صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۲
توسط یک شرکت فناور محقق شد؛

رفع مشکل گرمایش مرغداری‌ها با سیستم هوشمند هیبریدی

یک شرکت فناور ایرانی با ساخت و تولید سیستم پیش‌گرمایش هوشمند هیبریدی و با استفاده از انرژی خورشیدی، موفق به رفع مشکل گرمایش مرغداری‌ها شده‌ است.
کد خبر : 900283

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ حسین عقابی؛ یکی از مهم‌ترین منابع غذایی کشور گوشت مرغ است. مرغداری‌ها در سراسر کشور مسئول تأمین این فرآورده مهم برای کل کشور هستند. طبق آمار‌های ارائه‌شده، میزان مصرف انرژی در این بخش به تنهایی برابر با ۴۰ درصد مصرف انرژی در بخش کشاورزی بوده که رقم قابل ملاحظه‌ای است.

اکنون در مرغداری‌ها از سامانه‌های گرمایشی نظیر هیتر معمولی یا جت هیتر، سامانه‌های گرمایش از کف، سامانه‌های تابش چتری و سامانه‌های گرمایش تابش لوله‌ای استفاده می‌شود. ازجمله مشکلات این نوع وسایل گرمایشی تأمین نشدن دمای آسایش و یکنواختی دما در کل مرغداری، هزینه بالای مصرف انرژی آنها و وابستگی شدید به انرژی برق تجدیدناپذیر هستند؛ بنابراین، هدف از سیستم پیشنهادی یک شرکت فناور، دستیابی به یک مرغداری مستقل با تکیه بر تکنولوژی‌های روز دنیا از قبیل نانوذرات هیبریدی و مواد هوشمند تغییر فاز دهنده (PCM) و نیز انرژی‌های پاک نظیر خورشیدی و زمین‌گرمایی است.

در همین راستا سامان امینیان دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک (گرایش تبدیل انرژی) در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات و مدیرعامل شرکت «دانش‌آفرینان نگین ماندگار» توانسته با ساخت و تولید سیستم پیش گرمایشی هوشمند هیبریدی، دمای هوای ورودی مرغداری را کنترل و مشکلات ناشی از استفاده از سایر وسایل گرمایشی استفاده شده در مرغداری را برطرف کند.  به همین مناسبت گفت‌وگویی با وی داشته‌ایم که در ادامه خواهیم خواند.

آنا:‌ لطفا درباره چگونگی تشکیل شرکت توضیح دهید.

امینیان: این شرکت سال ۱۴۰۰ راه‌اندازی شده و در مرکز رشد واحد‌های فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج مستقر است، برگزاری بیش از ۱۰ دوره موفق در زمینه پژوهش، انتخاب به‌عنوان شرکت فناور برتر دانشگاه آزاد اسلامی، کسب مقاوم دوم استارت‌آپ ویکند مریشک در دانشگاه کردستان، شرکت در نمایشگاه هفته پژوهش ۱۴۰۲ و نیز شرکت در نمایشگاه رویداد ملی «عصر امید» ازجمله فعالیت‌ها و دستاورد‌های این شرکت است.

آنا: شرکت فناور متبوع‌تان در چه زمینه‌هایی فعالیت دارد؟

امینیان: شرکت دانش‌آفرینان نگین ماندگار در دو حوزه آموزش و طراحی سیستم‌های مهندسی فعالیت دارد. در حوزه آموزش، تمرکز اصلی شرکت روی تولید محتوای علمی در زمینه‌های مهندسی و پژوهشی به صورت میکرولرنینگ بوده و در این زمینه، چند محصول ارائه شده که مهم‌ترین آنها بسته پژوهشگر حرفه‌ای است و شامل بیش از ۱۵ ساعت آموزش میکرولرنینگ در حوزه پژوهش می‌شود.

محصول و زمینه فعالیت دیگر این شرکت، «سیستم هیبریدی پیش گرمایش هوای ورودی به مرغداری با استفاده از انرژی خورشیدی، زمین‌گرمایی، و مواد تغییرفاز دهنده حاوی نانو ذرات هیبریدی» است.

آنا:‌ دلیل تولید و ساخت «سیستم هیبریدی پیش‌گرمایش هوای ورودی به مرغداری» با استفاده از انرژی خورشیدی چه بوده است؟

امینیان: طبق آمار‌های ارائه‌شده، میزان مصرف انرژی در مرغداری‌ها به تنهایی برابر با ۴۰ درصد مصرف انرژی در بخش کشاورزی بوده که رقم قابل ملاحظه‌ای است. از آنجایی که جوجه‌ها نیازمند هوای تازه و با اکسیژن بالا هستند در نتیجه تهویه هوا به صورت مداوم از مرغداری انجام می‌گیرد. همین امر سبب می‌شود که تأمین دمای آسایش جوجه‌ها در فصول سرد بسیار کار سخت و چالش‌برانگیزی باشد.

اکنون در مرغداری‌ها از سامانه‌های گرمایشی نظیر هیتر معمولی یا جت هیتر، سامانه‌های گرمایش از کف، سامانه‌های تابش چتری و سامانه‌های گرمایش تابش لوله‌ای استفاده می‌شود. ازجمله مشکلات این نوع وسایل گرمایشی عدم تأمین دمای آسایش و یکنواختی دما در کل مرغداری، هزینه بالای مصرف انرژی آنها و وابستگی شدید به انرژی برق تجدیدناپذیر هستند؛ بنابراین، هدف از ساخت این سیستم دستیابی به یک مرغداری مستقل با تکیه بر تکنولوژی‌های روز دنیا از قبیل نانوذرات هیبریدی و مواد هوشمند تغییر فاز دهنده (PCM) و نیز انرژی‌های پاک نظیر خورشیدی و زمین‌گرمایی است.

از هوای خروجی از مرغداری به دلیل کمبود اکسیژن موجود در آن، نمی‌توان دوباره در مرغداری استفاده کرد؛ اما از آنجایی که هوای خروجی از مرغداری دارای گرمای نسبتاً بالاتر نسبت به دمای محیط در فصل زمستان بوده، می‌توان از گرمای آن برای گرمایش استفاده کرد.

آنا:‌ نحوه کار سیستم هیبریدی پیش گرمایش هوای ورودی به مرغداری چگونه است؟

امینیان: این سیستم از ۱۰ بخش اصلی تشکیل شده که ابتدا هوای خروجی از مرغداری وارد مبدل حرارتی اول می‌شود. از طرف دیگر، آب شهری از مخزن آب وارد مبدل حرارتی اول شده و مقداری گرم می‌کند. آب خروجی از مبدل حرارتی اول وارد زمین شده از طریق لوله‌های مارپیچ عبور کرده و دوباره دمای آن افزایش می‌یابد و سپس از زمین خارج شده و وارد مبدل حرارتی شماره اول که حاوی PCM است، خواهد شد.

از طرف دیگر، مخزن روغن حاوی نانو ذرات هیبریدی با عبور از درون کلکتور‌های سهوی گرم شده و وارد مبدل حرارتی دوم می‌شود. درون این مبدل، گرمای روغن به PCM داده شده و از طریق PCM به آب خروجی از سیستم زمین‌گرمایی داده خواهد شد. سپس آب گرم شده وارد سیکل هیت پمپ زمین‌گرمایی شده و در آنجا هوا با عبور از روی آب داغ گرم به دمای آسایش درون مرغداری رسیده و وارد مرغداری می‌شود. از پنل خورشیدی صفحه تخت هم برای تأمین برق سیستم پیشنهادی استفاده می‌کنیم.

مزایای این سیستم کاهش مصرف انرژی،‌ افزایش کیفیت محصولات، کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری، کاهش مرگ‌ومیر طیور و کاهش آلایندگی است.

آنا:‌ آیا شرکت متبوع شما در کسب درآمد‌های غیرشهریه‌ای دانشگاه نقشی داشته و دانشگاه سهمی از فعالیت‌ها دارد؟

امینیان: از آنجایی که شرکت نوپا بوده و طرح اصلی این شرکت هنوز به مرحله تولید و بهره‌برداری صنعتی نرسیده،  سهم آنچنانی در درآمد‌های غیرشهریه‌ای دانشگاه ندارد؛ اما در صورت بهره‌برداری و تجاری‌سازی از طرح«سیستم هیبریدی پیش گرمایش هوای ورودی به مرغداری» در زمینه درآمدزایی بسیار بالقوه بوده و قطعاً در آینده نزدیک سهم بسزایی درآمدزایی و اشتغال (به‌ویژه از فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد) خواهد داشت.

آنا:‌ محصول شرکت متبوع شما چه نیازی از نیاز‌های مردم و کشور را برطرف می‌کند؟

امینیان: مرغ و فرآورده‌های گوشتی یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین منابع تأمین غذا در کشور ایران است؛ اما در سالیان اخیر به دلیل تحریم‌های شدید و نیز به دلیل تورم بالا، هزینه‌های تولید به شدت در حال افزایش بوده و توان خرید مردم در حال کاهش است؛ بنابراین، کاهش هزینه‌های تولید در کنار افزایش کیفیت می‌تواند سبب افزایش مصرف سرانه کشور در این زمینه شود. محصول پیشنهادی این شرکت با کاهش هزینه‌های تولید و نیز افزایش کیفیت محصولات قطعاً سهم بسزایی در این زمینه ایفا خواهد کرد. از طرف دیگر، مصرف انرژی در واحد‌های مرغداری سراسر کشور بسیار بالا بوده و فشار بسیاری را به صنعت انرژی کشور وارد می‌کند. با تجاری‌سازی طرح «سیستم هیبریدی پیش گرمایش هوای ورودی به مرغداری»، می‌توان به صرفه‌جویی در انرژی و نیز کاهش آلایندگی کمک کرد.

آنا: نواقص و کمبود‌ها در راه تجاری‌سازی محصولات فناور را بیان کنید.

امینیان: مهم‌ترین عامل بازدارنده و محدودکننده در راه تجاری‌سازی  محصولات فناور، تأمین بودجه است. از آنجایی که «سیستم هیبریدی پیش گرمایش هوای ورودی به مرغداری» فناورانه بوده دارای تکنولوژی‌های به‌روز دنیاست به همین دلیل هزینه راه‌اندازی و تجاری‌سازی آن نیز بالاست. این مورد مهم‌ترین دلیل عدم تجاری‌سازی و ساخت نمونه اولیه این طرح توسط شرکت است. همه بحث‌های فنی و اقتصادی این طرح انجام شده و صرفاً نیازمند تأمین بودجه به‌منظور پیاده‌سازی و ساخت نمونه اولیه بوده ازجمله کمبود‌های دیگر، گران بودن و در دسترس نبودن مواد PCM به‌روز دنیا و نانو ذرات جدید در کشور است.

آنا:‌ آیا حمایت لازم را از سوی دانشگاه و مراکز و نهاد‌های مربوط با مأموریت خود داشته‌اید؟ و انتظارتان از مسئولان چیست؟

امینیان: به‌جز مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج که تلاش فراوانی برای تولید و تجاری‌سازی «سیستم هیبریدی پیش گرمایش هوای ورودی به مرغداری» و کمک به شرکت داشته، تاکنون هیچ ارگان و نهادی به این شرکت و طرح حاضر کمک نکرده؛ بیشتر ارگان‌ها خواهان محصول اولیه هستند در حالی که اگر محصول اولیه تولید شود با توجه به نیاز کشور در این زمینه، یقیناً از طریق پیش‌فروش می‌توان بودجه اولیه را کسب کرد.

در صورت داشتن محصول اولیه می‌توان با بخش خصوصی وارد مذاکره شد که قطعاً دردسر‌های کمتری خواهد داشت؛ بنابراین، انتظار از مسئولان این بوده که به چنین طرح‌های نوآورانه در حد توان کمک کنند تا به محصول اولیه و تجاری‌سازی برسند. شرکت ما انتظار کمک‌های بلاعوض ندارد، همین که تسهیلات به صورت وام‌های کم‌بهره و بلندمدت اعطا شود، کافی است.

آنا: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در دانشگاه چه پیشنهادی ارائه می‌دهید؟

امینیان: مراکز رشد در وهله اول باید از ظرفیت‌های دانشگاه برای کمک به شرکت‌ها و استارت‌آپ‌های تابعه استفاده بکنند. برای نمونه، اکثر شرکت‌های مستقر در مرکز رشد برای ساخت کوچک‌ترین قطعات مجبور به صرف هزینه و وقت بسیار برای پیدا کردن جایی برای ساخت این قطعات هستند در حالی که در دانشگاه‌ها، کارگاه‌هایی ازجمله ریخته‌گری، قالب‌سازی، CNC و ... وجود دارد که می‌توان با پرداخت هزینه‌های بسیار کمتر این قطعات را ساخت. به این صورت، هزینه‌های مصرف‌شده توسط شرکت‌ها بسیار کمتر و دانشگاه از طریق کارگاه‌های خود درآمدزایی خواهد داشت.

از طرف دیگر، مراکز رشد ارتباط و تفاهم‌نامه‌های همکاری بسیار کمی با شرکت‌ها، سازمان‌های دولتی و خصوص دارند. طبق مصوبه دولت، سازمان‌های دولتی موظف هستند که صرف پژوهش بکنند. اگر همین بودجه را بتوان به صورت کمک در اختیار شرکت‌ها و استارت‌آپ‌های مستقر در مراکز رشد گذاشت یقیناً سبب رشد شرکت‌ها و مراکز رشد خواهد شد. به‌عنوان آخرین پیشنهاد، نشست‌های هفتگی همه مدیران شرکت‌های مستقر در مراکز رشد و طوفان فکری می‌تواند سبب بروز فرصت‌ها و ایده‌های جدید شده که قطعاً در بلندمدت می‌تواند سبب شکوفایی این مراکز شود.

آنا:‌ سخن پایانی...

امینیان: بسیار ممنون از شما که فرصت دادید که به نمایندگی از مرکز رشد دانشگاه آزاد علاوه بر معرفی شرکت، فعالیت‌ها و محصولات آن، کاستی‌ها و نظرات خود را بیان کنیم. تنها موردی که باقی مانده این است که از شما به‌عنوان رسانه انتظار داریم تا به همین صورت به شرکت‌های نوپا فرصت دیده شدن و معرفی محصولات خود را بدهید به امید اینکه بتواند سکوی پرتابی برای این شرکت‌ها باشد تا در شرایط حساس کنونی بتوانند با اشتغال‌زایی و درآمدزایی سهم خود را در موفقیت کشور ایفا کنیم.

به گزارش آنا، سامان امینیان دارنده لیسانس رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی ارومیه و کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک (گرایش تبدیل انرژی) از دانشگاه علوم و تحقیقات تهران اکنون  در حال آمادگی برای دفاع از تز دکتری خود در رشته مهندسی مکانیک (گرایش تبدیل انرژی) در واحد علوم و تحقیقات بوده و  ازجمله فعالیت‌های علمی و پژوهشی وی می‌توان چاپ ۲۵ مقاله ISI و چهار مقاله داخلی، چاپ چهار کتاب در حوزه‌های سیستم‌های اطفای حریق و انرژی، کسب مقاوم دوم در استارت‌آپ ویکند مریشک در دانشگاه کردستان، تجلیل به‌عنوان فرهیخته برتر استانی در حوزه نوآوری و اطلاعات در سال ۱۴۰۲، تجلیل در چهارمین اجلاس ملی مسئولیت اجتماعی و فرهنگ‌سازمانی با رویکرد تجلیل از مفاخر صنعت و اقتصاد کشور در سال ۱۴۰۰ و انتخاب به‌عنوان شرکت خلاق در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج را ذکر کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر