صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۰۰ - ۲۶ خرداد ۱۴۰۲

گزارش میدانی آنا از نخستین دوره نمایشگاه آبادیران / جهاد اکوسیستم دانش‌بنیان کشور برای محرومیت‌زدایی از مناطق محروم

نقطه شروع حرکت جهادی اکوسیستم دانش بنیان کشور از نمایشگاه آبادیران آغاز شد تا محرومیت در جای جای مناطق ایران با فناوری رنگ و بوی رونق بگیرد.
کد خبر : 852861

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، نمایشگاه نوآوری برای آبادانی "آبادیران" با حضور بیش از 300 شرکت دانش بنیان و مشارکت 28 دستگاه اجرایی با هدف پیشرفت و عدالت از 23 تا 25 خردادماه در مصلی امام خمینی (ره) برگزار شد.

این رویداد با هدف کمک به توسعه مناطق محروم از طریق معرفی ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و فناور برای پاسخ به چالش‌ها و ایجاد اشتغال پایدار و همچنین توسعه بازار، تسهیل خرید کالا و خدمات‌ این شرکت ها در راستای محرومیت‌زدایی با مشارکت بنیاد مستضعفان، کمیته امداد امام خمینی (ره) و ستاد اجرایی فرمان امام برگزار شد.

مشارکت دستگاه‌های حوزه علم و فناوری از جمله معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در موضوع محرومیت‌زدایی اتفاق مبارکی است که با همکاری نهادهای اجتماعی بزرگی همچون بنیاد مستضعفان و کمیته امداد برگزار می‌شود. در همین زمینه روح الله دهقانی فیروزآبادی؛ معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در نشست خبری نخستین نمایشگاه فناوری‌ها و محصولات محرومیت‌زدا می‌گوید: این شرکت‌های دانش‌بنیان تجربه کار در مناطق محروم را دارند و زنجیره ارزش خود را در مناطق محروم بسته‌اند که این جریان هم از نظر اقتصادی و هم از نظر ابعاد ملی برکات زیادی دارد.

در هنگام ورود به شبستان مصلی امام خمینی و ورودی نمایشگاه با غرفه های نسبتاً بزرگ و تجهیز شده کمیته امداد امام خمینی، بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان، بنیاد احسان زیرمجموعه ستاد اجرایی، بنیاد علوی بازوی اجتماعی بنیاد مستضعان و معاونت توسعه شرکت‌های دانش بنیان معاونت علمی رو‌به‌رو شدیم. طبق معمول بیشتر نمایشگاه‌های حوزه علم و فناوری، پاویون صندوق نوآوری و شکوفایی با شکل و شمایل همیشگی خود نیز در نمایشگاه برقرار بود و تعدادی از شرکت‌های دانش‌بنیان نیز در داخل پاویون استقرار داشتند.

سازمان تجاری‌سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاد دانشگاهی نیز از جمله نهادهایی است که با غرفه بسیار بزرگی در وسط نمایشگاه خودنمایی می‌کرد. جهاد دانشگاهی با حضور بیش از 20 شرکت دانش‌بنیان در این نمایشگاه شرکت کرد که بعضاً محصولات خود را نیز در معرض نمایش عموم قرارداده بودند.

علی ملک پور؛ کارشناس آزمایشگاه یک شرکت دانش بنیا جهاد دانشگاهی در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری  آنا می‌گوید: شرکت ما بر روی تولید جنین از گاوهای پرتولید کار می‌کند و هدف آن نیز درواقع بحث امنیت غذایی است و نیاز کشور را به واردات کاهش می‌دهد. در بحث تولیدجنین دیدگاهی که وجود دارد یک راه ساده و ارزان قیمتی برای گاوداران است که تولید جنین از طریق تلقیح مصنوعی را در پیش می گیرند.

ملک پور می‌گوید: از طریق روش انتقال جنین می توان از همان نسل اول، به خالص‌سازی گله خواهید رسید و درواقع بیشتر مانور شرکت در بحث انتقال جنین و تولیدجنین است. لازم به ذکر است که گاومیش یاقوت در سال گذشته به روش IVF توسط متخصصان این شرکت به دنیا آمد.

ساخت بالن‌های مدیریت بحران برای مناطق زلزله‌زده و سیل‌زده و محروم

در کنار غرفه جهاد دانشگاهی، یک هلدینگ فعال در عرصه دانش بنیانی رو‌به‌رو هستیم. سیدشهابی؛ از مدیران این هلدینگ دانش‌بنیان به خبرنگار علم و فناوری آنا می‌گوید: در این شرکت، هرکسی هر ایده‌ای در هر حوزه‌ای دارد به نمایش می‌گذارد. به عنوان مثال، بالن‌هایی که توسط این شرکت دانش‌بنیان ساخته شده است در مدیریت بحران و در مناطق بحرانی از آنها استفاده می‌شود و برقراری ارتباط در زمان‌های بحرانی را انجام می‌دهد؛ همچنین پایش مداوم منطقه به وسیله دوربین‌هایی که بر روی آن نصب شده انجام می‌شود.

وی تأکید کرد: با این بالن‌ها امنیت منطقه را به صورت شبانه و روزانه برقرار می‌کنیم و بحث پوشش‌دهی اینترنت نیز انجام می‌شود تا اگر زلزله یا سیلی اتفاق افتاده و دکل‌های مخابراتی ما از بین برود می‌توانیم به صورت موقت پوشش اینترنت را داشته باشیم. از لحاظ کاربردی بودن این بالن‌ها، در گذشته در سرپل ذهاب مورد استفاده قرار گرفته است و موضوع فیلمبرداری در شب را با دوربین‌های حرارتی انجام داده است.

ابوالحسنی از دیگران مسئولان این شرکت دانش‌بنیان درباره چادرهای ساخت این شرکت دانش‌بنیان تصریح کرد: چادرهایی که در بازار استفاده می‌شود همگی از سازه‌های فلزی استفاده می‌کنند، اما چادر ساخت این شرکت دانش‌بنیان به صورت کاملاً بادی است و با کمپرسور بادی، آماده می شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد که در نظامی‌ها حجیم‌تر می‌شود و در غیرنظامی‌ها نیز به صورت 25 کیلویی و 12 کیلویی برای کمپها استفاده می‌شود.

به‌کارگیری اپلیکیشن دستیار هوشمند پزشکان در مناطق محروم

علیرضا کیانفر؛ مسئول یک تیم دانش‌بنیان حاضر در آبادیران به خبرنگار علم و فناوری آنا می‌گوید: ما در حوزه سلامت هوشمند کار می‌کنیم و محصول شرکتمان یک اپلیکیشن دستیار هوشمند پزشکان و پرستاران است که پزشکان می‌توانند با واردکردن علائم بیماری را تشخیص بدهند و بعد از آن نسخه مرتبط به آن بیماری را تجویز می‌کند؛ یعنی در مناطق محروم یا خانه‌های بهداشت که تکنسین‌های حاضر در آنجا خیلی تخصص خاصی ندارند می‌توانند از این اپلیکیشن استفاده کنند تا بیماری را به صورت صحیح و هوشمند تشخیص دهند.

وی ادامه می‌دهد: در فاز بعدی قرار است اینکار به صورت چت انجام شود یعنی تکنسین، پزشک یا پرستار می‌تواند با چت سوالات خود را پرسیده و علائم بیماری را با چت کردن وارد کند و در فازهای بعدی نیز به صورت عمومی‌تر می‌توانیم آن را ارائه کنیم یعنی حتی کسانی که به پزشک دسترسی ندارند علائم خود را وارد کرده و می‌توانند یکسری توصیه‌های پزشکی از این اپلیکیشن دریافت کنند.

یک شرکت دانش بنیان دیگر نیز در حوزه جیره‌های غذایی، محصولاتی را ارائه کرده بود. در عموم جیره‌هایی که در سطح جهان استفاده می‌شود "روش کنسرواسیون" پرکاربردترین شیوه برای تهیه موادغذایی با مدت زمان ماندگاری بالا است. دراین روش با کاهش فعالیت‌های آنزیمی و شیمیایی و میکروبی از آلوده شدن محصول جلوگیری می‌شود. در محصولات کنسروی به علت فرایند حرارتی بخشی از مواد مغذی دچار دناتوراسیون شده و ارزش ماده غذایی کاهش می‌یابد و در صورت عدم رعایت استاندارد‌ها امکان واکنش میان ظرف بسته‌بندی و محصول وجود دارد.

موفقیت یک شرکت دانش‌بنیان در تهیه جیره‌های غذایی با ماندگاری 15 ساله!

"جیره‌های خشک انجمادی" درواقع همان حذف آب از ماده غذایی در حالت منجمد شده از طریق تصعید است. در این نوع فرایند ماده غذایی ابتدا منجمد و سپس درمعرض خلا بالا قرار می‌گیرد و به موجب آن یخ تصعید می‌شود. این نوع جیوه‌ها با اضافه شدن آب و جذب آن غذا به حالت اولیه خود باز می‌گردد و حداکثر طعم و ارزش غذایی خود را به صورت مطلوب حفظ می‌کنند. از دیگر ویژگی‌های این نوع محصول می‌توان به عدم استفاده از مواد نگهدارنده، نگهداری آسان و مدت زمان نگهداری بالا (حد مطلوب 15 سال و حداکثر 25) و همچنین وزن کم اشاره کرد.

این جیره‌های غذایی تحمل در شرایط سخت را دارند و در شرایط سخت جغرافیایی مانند بیابان و مناطق سردسیرکوهستانی باید سالم و قابل مصرف بمانند. جیره‌های کنسروی به صورت مطلوب 12 تا 24 ماه ماندگاری دارند اما جیره‌های خشک انجمادی به صورت مطلوب 15 سال ماندگاری دارند.

تلاش استارت‌آپ‌ها برای فراهم کردن امکانات آموزشی برای مناطق محروم

یکی از حوزه های مهم در مناطق محروم، موضوعات آموزشی است در همین رابطه سیدمحمدمهدی حاتمی؛ مدیر یک استارت اپ آموزشی به خبرنگار علم و فناوری آنا گفت: ما دغدغه‌ای را در حوزه آموزش شناسایی کردیم بدین صورت که آموزش به دو قسمت تقسیم می‌شود که شامل آموزش و تمرین است. در حوزه آموزش محتواهای زیادی در اینترنت فراهم است اما در تمرین بسیار ضعف داریم.

وی ادامه داد: ما یک سایت آموزشی را راه‌اندازی کردیم که به دانش‌آموزان کمک می‌کند که در حوزه موردنظر خود تمرین حل کنند. در زمینه تمرین کردن و تثبیت آموزش برای دانش‌آموزان مناطق محروم کتاب کمک آموزشی به آنها داده می‌شود که شامل هزینه‌های ایاب و ذهاب است و هم اینکه هیچ نظارتی بر روی آن نیست یعنی زمانی که به دانش‌آموزی کتابی را می‌دهید نمی‌توانیم نظارت کافی بر روی آن داشته باشیم. این محصول می‌تواند با هزینه کمتر و کارایی بیشتر مشکل آنها را بهتر حل کند.

حل مشکلات قنات 18 استان کشور با ارائه راهکارهای فناورانه در نمایشگاه آبادیران

وی ادامه داد: امروز 18 استان کشور درگیر موضوع قنات هستند استان‌هایی که عموماً کوه‌پایه‌ای و فلاتی هستند، قناتشان جاری و ساری است که نمونه آن، استان‌های یزد، خراسان شمالی هستند که جزو استان‌های پرقنات هستند. موضوع قنات‌ها موضوعی است که به صورت سنتی بر روی آن کار شده و تکنولوژی و فناوری به کار رفته در آن کم است.

فلاحی تاکید کرد: دو نفر از روستاهای شهرستان که در موضوع قنات سررشته داشتند را به نمایشگاه دعوت و اطلاعات فنی آنها را دسته‌بندی کردیم و سپس ارائه کوتاهی را در اختیار آنها قرار دادیم تا درباره قنات‌های خاص روستای خودشان صحبت کنند؛ به این واسطه فناوری که قرار است راهکاری را ارائه دهد ناظر به این مسائل پیشنهادات خود را مطرح کند.

عضو هیئت مدیره این شتاب‌دهنده تصریح کرد: اگر در این پنل به همزبانی برسیم و طرف تقاضا با این مصادیق با طرف عرضه به یک گفتمان مشترک برسند که آیا این راه‌حل ارائه‌شده قادر به حل مسئله خواهد بود .در فاز بعدی وارد حمایت از آن شرکت فناور شده و برای توسعه فناوری آن در قالب پایلوت در شهرستان درمیان تلاش خواهیم کرد.

برگزاری 8 پنل‌ تخصصی در حوزه محرومیت‌زدایی

در این میان معاونت علمی نیز پنل‌های تخصصی در حوزه محرومیت‌زدایی برگزار کرد. معاونت علمی ریاست جمهوری با جمع‌آوری ۸ مسئله مبتلابه برخی از مناطق کشور، پنل‌های تخصصی با حضور نمایندگان مردمی استان‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان برگزار کرد تا از سوی این شرکت‌ها، راهکارهای فناورانه برای رفع چالش‌های این مناطق ارائه شود.

هادی فلاحی؛ عضو هیئت مدیره یکی از شتاب‌دهنده‌ها در حوزه پیشرفت و آبادانی روستاها در حاشیه این نمایشگاه گفت: یکی از مسائل ما مکانیزاسیون احیای قنوات بوده است. لایروبی قنات یک پروسه‌ای است که فوق‌العاده سنگین، هزینه‌بر و زمان‌بر است که توانستیم این مشکل را با فناوری حل کنیم.

تلاش فناوران برای حل مشکل آب مناطق کم برخوردار

در این نمایشگاه تفاهم‌نامه‌های بسیار خوبی در زمینه محرومیت‌زدایی از مناطق محروم امضا شده است به عنوان مثال براساس توافقنامه امضا شده بین مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو و معاونت علمی از توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان در طرح‌های آبرسانی به مناطق محروم کشور استفاده می‌شود.

اما حمیدرضا شکری؛ دبیر نمایشگاه آبادیران عصر پنجشنبه در مراسم اختتامیه نخستین دوره نمایشگاه فناوری‌ها و محصولات محرومیت‌زدا(آبادیران) گزارش کاملی از روند فعالیت‌ها، دستاوردها، تفاهم‌نامه‌ها و توافق‌نامه‌های حاصل‌شده در نمایشگاه ارائه کرد.

وی گفت: در این دوره بیش از 1500 نفر بازدیدکننده عمومی و بیش از ۸۰ نفر از مدیران دستگاه‌های اجرایی و نهادهای حکومتی از نمایشگاه بازدید کردند.

وی ادامه داد: علاوه بر تفاهم‌‌نامه‌ها و قراردادهای اعلام شده از سوی شرکت‌ها که بیش از ۱۸۰ عنوان بوده چند توافق‌نامه‌ همکاری مشترک بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان نوسازی مدارس، صندوق های مختلف سرمایه گذاری، مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو، بنیاد علوی، کمیته امداد امام و معاونت اشتغال وزارت کار و... منعقد شد.

شکری در ادامه بیان کرد: بیش از ۶۰ توافق‌نامه‌ همکاری مشترک به ارزش هزار و ۸۰ میلیارد ریال بین بنیاد علوی و موسسه دانشمند با شرکت‌های دانش‌بنیان امضا شده است.

دبیر نمایشگاه آبادیران افزود: کمیته امداد امام خمینی(ره) هم دو تفاهم نامه همکاری مشترک در زمینه صادرات محصولات دانش‌بنیان و 40 مورد تفاهم‌نامه با کارفرمایان برای به کارگزاری مددجویان در مشاغل دانش‌بنیان، فناور و خلاق امضا کرد. 60 مورد تفاهم هم با راهبران شغلی در حوزه دانش‌بنیان، خلاق و فناور در این دوره از نمایشگاه صورت گرفته است.

وی افزود:‌ توافق‌نامه‌های همکاری مشترک بنیاد احسان نیز در دو بخش قرارگاه نوآوری (هشت تفاهم‌نامه و سه قرارداد) و قرارگاه عدالت‌آموزی ( 10 تفاهم‌نامه) به ارزش 30 میلیارد ریال منعقد شده است.

در پایان...

نمایشگاه آبادیران در نخستین سال برگزاری خود با مشارکت بسیاری از نهادهای موثر در موضوع محرومیت‌زدایی برگزار شد که در آن علاوه بر حضور نهادهای مختلف، اکوسیستم فناوری و نوآوری که راه چاره ای برای مناطق کم برخوردار داشتند حضور داشتند.

هرچند مشکلات و انتقاداتی، طبق معمول نمایشگاه‌های دیگر به این نمایشگاه نیز وارد بود اما به طور کلی خروجی های مثبت نمایشگاه به نقاط منفی آن می چربید؛ به عنوان مثال تعدادی از محصولاتی که توسط بعضی از شرکت‌های حاضر در نمایشگاه عرضه شده بود ارتباطی با موضوع محرومیت‌زدایی نداشت که در همین زمینه هاشم آقازاده؛ دستیار معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: این موضوع از نظر بنده نقطه قوت این نمایشگاه است چراکه شرکتی که تا به امروز به سمت توسعه مناطق روستایی و مناطق محروم فکر نمی‌کرد اما صاحب فناوری و‌ ایده بوده به فکر مناطق محروم افتاده است.

 بسیاری از محصولات دانش‌بنیان ارائه شده در این نمایشگاه قابلیت ارائه و استفاده برای مناطق غیرمحروم را داشتند و این یک نکته قوتی بود زیرا  اینطور نبود که محصولات ارائه‌شده صرفاً در مناطق محروم و کم‌برخوردار قابل استفاده باشند.

یک نکته مهم پیگیری مصوبات و تفاهم‌نامه‌های امضا شده در این نمایشگاه است که در همین زمینه روح‌الله دهقانی معاون علمی رئیس‌جمهور در جمع خبرنگاران گفت: این نمایشگاه یک نقطه شروع بود که سال آینده باید ارزیابی شود، چند شرکت حضور دارند و چقدر بازار توسعه پیدا کرده و چقدر مسائل و اشتغال مناطق محروم حل شده است.

رضا اسدی‌فرد؛ معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی و رئیس نمایشگاه آبادیران نیز در اختتامیه نمایشگاه خطاب به شرکت‌های دانش‌بنیان، خلاق و فناوری اظهار کرد که پیگیر نتایج نهایی‌سازی تفاهم‌نامه‌ها و توافق‌نامه‌ها خواهند بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر