افزایش بهرهوری محصول زیتون با دانش روز محققان/ صدرنشینی ایران ادامه دارد
جهانگیر عرب عضو هیئتمدیره یک شرکت دانشبنیان در حاشیه رویداد «فنبازار و نمایشگاه ازدیاد درختان میوه» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در تشریح عملکرد باغات زیتون در کشور اظهار کرد: متوسط برداشت زیتون در هر هکتار در دنیا ۲ تن است؛ اما در کشورمان ۲ و نیم تن برداشت میکنیم و متوسط عملکرد ۲۵ درصد بیشتر از دنیاست که نتیجه این عملکرد، ورود علم جدید کشت زیتون و گسترش آن در ۱۰ سال گذشته است.
وی افزود: امروز در کشور متوسط یک هزار و ۳۵۰ هکتار باغ زیتون با روش جدید متراکم و فوق متراکم از ارقام جدید زیتون کشت شده که در هر هکتار ۲۵ تن زیتون برداشت میشود؛ اگر بتوانیم به ازای یک متر مکعب آب، پنج کیلو زیتون برداشت کنیم یعنی ۶ دلار محصول برداشت کردهایم؛ زیرا پنج کیلو زیتون یک کیلو روغن زیتون میدهد که قیمت آن ۶ دلار است.
عضو هیئتمدیره شرکت دانشبنیان «سبزینه رویان دلند» درباره فعالیت این شرکت گفت: کار جدیدی که در این مجموعه انجام شده نخست کشت زیتون و افزایش بهرهوری در هر هکتار است. این شرکت نهالهای زیتون را در استان قزوین به تعداد یک هزار و ۳۰۰ نهال کشت کرده و جوابگوی همه متقاضیان کاشت نهال زیتون بوده و با دانش روز از باغداران حمایت میکند.
عرب اضافه کرد: به دلیل اینکه گردو محصول مناطق سردسیر بوده، بهصورت غیرعلمی در سایر مناطق کشور توسعه پیدا کرده و بهرهوری خوبی ندارد؛ بنابراین همکاران توانستند روی «پکان» کار کنند که ویژگیهای گردو دارد و در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشت میشود.
این فعال حوزه دانشبنیان ادامه داد: با توجه به اینکه کشور ایران چهار اقلیم بوده، بهتر است «پکان» را بهعنوان مکمل گردو کشت کنیم؛ زیرا بهرهوری بالایی داشته، دانش آن در کشور وجود دارد، کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی روی آن کار کارشناسی کردهاند، دانش آن بومی شده و میتوانیم آن را توسعه دهیم تا درآمد کشاورزان افزایش یابد. به همین دلیل فعالیت دیگر این شرکت در زمینه تولید نهال «پکان» بوده و آماده همکاری با کشاورزانی هستیم که بخواهند این گونه گیاهی را تولید کنند.
وی با بیان استانداردهای لازم برای تولید نهال توضیح داد: در وزارت جهاد کشاورزی دستوراتی برای تولید نهال داریم که شامل اصالت نهال، داشتن سلامت گیاهپزشکی و استانداردبودن از لحاظ اندازه میشود و این موارد در مناطق مختلف کشور باید به تأیید مؤسسات استاندارد که با سازمان جهاد کشاورزی در هر منطقه همکاری دارند، برسد.
عضو هیئتمدیره این شرکت دانشبنیان عنوان کرد: در کشاورزی کشور چند مشکل اساسی داریم، مشکل نخست اینکه باید مطالعات آمایشی داشته باشیم که کدام اقلیم برای چه گونه و رقمی از گیاهان مناسب بوده، چه زمانی کشت و چه زمانی برداشت کنیم و چگونه فرآوری برای بازار انجام دهیم. به دلیل اینکه این زنجیره کامل نیست، کارها به صورت جزیرهای؛ اما گاهی خیلی خوب انجام شده است.
عرب مطرح کرد: اگر درآمد کشاورز بالا باشد، تولید بیشتر انجام میدهد با توجه به اینکه امنیت غذایی برای کشور بسیار مهم است، راهی نداریم جز حمایت از کشاورزان به این صورت که دانش روز و تجربه جهانی را به آنها منتقل کنیم و کنار آنها باشیم که تنشهای محیطی به محصولات آنها خسارت نزند تا بتوانیم با بهرهوری بالا از نهادهای پایه تولید که شامل آب، خاک، زمین، بذر، نهال و نیروی انسانی میشود، استفاده بهینه کنیم.
انتهای پیام/