کشف نشانههایی از بقایای یک برخورد عظیم در اعماق زمین
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از رویترز، زلزله شناسان از دهه ۱۹۷۰ دریافتهاند که دو حباب اسرارآمیز به اندازه یک قاره در عمیقترین قسمت گوشته زمین، یکی در زیر آفریقا و دیگری در زیر منطقه اقیانوس آرام جنوبی قرار دارند.
محققان گفتند که این حبابها، متراکمتر از مواد اطرافشان هستند و ممکن است یادگاری از یک فاجعه در اوایل تاریخ سیاره ما و فرضیههای موجود درباره آن باشند.
این برخورد غول پیکر که تحقیقات اخیر نشان داد بیش از ۴.۴۶ میلیارد سال پیش رخ داده است، سنگ مذابی را در فضا منفجر کرد که به دور زمین میچرخید و در نهایت در ماه ادغام شد.
محققان شبیهسازیهای رایانهای را برای بررسی این رویداد و ویژگیهای ژئوفیزیکی مادهای که احتمالاً «سیاره تیا» (Theia) را تشکیل میدهند و تکامل گوشته زمین بر عهده آنهاست انجام دادند.
سیاره تیا، یک سیاره فرضی در منظومه خورشیدی اولیه است که حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش با زمین برخورد کرده است. مطابق این نظریه، تیا به اندازه مریخ و دارای قطر حدود ۶ هزار و ۱۰۲ کیلومتر بود. تحقیقات بیشتر مربوط به سال ۲۰۱۹ میلادی مشخص ساخت که بیشتر آب موجود بر روی سطح کره زمین حاصل برخورد با تیا در ۴.۵ میلیارد سال پیش است.
محققان براساس نتایج شبیهسازیهای انجام شده پیشنهاد کردند که بیشتر تیا در زمین جذب شده و حبابهایی را تشکیل میدهند و زبالههای باقیمانده ماه را تشکیل میدهند.
این پژوهش به تفصیل به تاثیرات تصادمهای بزرگی (برخورد) که در زمان ابتدایی شکلگیری سیاره زمین رخ دادهاند وارد میشود. ماده و اجزای سنگین و سبک که به نتیجه تصادم این جرمها ایجاد شدهاند به طور پایدار در عمق زمین محفوظ میماند.
تصادمهای بزرگی که در دوران بسیار اولیه تاریخ زمین رخ داده، یعنی هنگامی که سیاره زمین هنوز در حال شکلگیری بودهاست، عواقب بسیار بزرگی بر روی ساختار و تکامل سیاره داشتهاند. هنگامی که جرمهای بزرگ و نیروی گرانشی در دوران ابتدایی تصادف میکنند، انرژی بسیار زیادی ایجاد میشود که منجر به شکل گیری سرنوشت سیاره میشود.
بخشی از این تصادمها که ممکن است پس از گذشت زمان طولانی همچنان در عمق زمین باقی مانده باشند، به عنوان اثرات باقیمانده شناخته میشوند. این اثرات شامل موادی مانند کانیها در حفرهها میشود. این مواد اثرات قدیمی تصادمها را در قلمرو زمین نشان میدهد.
اثرات تصادمهای بزرگ در اعماق زمین از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. مطالعه این اثرات کمک میکند تا درک بهتری از تاریخچه سیاره زمین و تکامل آن پیدا کنیم و همچنین میتواند برای پیشبینی خطرات طوفانها، زلزلهها و سایر حوادث مفید باشد.
انتهای پیام/