ذوب ۵۰ درصد یخچالهای طبیعی با گرمشدن ۱.۵ درجهای زمین
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ناسا، نیمی از یخچالهای طبیعی با ۱.۵ درجه گرم شدن زمین ناپدید میشوند.
در هیمالیا، نهچندان دور از پایههای کوه اورست، چندین یخچالی طبیعی وجود دارد. «دیوید رانس»، استادیار دانشگاه «کارنگی ملون» (Carnegie Mellon University) در پیتسبورگ و گروهش از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ از نپال بازدید کردند تا یک یخچال طبیعی را که بهسرعت از حجمش کاسته میشد و دریاچهای در پاییندست آن گسترش مییافت، اندازهگیری کنند.
رانس میگوید: «رفتن به همان مکان و دیدن گسترش دریاچه و دیدن اینکه چگونه یخچال بهسرعت در حال نازک شدن است، غافلگیرم کرد.»
رانس پیشبینی میکند که یخچالهای طبیعی جهان میتوانند تا سال ۲۱۰۰ تا ۴۰ درصد از جرم خود را از دست بدهند.
محققان، یخچالهای طبیعی سراسر جهان را بدون احتساب یخهای گرینلند و قطب جنوب در نظر گرفتهاند؛ برای پیشبینی اینکه چگونه آنها تحت تأثیر افزایش دمای جهانی ۱.۵ تا ۴ درجه سانتیگراد بالاتر از سطوح قبل از صنعتی شدن قرار خواهند گرفت.
این مطالعه نشان داد که با ۱.۵ درجه سانتیگراد گرم شدن، ۵۰ درصد از یخچالهای طبیعی جهان ناپدید میشوند و تا سال ۲۱۰۰ به افزایش ۹ سانتیمتری سطح دریاها منجر میشوند.
اگر جهان به ۲.۷ درجه گرم شدن برسد، تقریباً تمام یخچالهای طبیعی در اروپای مرکزی، غرب کانادا و ایالات متحده از جمله آلاسکا ذوب خواهند شد.
اگر گرمایش به ۴ درجه سانتیگراد برسد، ۸۰ درصد از یخچالهای طبیعی جهان ناپدید میشوند و سطح دریاها ۱۵ سانتیمتر افزایش می یابد.
بخش پایینی یخچال کنیکات آلاسکا توسط لایهای از زباله پوشانده شده است. این زبالهها از سنگ، رسوب، دوده، گرد و غبار و خاکستر آتشفشانی تشکیل شده و اندازهگیری و محاسبه آن در مدلهای مختلف چالشبرانگیز است؛ زیرا ضخامت زبالهها به طور قابل توجهی در یخچالها متفاوت است.
رانس میگوید: «صرف نظر از افزایش دما، یخچالهای طبیعی آسیبهای زیادی را تجربه خواهند کرد.»
رونس و همکارانش اولین مطالعه را مدلسازی کردند که از دادههای تغییر جرم به دست آمده از ماهواره استفاده میکند و تمام ۲۱۵ هزار یخچال طبیعی جهان را توصیف میکند.
«رجین هاک»، پروفسور یخبندانشناسی در دانشگاه آلاسکا و دانشگاه اسلو، گفت: مدل پیچیده این تیم از مجموعه دادههای مشتقشده از ماهوارههای جدیدی استفاده کرده که قبلاً در سطح جهانی در دسترس نبودند.
این مدل، پوشش زبالههای یخبندان شامل سنگ، رسوب، دوده، گرد و غبار و خاکستر آتشفشانی موجود در سطح یخچالهای طبیعی را در نظر میگیرد.
اندازهگیری زبالههای یخبندان معمولاً به دلیل ضخامت متفاوت آن دشوار است؛ اما نقش مهمی ایفا میکند؛ زیرا میتواند بر ذوب یخبندان تأثیر بگذارد. یک لایه نازک از زبالهها میتواند ذوب را تقویت کند در حالی که یک لایه ضخیم میتواند آن را عایق کند و فرآیند ذوب را کاهش دهد.
یخچالهای طبیعی در مناطق دورافتاده و دور از فعالیتهای انسانی، شاخصهای قدرتمندی از تغییرات آبوهوایی هستند. یخچالهای طبیعی که بهسرعت در حال ذوب شدن هستند، بر دسترسی به آب شیرین، مناظر، گردشگری، اکوسیستمها، فراوانی و شدت خطرات و افزایش سطح دریا تأثیر میگذارد.
«بن هلمینگتون»، رهبر تیم تغییر سطح دریا در ناسا گفت: مهم نیست سطح دریا فقط برای چند مکان خاص افزایش یابد؛ اما تقریباً در همه جای زمین آب در حال بالا آمدن است.
انتهای پیام/