«سنگک» سالمترین نان نیست
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، تیرنگ نیستانی گفت: سلامت نان در گرو سلامت آرد، خواص تغذیه ای و روش طبخ است، در حال حاضر عمدتا نانواییها برای تهیه نان سنگک از آرد سفید استفاده میکنند بنابراین نان سنگکی که با آرد سفید تولید میشود مزیتی بر سایر نانهای سنتی ندارد.
وی اظهار داشت: نان سنگک با حرارت مستقیم و سوخت های فسیلی طبخ می شود و این موضوع باعث میشود که مواد زیان بار و مضر، سلامت نان را تحت تاثیر قرار دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: برخی بر این باورند که با ریختن سبوس روی نان سنگک سلامت آن به مراتب بیشتر میشود، جدا از این که در بیشتر موارد سبوسها به فلزات سنگین و مشخصا آرسنیک آلوده هستند، اضافه کردن سبوس به نان مزیتی بیشتری در مقایسه با انواع نان ایجاد نمیکند.
وی توصیه کرد: نان سنگک به سایر نانهای سنتی مزیتی ندارد، بنابراین صرفا با معیار سالمتر بودن این نانها، نمیتوان توصیه به استفاده از آن کرد.
نیستانی به دومین باور خطرناک تغذیهای در بین عموم مردم اشاره کرد و افزود: بسیاری از افراد معتقدند روغنهای جانوری خصوصا روغن دنبه به عنوان چربی مفید به سایر روغنها ارجحیت دارد، این باور نیز از اساس غلط است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه با انتقاد از این باور تغذیهای غلط مبنی بر اینکه در گذشته مردم با استفاده از روغنهای حیوانی زندگی سالمتری داشتند، گفت: گذشتگان ما به مشاغلی چون دامپروری و کشاورزی مشغول بودند، با صنعتی شدن جوامع و مشاغل و همچنین پدیده پشت میز نشینی نمیتوان همان اصول تغذیهای قدیم را برای زندگی امروز تجویز کرد، ضمن اینکه امراض مختلف در گذشته حتی جوانترها را قربانی میکرد.
وی مصرف روغنهای جانوری به بهانه سالم تر بودن را مورد انتقاد قرارداد و گفت: بدون شک استفاده از روغنهای جانوری و مشخصا روغن دنبه در دراز مدت باعث انسداد عروق میشود.
این متخصص تغذیه ورژیم درمانی دانشگاه افزود: افرادیکه مصرف روغن دنبه را توصیه میکنند اگر یافتهای مبنی بر سلامت این چربیها دارند باید با مستندات علمی ثابت کنند.
وی تاکید کرد: تمامی مستندات و شواهد علمی نشان از این دارد که آثار زیانبار چربیهای حیوانی به مراتب بیشتر از فواید آن است. باور سوم، غلط و متداولی که بین عموم مردم رواج دارد این است که هر زمان احساس ضعف یا گرسنگی دارید بیسکویت سبوس دار بخورید.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی توضیح داد: اضافه شدن سبوس به مواد غذایی مثل بیسکویت، نان ها و ماکارونی، ارزش و مزیت نسبی ماده غذایی را بالاتر می برد ولی هرگز به این معنی نیست که از کالری آن می کاهد یا برای سلامت مفید است و یا می توان در مقادیر بالا از آن استفاده کرد.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه، یکی از رایج ترین واشتباه ترین باورهای عمومی آن است که دوره بارداری دوره رژیم غذایی نیست اضافه کرد: بسیاری از مردم برداشت درستی از واژه رژیم ندارند، رژیم بارداری به معنی برقراری تعادل تغذیه ای برای حفظ سلامت مادر و جنین است.
وی یادآوری کرد: دوره بارداری بی تردید زمان گرفتن رژیم کاهش وزن نیست، یک خانم باردار حتی اگر حین بارداری وزن بسیار بالایی هم داشته باشد نباید رژیم هایی را با قصد کاهش وزن دنبال کند، در این دوران حساس وزن باید به صورت منطقی بالا رود.
نیستانی اظهار داشت: زنان باردار نیازمند مشاوره گرفتن از متخصصان تغذیه در دوران بارداری هستند و این توصیه که در بارداری یا شیردهی باید جای دو نفر غذا بخوریم از پایه و اساس غلط است.
وی، هدف از رژیم های غذایی را کاهش یا کنترل وزن برای ارتقای سلامت دانست و افزود: اگر هدف صرفا کاهش وزن باشد، هر راهکاری می تواند برای لاغر شدن به عنوان ابزار استفاده شود، این کار به ضرر سلامت منجر خواهد شد.
نیستانی ادامه داد: خوردن غذاهای کم کالری به کاهش وزن کمک می کند، برخی از افراد برای اینکه وزنشان را کم کنند به رژیمهای لاغری میوه و سبزیجات رو میآورند و انواع میوهها را در سبد غذاییشان قرار میدهند غافل از اینکه استفاده بیش از حد از میوهها هم برای رژیم لاغری مناسب نیست و حتی به دلیل قند بالا باعث چاق شدن هم میشود.
وی با بیان اینکه استفاده بیش از حد نیاز بدن از شیر با هدف لاغر شدن یکی دیگر از باورهای غذایی غلطی است که بسیار رایج است، گفت: استفاده از شیر و لبنیات در مقادیر توصیه شده هیچ اشکالی ندارد و می تواند سلامت بدن را تضمین کند ولی نکته اینجاست که افراط در مصرف این ماده غذایی موجب انباشت چربی در بدن می شود.
وی ادامه داد: هرلیوان شیر ۲ و نیم درصد چربی معادل ۱۰ قاشق برنج (منهای روغن) کالری دارد، بنابراین با این باور که شیر غذایی سالم است و کالری ندارد نمی توان بیش از مقدار توصیه شده (دولیوان در روز) از این ماده غذایی استفاده کرد.
سیزدهمین بسیج ملی تغذیه با شعار" حال خوب با وزن مناسب " از ۲۴ دیماه تا هفتم بهمن در سراسر کشور برگزار میشود و بر اساس این تقویم دو هفتهای ۲۶ دیماه با عنوان عوامل تغذیهای موثر از چاقی(رفتارهای انتخاب غذایی، باورها و عادات نادرست غذایی (کودکان- بزرگسالان) نامگذاری شده است.
انتهای پیام/