چرا گسترش ارتباطات با روسیه برای ایران مهم است؟
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، کشوری به پهنای هفده میلیون و هفتاد و پنج هزار و چهارصد کیلو مترمربع در همسایگی شمال ایران قرار دارد که در سالهای نه چندان دور اتحادیه جماهیر شوری نام داشت، اما مدتی پس از غروب تئوریهای مارکسیستی و فروکش روحیات آتشین انقلاب بلشویکها با نام نخستین خود یعنی روسیه خوانده شد ناکامی بزرگترین ژنرالهای اروپا در خاک سردسیر این کشور از افتخارات تاریخ معاصر همسایه شمالی محسوب میشود.
نژاد اسلاو قاطبه جمعیت روسیه، اکراین و برخی کشورهای اروپای شرقی را تشکیل میدهد، اما این مناطق از زبانها و گویشهای گوناگونی در مراودات روزمره بهره میگیرند که «روسی» زبان اصلی و رسمی پهناورترین کشور جهان است، با این وجود ۲۷ زبان مختلف در جمهوریها و مناطق خودگردان همسایه شمالی رایج است. روسیه در چگونگی نظام سیاسی خود از سیستم فدرالی بهره گرفته که با بررسی آن به پیچیدگیهای ساختارش میتوان پی برد که شامل ۸۳ فدرال و ۲۱ جمهوری خودگران است.
وضعیت اقتصاد روسیه در اروپا و جهان
تولید و در آمد انرژیمحور روسیه، این کشور را در جایگاه پنجم اروپا و یازدهم جهان قرار داده است که در مقایسه با دیگر کشورهای جهان، روسیه اقتصاد نسبتا قوی و با ثباتی دارد، بانک جهانی در گزارشی که چندی پیش ارائه کرده بود، روسیه را دارای ۳۰ درصد کل منابع انرژی جهان دانست و این میزان ۷۵ تریلیون دلار آمریکا ارزشگذاری شده است.
یک سایت خبری درباره رشد اقتصادی همسایه شمالی این چنین نوشت: روسیه برای دستیابی به بیشترین رشد خود به درآمدهای انرژی متکی است. روسیه دارای مقدار زیادی نفت، گاز طبیعی و فلزات گرانبها است که سهم عمدهٔ صادرات روسیه را تشکیل میدهد. از سال ۲۰۱۲، بخش نفت و گاز ۱۶٪ از تولید ناخالص داخلی، ۵۲٪ از درآمد بودجهٔ فدرال و بیش از ۷۰٪ از کل صادرات را به خود اختصاص دادهاست.
بعد نظامی همسایه شمالی چگونه است؟
هر کس بخواهد توان نظامی روسیه را بررسی کند یاد روزها و سالهای رقابت دیوانهوار نظامی-هستهای آمریکا و اتحادیه جماهیر شوروی میافتد که تا مرز یک جنگ اتمی تمامعیار و کشتار جهانی پیش رفتند، طبق سیاستهای «پتر» کبیر، یکی از رهبران چند صده پیش روسیه، تجهز نیروهای نظامی روسیه به مدرنترین سلاحهای نظامی همواره در دستور کار این کشور بوده است، از زمان حکمرانی «پتر» یکم تاکنون نمیتوان برههای را در تاریخ روسیه یافت که از لحاظ نظامی جزو سرآمدهای دنیا نباشد.
یک رسانه روسی وضعیت آماری نیروهای مسلح روسیه را به شرح ذیل اعلام کرده است:
-جمعیت فدراسیون روسیه نزدیک به ۱۴۲میلیون نفر است که از میان آنان ۶۹ میلیون نفر نیروی انسانی فعال هستند.
-شمار نیروهای نظامی در حال خدمت روسیه ۳ میلیون و ۵۶۹ هزار تن و نیروهای احتیاط آن بیش از ۲ میلیون نفر هستند.
-ارتش روسیه بیش از ۴ هزار و ۱۴۴ هزار هواپیمای جنگی از جمله ۷۸۹ جنگنده و ۷۴۲ هواپیمای تهاجمی در اختیار دارد.
-این اختلاف زیاد برتری همتای آمریکایی بر آن را رقم می زند.
-ارتش روسیه همچنین دارای یک هزار و ۵۴۰ بالگرد نظامی از جمله ۵۳۸ بالگرد هجومی است.
-ارتش روسیه دارای ۱۳ هزار تانک، بیش از ۲۷ هزار دستگاه خودروی زرهی، بیش از ۶ هزار و ۵۴۰ عراده توپ خودکششی، بیش از ۴ هزار و ۴۶۵ توپخانه میدانی و ۳ هزار و ۸۶۰ سامانه موشک انداز است که اینها برتری آشکار آن بر همتای آمریکایی را نشان میدهد.
-از نظر قدرت دریایی، ناوگان روسیه از ۶۰۳ شناور دریایی شامل یک ناو هواپیمابر تشکیل شده است و ایالات متحده از این جنبه به خوبی برتری دارد.
-ارتش روسیه دارای ۶۴ زیردریایی، ۱۱ ناوچه و ۴۸ شناور مینروب است.
-بودجه دفاعی و متوسط هزینههای سالانه ارتش روسیه ۴۲ میلیارد دلار آمریکا است.
بررسی روابط دو جانبه ایران و روسیه در پرتو وجود دشمن مشترک
یکی از اصلیترین علل گرایش دو کشور ایران و روسیه، وجود دشمن مشترک، یعنی ایالات متحده آمریکاست، ایران به دلیل اختلافات و تقابل ایدئولوژیک با غرب و همسایه شمالی هم به دلیل تقابل و رقابتهای بر جای مانده از جنگ سرد، تمایل به توسعه همکاریهای سیاسی و اقتصادی مشترک دارند، بر مبنای «اصل نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی» امام خمینی (ره) با فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی ارتباط با روسیه در چارچوب منافع ملی در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است.
فرصتسوزی دولت روحانی پس از ساقط شدن جنگنده روس
زمانی که خبر ساقط شدن یک جنگنده روس توسط نیروهای نظامی ترکیه به مثابه یک بمب، فضای بینالملل و منطقه غرب آسیا را تحت تأثیر قرار داد، به دستور رئیسجمهور روسیه تمام مراودات اقتصادی این کشور با ترکیه قطع شد و ترکیه در مواد غذایی که به روسیه صادر میکرد، مورد تحریم قرار گرفت، به اذعان همه کارشناسان، فرصت بسیاری طلایی برای پر کردن جای ترکیه در بازار روسیه به وجود آمد که میتوانست تا حدودی به خروج اقتصاد کشورمان از رکود کمک کند، اما دولت روحانی با پشت پا زدن به این فرصت همه تخم مرغها در سبد غربیها و مذاکرات هستهای و برجام قرار داد.
خیانت روحانی در از دست دادن بازار ۳۵۰ میلیونی روسیه
حمید رضا ترقی دیپلمات سابق کشورمان در گفتوگویی که با خبرنگار آنا داشته است، میگوید: اگر از بُعد منافع ملی به موضوع نگاه کنیم، در دولت قبلی فرصت مبادلات اقتصادی و صادرات و در واقع استفاده از بازار مصرف ۳۵۰ میلیون نفری روسیه را از دست دادیم، بهگونهای که آقای پوتین در دیدارش با مقام معظم رهبری از دولت قبل گله میکند و میگوید ما علیرغم اینکه به دولت قبل میدان دادیم تا در روسیه سرمایهگذاری کند و صادرات داشته باشد تا نیازهای ما را تأمین کند، اما دولت هیچ قدمی برنداشته و این بازار را از دست داده است که در نهایت کشورهای دیگر از بازار روسیه استفاده میکنند، از دست دادن بازار مصرف یک کشور ۳۵۰میلیون نفری که میتواند رونقی برای تولید، صادرات و تأمین ارز برای کشور باشد در واقع جز خیانت به اقتصاد کشور چیز دیگری تلقی نمیشود.(اینجا بخوانید)
سیاست خارجی دولت سیزدهم مبتنی بر تعامل با همسایگان و نگاه راهبردی به شرق است و سفر اخیر حجتالاسلام رئیسی به روسیه میتواند آغازگر فصل جدیدی از تعاملات و مراودات بین دو کشور باشد، تمایل روسیه برای توسعه همکاریهای سیاسی اقتصادی با دولت رئیسی را میتوان از اعمال نفوذ در سازمان همکاریهای شانگهای برای عضویت دائم ایران دانست.
سفر آقای رئیسی به روسیه یک گام بلند جهت خنثیسازی تحریمها است
کاظم انبارلویی کارشناس مسائل سیاسی معتقدم است، قدمی که روسیه برای عضویت ایران در شانگهای برداشت یک علامت مثبت بود، زیرا روسها متوجه تغییر سیاست در ایران و تحولات سیاست خارجی ما شدند، از این سو، سفر آقای رئیسی به روسیه یک گام بلند جهت خنثیسازی تحریمها است، زیرا روسیه هم خودش مورد تحریم آمریکا قرار دارد و هم یک دولت نزدیک به ایران محسوب میشود که در مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی همراهی داشته است.
انتهای پیام/۴۰۱۳
انتهای پیام/