صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آینده جهان با هوش مصنوعی (۱۰۲)؛

کلاه هوش مصنوعی افکارتان را به متن تبدیل می‌کند +فیلم

محققان یک سیستم جدید مبتنی بر هوش مصنوعی طراحی کرده‌اند که قادر به خواندن افکار کاربران و تبدیل آن‌ها به متن نوشتاری است.
کد خبر : 884864

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیواطلس، ممکن است امید تازه‌ای برای قربانیان سکته مغزی و دیگر افرادی که قادر به برقراری ارتباط با روش‌های مرسوم نیستند، وجود داشته باشد. این سیستم جدید آزمایشی «برین جی‌پی‌تی» (BrainGPT) نام دارد که قادر به خواندن افکار کاربران و تبدیل آن‌ها به متن قابل خواندن است.

افراد فلج که از حالت قفل شده رنج می برند، نه تنها قادر به صحبت کردن نیستند؛ بلکه نمی توانند از حرکات دست یا سر برای برقراری ارتباط استفاده کنند. برخی از آن ها قادر به حرکت چشم‌های خود هستند؛ بنابراین می توانند از سیستم های ارتباطی ردیابی چشم استفاده کنند؛ اما برخی دیگر حتی این توانایی را نیز ندارند.

سال‌های اخیر شاهد ظهور سیستم‌های جایگزینی بوده‌ایم که امواج مغزی را به متن تبدیل می‌کنند. با این حال، این سیستم‌ها معمولا به الکترودهایی نیاز دارند که با جراحی در مغز کاربر کاشته می‌شوند و فقط قادر به برقراری ارتباط اولیه از نوع بله و خیر هستند. اینجاست که «برین جی‌پی‌تی» می‌تواند روزی وارد عمل شود.

این روش که اکنون توسط گروهی از دانشمندان دانشگاه فنناوری سیدنی در حال توسعه است به سادگی کاربران را ملزم به پوشیدن کلاه الکتروانسفالوگرام (EEG) می‌کند که به کامپیوتر متصل است و دیگر نیازی به دوربین های ردیابی چشم یا دیگر سخت افزارهای اضافی ندارد.

نرم افزار سفارشی «دِویو» (DeWave) که توسط «برین جی‌پی‌تی» مورد استفاده قرار می‌گیرد، با ثبت و تحلیل سیگنال‌های الکتریکی تولید شده توسط مغز ۲۹ داوطلب در حالی که آن‌ها در سکوت بخش‌هایی از متن را می‌خوانند، آموزش داده شد.

به بیان ساده‌تر، الگوریتم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی «دِویو» متوجه شدند که کدام سیگنال‌های الکتروانسفالوگرام خاص با کدام کلمات و عبارات نوشته شده مطابقت دارد. هنگامی که این سیگنال‌ها را  در زمانی که هیچ متنی توسط کاربر خوانده نمی شد، تشخیص داد، می دانست که اغلب فرد در حال فکر کردن به کلمه یا عبارت مربوطه است.

اکنون امتیاز ترجمه این سیستم  در حدود 40% در مقیاس «مطالعه ارزیابی دو زبانه» (BLEU) است که معیاری برای دقت متن ترجمه شده با ماشین است. محققان امیدوارند با توسعه بیشتر این فناوری، این رقم را به حدود ۹۰ درصد برسانند.

پروفسور «سی.تی.لین» (C.T. Lin)، دانشمند ارشد این پروژه می‌گوید: این تحقیق نشان دهنده یک تلاش پیشگام در ترجمه مستقیم امواج خام الکتروانسفالوگرام به زبان است که پیشرفت قابل توجهی را در این زمینه نشان می‌دهد. لین نخستین کسی است که تکنیک‌های رمزگذاری گسسته را در فرآیند ترجمه مغز به متن ترکیب می‌کند و رویکردی نوآورانه را برای رمزگشایی عصبی ارائه می‌کند.

نحوه عملکرد «برین جی‌پی‌تی» در ویدیوی زیر نمایش داده شده است:

انتهای پیام/

ارسال نظر