صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۱۰ تير ۱۴۰۲
کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با آنا:

سرمایه‌گذاری کشور‌های منطقه در حوزه علم و فناوری/ «دیپلماسی علمی» جدی گرفته شود

کارشناس مسائل بین الملل گفت: کشور‌های منطقه در حوزه‌های علمی خود سرمایه‌گذاری کرده اند بنابراین ما هم باید این سرمایه‌گذاری را افزایش دهیم و طبیعی است توجه به «دیپلماسی علمی» فوق العاده می‌تواند به جایگاه علمی کشورمان کمک کند.
کد خبر : 855471

مصطفی انتظاری کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، در خصوص اهمیت توسعه همکاری‌های ایران با کشورهای جهان در حوزه علم و فناوری، گفت: یکی از ابعاد دیپلماسی عمومی کشورها که معمولاً از طریق سفارتخانه‌ها، رایزن‌ها و حتی در مذاکرات بین دولت‌ها به طور جدی پیگیری می شود، «دیپلماسی علمی» است.

وی افزود: به این معنا که نمایندگی‌های دانشگاه‌ها در کشورهای مختلف تاسیس شود، تبادلات دانشجویی صورت گیرد، نخبگان کشورهای مختلف با یکدیگر ارتباط  برقرار کنند و همایش‌های بین‌المللی برگزار شود تا هم از لحاظ هم‌افزایی علمی، کمکی برای کشورها باشد و هم اینکه بتواند توانمندی‌های علمی کشور را در سطح بین‌المللی مطرح کند و بتواند بازار خود را به دست آورد.

کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه طبیعی است در دوره‌ای که ما زندگی می‌کنیم این موضوع نسبت به قبل اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است، تاکید کرد: پیش از این، مسائل مرتبط با بحث علمی بیشتر محدود به  مقالات و پژوهش‌های آکادمی می‌شد که شاید خیلی درک عمومی در مورد اهمیت آنها وجود نداشت.

انتظاری اضافه کرد: اما در حال حاضر ما شاهد این هستیم که سرعت رشد تکنولوژی به اندازه‌ای است که اگر کشورها در این موضوع کم بگذارند به شدت عقب می‌افتند و مردم اهمیت بحث‌های علمی را حس می‌کنند و طبیعی است که خیلی جدی‌تر باید در دستور کار دیپلماسی ما قرار گیرد.

وی با بیان اینکه بنابراین گام‌هایی که برداشته شده است، نسبت به قبل گام‌های بهتری است،اظهار کرد: اما با توجه به سرعت پیشرفت و تحولات علمی امیدوارم که همچنان دستگاه دیپلماسی، هم به لحاظ دیپلماسی عمومی و هم به لحاظ نشان دادن توانمندی‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی که حوزه‌های علمی می‌تواند داشته باشد تلاش بیشتری کند و دانشمندان و دانشگاهیان ما را کمک کند.

کارشناس مسائل بین‌الملل در مورد سیاست‌های دولت سیزدهم جهت گسترش دیپلماسی علم و فناوری، اظهار کرد: با توجه به سیاست تنش زدایی منطقه‌ای که رئیس جمهور در دستگاه دیپلماسی در پیش گرفته است، کمک بسیار خوبی به حوزه‌های علمی شده است.

انتظاری با بیان اینکه ما در اکثر مذاکرات منطقه‌ای خود مشاهده می کنیم که بحث ایجاد خانه‌های نوآوری و علمی در کشورهای مختلف مطرح می‌شود،گفت: سفارتخانه‌ها برای اینکه در این حوزه فعالیت بیشتری کنند توجیه شده‌اند.

وی تاکید کرد: کشورها بخصوص کشورهای غربی برای گرفتن نخبگان ما و جذب آنها بودجه‌های کلانی صرف می‌کنند تا آنها را به کشور خود دعوت کنند.  دولت همچنان باید در این حوزه سرمایه گذاری بیشتری کند و بودجه‌های بیشتری را تخصیص دهد تا جلوی روند فرار مغزها گرفته شود.

کارشناس مسائل بین الملل گفت: خوشبختانه در سال‌های اخیر بسیاری از نخبگان ما به ایران برگشتند، اما فکر می‌کنم هنوز هم می‌شود تلاش‌های بیشتری کرد تا نیروهای تحصیل کرده که به خارج از کشور رفته‌اند برگردند.

انتظاری با بیان اینکه در سطح منطقه یک رقابت بسیار جدی در حال شکل‌گیری است تا مشخص شود کدام کشورها می‌تواند در حوزه علم توانمندی‌های خود را افزایش دهند، تاکید کرد:  ما شاهد هستیم که عربستان سعودی بسیار تلاش کرده تا در این حوزه سرمایه‌گذاری کند.

وی اضافه کرد: در حال حاضر عربستان رتبه خود را در زمینه علم و تکنولوژی ارتقا داده و فقط یک پله از ایران عقب است. پیش‌بینی شده که این کشور ممکن است در سال میلادی جدید به دلیل حجم بالای سرمایه گذاری که در این حوزه کرده است جای ما را بگیرد.

کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه همه این‌ها یک پیام دارد،گفت: آن هم این است که کشورهای منطقه در حوزه‌های علمی خود سرمایه‌گذاری کرده‌اند، بنابراین ما هم باید این سرمایه‌گذاری را افزایش دهیم و طبیعی است در جریان سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به چهار کشور حوزه خلیج فارس بحث تبادلات علمی با کشورهای منطقه فوق العاده می‌تواند به جایگاه علمی کشورمان کمک کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر