بازی تکنولوژی با روان نوجوانان
به گزارش خبرگزاری آنا، مردم کشورمان از کوچک و نوجوان گرفته تا افراد میانسال و مسن همه یک گوشی موبایل در دست گرفته و ساعتها در فضای مجازی میچرخند. در برخی موارد افراد حتی شخصیتهای جعلی و دروغینی از خود به نمایش میگذارند تا بتوانند با همه گروههای سنی در ارتباط باشند. نمیتوان از نقش مهم تکنولوژی و فضای مجازی در زندگیهای امروزی غافل شد؛ اما اعتیاد شدیدی که در میان مردم ایجاد میکند از بزرگترین آسیبهای ان است که عوارض بسیاری به دنبال دارد.
متاسفانه حجم اخبار دروغ و اشتباه در فضای مجازی به حدی زیاد است که دیگر به راحتی نمیتوان اخبار درست را از نادرست تشخیص داد. در جامعه امروزی تکنولوژی و فضای مجازی یکی از اجزا جدایی ناپذیر زندگی انسان است که تاثیرات عمیقی را برروی سلامت روان میگذارد.
الگوبرداری نادرست نوجوانان از گروههای معروف فضای مجازی
نوجوانان به دلیل افزایش هورمونهای هیجان در آنها، بیشتر در معرض آسیبهای فضای مجازی هستند به طوری که شاهد الگوبرداری آنها از افراد معروف در فضای مجازی هستیم. دنیای مجازی به گونهای با زندگی برخی نوجوانان و جوانان آمیخته شده است که وابستگی شدیدی به برخی گروههای معروف که در این فضاها فعالیت میکنند، پیدا کردهاند. گروهها و افراد زیادی در دنیای مجازی معروف شدهاند. نوجوانان سبک لباس پوشیدن، طرز فکر و حتی نوع موسیقی که انها پیشنهاد میدهند را الگو برداری کرده و در زندگی خود پیاده سازی میکنند.
خانههای لاکچری، غذاهای رنگارنگ، تفریحات گران قیمت و لباسهای برند که عکسهایشان در فضای مجازی به اشتراک گذاشته میشوند موجب شده تا جوانان و نوجوانان دچار ناامیدی و حتی حس خود کمتر بینی شوند. احساساتشان جریحهدار شده و بعضا دچار افسردگی میشوند. درحالی که بیشتر این عکسها برای جنبه تبلیغاتی داشته و گاهی فیک هستند. به عبارت دیگر میتوان گفت که فضای مجازی گریبان بسیاری از افراد به خصوص نوجوانان و جوانان را گرفته است.
بیتحرکی و اضافه وزن به دنبال استفاده از فضای مجازی
پیشرفت تکنولوژی و گسترس فضای مجازی کاری کرده است که نوجوانان هیچ تحرکی نداشته و در حال گفتوگوی مجازی و جستجو در سوشال مدیا هستند.
پیشرفت تکنولوژی و گسترس فضای مجازی کاری کرده است که نوجوانان هیچ تحرکی نداشته و در حال گفتوگوی مجازی و جستجو در سوشال مدیا هستند. این وابستگی به فضای مجازی بی تحرکی، چاقی و اضافه وزن را به دنبال دارد و در نهایت موجب بروز بیماریهای زمینهای مانند دیابت و فشار خون میشود. متاسفانه فضای مجازی به طوری در میان افراد کم سن و سال رخنه کرده است که گویی با نبود آن زندگی جریان ندارد.
به واسطه تکنولوژیهای جدید اختلالات روانی بیشتر از پیش به چشم میخورد. این روزها تراپیستها هم زنگ هشدار را به صدا درآوردهاند و وابستگی نوجوانان به فضای مجازی را خطرناک دانستهاند.
زینب حاج کاظمی روانشناس و استاد دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا به بررسی علت افزایش سن خودکشی در نوجوانان اشاره کرد و گفت: نوجوانان یادگیری مشاهدهای بسیار قوی دارند. آنها از یکدیگر تقلید کرده و کارهای مشابه دوستانشان را انجام میدهند به همین دلیل است که ما شدیدا توصیه میکنیم خبرهای مرتبط با خودکشی نوجوانان و جوانان رسانهای نشود. اگر نوجوانی متوجه شود یک فرد هم سن و سال او، این اقدام را انجام داده است ممکن است فراوانی و نرخ خودکشی در این سن افزایش یابد.
وی ادامه داد: ضعف در قوه تحلیل نوجوانان یکی دیگر از علتهای افزایش آمار خودکشی در این گروه سنی است. در سن نوجوانی بنا به دلایل زیستی، تحلیل به درستی انجام نمیشود. مشکلات تحصیلی از دیگر مسائلی است که میتواند منجر به اقدام خودکشی شود. نوجوانان در این سن به دلیل داشتن مسائلی مانند انتخاب رشته، کنکور، انتخاب رشته دانشگاهی آستانه تحمل کمتری دارند و ممکن است بیشتر دست به این اقدام بزنند. علاوه بر این نکات، نوجوانان به دلیل تغییرات هورمونی، دچار تغییرات و نوسانات بسیار شدید میشوند که ممکن است در یک انتخاب هیجانی دست به یک اقدام جبران ناپذیر بزنند و لحظهای دیگر از اقدام خود پشیمان شوند. به عبارت دیگر هیجانات در این سن اصالت نداشته و ممکن است فرد در لحظه احساس خشم و هیجان بسیار شدیدی را تجربه کند و در لحظهای دیگر هیچ خبری از این خشم و هیجانات نباشد.
به گزارش آنا، با افزایش آگاهی نوجوانان در رابطه با اینگونه مسائل میتوان از بروز احتمالات در این افراد جلوگیری کرد. در برابر نوجوانان همه افراد ازجمله معلم، خانواده وحتی جامعه مسئول هستند. داشتن برنامههای آموزشی در مدارس و افزایش اطلاعات دانش آموزان در رابطه با سلامت روان و همچنین خطرات خودکشی میتواد به افزایش آگاهی و کاهش تابوهای مرتبط با این موضوع کمک کرد. از سوی دیگر بهبود دسترسی به خدمات بهداشت روان و مشاوره، میتواند به نوجوانان کمک کند تا مشکلات خود را شناسایی و حل کنند. افزایش حمایتهای اجتماعی و خانوادگی میتواند احساس تنهایی و انزوا را کاهش داده و همچنین رفع فشارهای اقتصادی یا اجتماعی، میتواند به کاهش احساس ناامیدی و اضطراب در نوجوانان کمک کند.
روانشناس و استاد دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا با روی کار آمدن فضای مجازی شاهد افزایش بیماریهای روانی هستیم یا خیر؟ اظهار کرد: بله میتوان گفت فضای مجازی نقش بسیاری در ابتلا نوجوانان به افسردگی داشته است. نوجوانان در فضای مجازی به دلیل کسب اطلاعات غلط، سریع به خودشان برچسب میزنند. به عنوان مثال در فضای مجازی تصاویری از بیماری دو قطبی مشاهده میکنند. سپس این علائم و نشانهها را با خود تطبیق داده و در میان افراد دیگر میگوید که دچار اختلال دو قطبی هستند. همین موضوع رفته رفته اثرات منفی در زندگی فرد خواهد داشت.
فضای مجازی تنهایی را از مردم گرفته است
حاج کاظمی بیان کرد: مردم به صورت مداوم در معرض اخبار منفی که در فضای مجازی منتشر میشود هستند. از سوی دیگر برخی افراد اصلا زمانی را برای خود و اهمیت دادن به خود اختصاص نمیدهند و به عبارتی تنها نیستند درحالی که برخی شخصیتها باید ساعاتی را با خود خلوت کنند. ما به عنوان روانشناس توصیه میکنیم، هرزمان که افراد احساس کردند به تنهایی نیاز دارند ساعاتی را با خودشان خلوت کنند؛ زیرا در تنهایی این امکان وجود دارد که افراد داده را تحلیل کنند. این رصد و پایش به مراتب میتواند سازنده باشد. هرزمان که افراد احساس کردند به تنهایی نیاز دارند ساعاتی را با خودشان خلوت کنند؛ زیرا در تنهایی این امکان وجود دارد که افراد داده را تحلیل کنند. این رصد و پایش به مراتب میتواند سازنده باشد.
استفاده بیرویه از فضای مجازی افسردگی را به دنبال دارد
وی به تاثیر اخبار منفی اشاره کرد و گفت: خبرهای بد تاثیر بسیار زیادی در خلق و روان انسان میگذارند. متاسفانه در فضای مجازی اخبار کذب و غلط بسیاری وجود دارد که نباید به هیچ کدام انها توجه کرد. شاید افراد با شنیدن یک خبراشتباه و کذب در فضای مجازی، اضطراب و تنش بسیار بالایی را احساس کنند؛ اما با تکرار این موضوع ممکن است روان، ناخودآگاه به سمت افسردگی حرکت کند. به عبارت دیگر افراد به دنبال هر اضطراب، افسردگی را تجربه میکنند. جمع شدن همه اضطرابها و مشکلات موجب میشود تا نوجوان با یک تلنگر از کوره در رفته و بهم بریزد؛ بنابراین عوامل اجتماعی و خبرهای منفی که در فضای مجازی منتشر میشوند مانند خبر جنگ، تصاویر ناراحت کننده از جنگ غزه و ... تاثیرات منفی بسیاری را برروی افراد نوجوان که هورمونهای آنها درحال تغییر است، نوسانات خلقی دارند و نورونهایشان در حال تغییر است میگذارد؛ بنابراین آستانه تحمل نوجوانان به شدت کاهش یافته و شاهد اضطراب و افسردگی در نوجوانان هستیم.
به گزارش آنا، پیشرفت تکنولوژی یکی از دلایل مهم ایجاد مشکلات روانی در نوجوانان است. همواره از نوجوانان به عنوان قشر شاداب جامعه یاد میکنند؛ اما چندسالی است که به افرادی گوشهگیر، ناراحت، بیانگیزه و ناامید تبدیل شدهاند به طوری که روانپزشکان معتقدند سرگرم شدن بیش از اندازه نوجوان در فضای مجازی آنها را به سمت افسردگی و بیماریهای روانی سوق میدهد.
مشکلات روانی در نوجوانان و جوانان دلایل مختلفی دارد که استفاده بیش از اندازه از تکنولوژی و فضای مجازی را میتوان یکی از دلایل مهم آن دانست. امروزه از هر پنج نوجوان یک نفر دارای یک اختلال سلامت روانی قابل تشخیص مانند افسردگی یا اضطراب است که متاسفانه این مشکلات رایج روانی در نوجوانان رو به رشد است.
نوجوانان حدود ۱۳ درصد مشکلات روانی را در جهان، تشکیل میدهند. به طوری که از هر ۷ نفر نوجوان ۱۰ تا ۱۹ ساله در جهان، یک نفر مبتلا به مشکلات روانشناسی است. افسردگی، اضطراب و مشکلات رفتاری در صدر شایعترین مشکلات روانشناسی نوجوانان هستند. از سوی دیگر خودکشی یکی از مهمترین عوامل تحدید کننده جان نوجوانان است که چهارمین عامل مرگ و میر در افراد ۱۵ تا ۲۹ ساله نیز به شمار میرود.
انتهای پیام/