صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۰ - ۱۷ اسفند ۱۴۰۰
حجت‌الاسلام رفیعی:

امام سجاد(ع) مروج قیام سیدالشهدا(ع) بودند/ صحیفه سجادیه؛ فوق کلام بشری و پایین‌تر از سخن خداوند

قائم مقام مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی معتقد است که امام سجاد (ع) مروج قیام سیدالشهدا(ع) بعد از شهادت ایشان بودند و به بهترین وجه ممکن این ماموریت مهم را به سرانجام رساندند.
کد خبر : 646261

به گزارش خبرنگار حوزه دین و آیین گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام جواد رفیعی، قائم مقام مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی و کارشناس مذهبی درباره اینکه امام سجاد (ع) چه فضیلت‌هایی داشتند که فقط مختص ایشان بوده است، گفت: امام سجاد (ع) یکی از امامان بزرگ در اندیشه شیعی است. امام سجاد (ع) از نظر خلق، رفتار اجتماعی، فضل علمی و به‌ویژه رتبه معنوی و عرفانی زبانزد دوست و دشمن بوده‌اند. ادیب و سخنور نامدار معاصر امام (ع) می‌گویند: دیدگاه همه مسلمان اعم از شیعه، عامه و خواص مردم درباره ایشان یکسان است و من ندیدم که کسی درباره فضیلت و پیش‌گامی ایشان تردید داشته باشد. ویژگی خاص امام سجاد(ع) این است که در شرایط خفقان‌آوری که در آن زمان به‌ وجود آمده بود، توانستند شرایط را به‌گونه‌ای فراهم کنند که مسیر حرکت شیعه را ترسیم کنند. باورهای مکتب اهل‌بیت و معارف دین را در قالب دعا و فرازهای ادعیه از این گذرگاه سخت و دشوار عبور بدهند.


مروج قیام سیدالشهدا(ع)


وی افزود: بخشی از سیاست و تدبیر امام در آن دوره با دعا و فراز بوده و بخش دیگر آن با مدیریت زمان و موقعیت‌های خاص همراه بوده است. امام سجاد (ع) مروج قیام سیدالشهدا(ع) بعد از شهادت ایشان بودند و به بهترین وجه ممکن این ماموریت مهم را به سرانجام رساندند. بنی‌امیه در صدد بود که بعد از جریان کربلا حوادث و اتفاقات را در هاله‌ای از ابهام ببرد. ولی امام سجاد (ع) با همراهی حضرت زینب (س) توانستند این شرایط را بشکنند. امام سجاد (ع) همه نقشه‌های طراحی‌شده این خاندان را نقش بر آب کردند و هدایت پیروان مکتب اهل‌بیت را به بهترین وجه به انجام رساندند.



صحیفه سجادیه؛ فوق کلام بشری و پایین‌تر از سخن خداوند


حجت‌الاسلام رفیعی درباره اهمیت کتاب صحیفه سجادیه اظهار کرد: صحیفه سجادیه به‌نام‌های اخت‌القرآن، زبور زبور آل‌محمد، قرآن صاعد مشهور است. تجمیع این کتاب قبل از جمع‌آوری نهج‌البلاغه صورت‌گرفته و جزء معتبرترین کتاب‌های دعا در دوره اسلامی است. این کتاب ویژگی‌های فراوانی دارد؛ فصاحت، بلاغت و فرازهای عالی عرفانی و مضامین معنوی آن جای تعجب دارد. صحیفه سجادیه به گفته امام خمینی(ره) قرآن صاعد و همانند قرآن، سفره‌ای است که انواع نعمت‌ها در آن وجود دارد. شهید مطهری درباره آن می‌گوید: صحیفه سجادیه یک گنجینه گران‌بهایی از علوم و معارف اهل‌بیت (ع) است که عالی‌ترین اندیشه‌های عرفانی و معنوی را در فرازهای این کتاب می‌توان پیدا کرد. این کتاب فوق کلام بشری و پایین‌تر از سخن خداوند است.




بیشتر بخوانید:





لقب زین‌العابدین تأویلی از پیامبر(ص)


وی درباره اینکه چرا به امام سجاد (ع) لقب زین‌العابدین داده‌اند، بیان کرد: ایشان القاب بسیاری از جمله زین‌الساجدین، سیدالساجدین، سیدالعابدین، زین‌الصالحین، وارث علم‌النبیین و... دارند اما در خصوص لقب زین‌العابدین این تأویلی است که وجود نازنین پیامبر(ص) برای ایشان برگزیده‌ است. روایتی از پیغمبر (ص) نقل شده که در قیامت زینت عبادت‌کنندگان را صدا می‌کنند، پیامبر اسلام(ص) می‌فرمایند: می‌بینم که فرزندم امام سجاد (ع) از میان مردم برمی‌خیزد و با شکوه و جلال تمام در جایگاهی که برای ایشان در نظر گرفته شده، قرار می‌گیرند.


زندگی در بحرانی‌ترین شرایط تاریخ شیعه


قائم مقام مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی درباره وضعیت سیاسی و اجتماعی مسلمانان در دوران ۳۴ ساله امامت امام سجاد(ع)، خاطرنشان کرد: امام سجاد(ع) در بحرانی‌ترین شرایط تاریخ شیعه زندگی می‌کردند. در دوران نوجوانی و جوانی‌شان با حادثه کربلا مواجه شدند. بعد از اتفاقات جانسوز کربلا و اسارت وقتی به شهر مدینه برگشتند با محیط اختناق شدید و شرایط سرکوب شیعیان و پیروان از سوی حاکمان ظالم بنی‌امیه روبه‌رو بودند. قیام‌های شیعیان یکی پس‌از دیگری شکست می‌خورد و به نتیجه نمی‌رسید. شیعه حضرت علی(ع)، یاران و وفاداران اهل‌بیت مورد زجر و شکنجه قرار می‌گرفتند. این وضعیت جرات هرگونه حرکتی را از مسلمانان سلب کرده بود. امام سجاد (ع) درنهایت غربت و تنهایی زندگی می‌کردند. در چنین شرایطی ایشان ۲ کار مهم را در پیش گرفتند؛ ایشان معارف اسلامی را از طریق نقل احادیث و نیایش در قالب مضامین و ادعیه گسترش دادند. فضا را به‌گونه‌ای پیش بردند که کمترین آسیب در آن شرایط متوجه شیعه بشود و درعین‌حال مضامین دینی و معارف اهل بیت مورد غفلت قرار نگیرد.



پایه‌گذار مکتب علمی امام باقر (ع) و امام صادق (ع)


وی در ادامه اظهار کرد: استراتژی دیگر امام سجاد (ع) مبارزه با ستمگران با شیوه‌های مختلف بود. ایشان شرایط را به گونه‌ای مدیریت کردند و پیش بردند که بتوانند استبدادگران را تضعیف کرده و اجازه ندهند که پیش‌از این در مسیر اهداف خود به توفیق دست پیدا کنند. در این شرایط امام سجاد (ع) توانستند شاگردان زیادی را تربیت کنند. ایشان زمینه را آماده کردند که بعد از فروپاشی بنی‌امیه، دوران امامت امام باقر (ع) و امام صادق (ع) دوران شکوفایی و معرفی رسمی مذهب تشیع باشد. در واقع پایه‌گذار مکتب علمی امام باقر (ع) و امام صادق (ع) به‌نوعی وجود نازنین امام سجاد (ع) است.


انتهای پیام/۱۱۰/


انتهای پیام/

ارسال نظر