تعاونی کشت و بستهبندی گیاهان دارویی علفچای زرنه، شرکت آب و فاضلاب روستایی استان تهران، شرکت آسمان دارویی پارس، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، مؤسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی کشور، سازمان شیلات ایران، صندوق محیط زیست، مؤسسه واکسن و سرمسازی شیراز و سازمان نظام دامپزشکی کل کشور و انیستیتو پاستور.
آنا: تأثیرگذاری سرای نوآوری فناوری دامپزشکی و صنایع وابسته در دانشگاه (درآمد غیرشهریه و ..)، شرکتهای دانشبنیان، کارآفرینی، رونق تولید و... چگونه بوده است؟
اریک اغاجی: با توجه به مزیتهایی که گفته شد، واحدها و هستههای فناور و شرکتهای دانشبنیان از وجود و حضور سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته استقبال خوب و چشمگیری کردند و ایدهها و پروپوزال(پیشنهاهای پژوهشی) خود را به شورای سیاستگذاری و مرکزی سرا ارائه کردند که پرونده این تیمها و شرکتها برای ورود به سرای نوآوری فعلاَ در حال بررسی است و این ورود، قطعاً به عنوان یکی از درآمدهای غیرشهریهای برای دانشگاه ازجمله اجاره فضاها و تجهیزات و ... میتواند منبع بسیار مناسبی را برای دانشگاه و اتفاقات خوبی در حیطه رشته دامپزشکی و علوم پیرامون آن داشته باشد.
سرای نوآوری فناوریهای دامپزشکی و صنایع وابسته میتواند از طریق اجاره فضاهای آزمایشگاهی، کلاسهای آموزشی، آمفی تئاتر، سردخانه، تجهیزات آزمایشگاهی، برگزاری کارگاهها، سمینارهای آموزشی و فعالیتهای پژوهشی، بازپرداخت اعتبارات و تسهیلات اعطایی به واحدهای فناور، توسعه فعالیتهای پژوهشی و خدمات درمانی، خدمات درمانی دام، کلینیک اسب، تولید اسپرم دامی، پرورش و تولید حیوانات آزمایشگاهی و پرورش آبزیان برای دانشگاه درآمد غیرشهریهای داشته باشد.
یکی از مهمترین موارد و ویژگیهای مهم در مباحث حقوقی و سیاستگذاری سرای نوآوری دامپزشکی و صنایع وابسته، موضوع حق مالکیت فکری و معنوی ایدهها، خدمات و محصولات فکری زیرمجموعهها، هستهها، واحدهای فناور و شرکتهای زیرمجموعه سراست که به طور کلی این مجموعه از اعضای خودش در راستای جلوگیری از سوءاستفاده حقوق مالکیت معنوی، دفاع و صیانت میکند.
{$sepehr_key_4196}
آنا: خدمات و جاذبههای سرای برای واحدها و گروههای متقاضی چیست؟
اریک اغاجی: به طور کلی خدمات و جاذبههایی که سرای نوآوری دامپزشکی برای واحدها و گروههای متقاضی مدنظر گرفته به دو قسمت تقسیمبندی میشود. نخست خدمات عمومی و دیگری خدمات تخصصی. خدمات عمومی با رویکرد کاهش هزینههای راهاندازی مجموعههای مستقر در مجموعه و افزایش بهره وری فعالیت آنهاست، اینها به صورت گروهی و استفاده مشترک ارائه میشود.
خدمات تخصصی سرا برای فناوران شامل کاهش هزینههای جانبی تحقیقاتی، افزایش بهرهوری و صدور تأییدیههای علمی و کمک به حفظ مالکیت معنوی خدمات و تولیدات است، مانند مواردی مانند خدمات آموزشی و مشاورهای، خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی، زیرساختهای فیزیکی اختصاصی، خدمات توسعه کسب و کار و خدمات اختصاصی شبکه لن و اینترنت، سخت افزار و نرم افزار رایانهای است.
آنا: و کلام آخر....
اریک اغاجی: رسالت دانشگاه با علم تضمین میشد؛ اما وقتی قرار شد دانشگاه به دنبال جامعه برود، اینجا موضوع فناوری و پاسخگویی فناورانه ایجاد میشود. نظام تربیتی کشور باید جامعه کارآمد و مدیران شایسته تربیت کند. مثلاً در موضوع ریاست جمهوری اخیر؛ همه نامزدها پرورش یافته نظام علمی کشور هستند؛ اگر نظام علمی کشور آنان را خوب تربیت کرده باشد در نتیجه قطعاً جامعه کارآمدی ساخته میشود و در اصل نظام علمی باید جامعه خلاق بسازد و جامعه خلاق، جامعهای است که توانمندی حل مسئله داشته باشد.
در مجموع سراهای نوآوری چهار رکن اصلی دارند. نخست، ایدهآرایی و ایدهپردازی و بعد شبکهسازی و سرمایهگذاری. ایدهآرایی وظیفه باشگاه پژوهشگران جوان، دانشکدههای موضوعی، دانشکدههای فناوری و ارتباط با صنعت است. ایدهپردازی وظیفه مراکز رشد رشد و آزمایشگاهها و... است. شبکهسازی وظیفه پارک علم و فناوری و سکوهای شتابدهنده و در نهایت سرمایهگذاری وظیفه صندوق پژوهش و فناوری است؛ بنابراین سراهای نوآوری باید به دنبال منافع مردم باشند و فناوری و نوآوری هم درک، فهم و نگاه نو میخواهد.
انتهای پیام/