صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش/

همه آنچه بر سر طرح صیانت گذشت/ نظر مرکز پژوهش‌های مجلس درباره این طرح چیست؟

کمتر از یک ماه پیش اعضای کمیسیون مشترک طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی پس از برگزاری جلسات متعدد تصمیم گرفتند این طرح را برای اصلاحات و بررسی به مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ارجاع دهند.
کد خبر : 631045

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، کمتر از یک ماه پیش اعضای کمیسیون مشترک طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی پس از برگزاری جلسات متعدد با مسئولان وزارت ارتباطات و نخبگان صنعت فناوری اطلاعات تصمیم گرفتند این طرح را برای اعمال برخی اصلاحات و بررسی تخصصی‌تر به مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ارجاع دهند. در زمان ارجاع طرح صیانت به مرکز پژوهش‌ها اعضای کمیسیون مشترک اعلام کردند این طرح در بازه زمانی ۱۰ روزه بررسی و نتیجه آن به کمیسیون اعلام می‌شود ولی به دلیل عدم تشکیل جلسات کمیسیون و نیاز بر رفع برخی ابهامات طرح پس از مدت طولانی‌تری نسبت به موعد مقرر شده به کمیسیون مشترک ارجاع داده شد.


نحوه و کیفیت فعالیت شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های خارجی در مسیر بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران همواره مورد توجه مردم بوده و پرسش‌های متعددی را در این حوزه بیان می‌کنند از همین رو وزارت ارتباطات پیشنهادهای خود را در مورد ایجاد برخی تغییرات در طرح صیانت از حقوق کاربران به مجلس ارائه داد. به گفته عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات «وزارت ارتباطات توجه ویژه‌ای به نگرانی‌های متخصصان و مردم در مورد طرح صیانت دارد و پیشنهادهای خود را به نمایندگان بیان کردیم. در طرح پیشنهادی وزارت ارتباطات به کسب‌وکارها توجه شده و لازم می‌دانیم که شفاف‌سازی در حوزه طرح صیانت صورت گیرد.»




بیشتر بخوانید:


سایه سنگین طرح صیانت بر سر شبکه ملی اطلاعات/ حرف حساب موافقان و مخالفان طرح چیست؟


خودزنی با کم‌ارزش نشان دادن بازار ایران برای پلتفرم‌های خارجی


قصه طولانی تصویب آیین‌نامه داخلی کمیسیون طرح صیانت/ ساکنان خانه ملت چه زمان رسیدگی به جزئیات طرح را آغاز می‌کنند؟




نگرانی‌های مردم و درخواست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص کیفیت فعالیت شبکه‌های اجتماعی سبب شد اعضای کمیسیون مشترک پیش از ارجاع طرح به مرکز پژوهش‌ها تغییراتی را در آن اعمال کنند. مهم‌ترین تغییر نسخه ۱۰ آذر طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی نسبت به نسخه‌های قدیمی‌تر حذف مواد مربوط به مسدودسازی پلتفرم‌های غیرایرانی بود. درواقع طبق توافق اعضای کمیسیون مشترک هرگونه تصمیم‌گیری در مورد فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های خارجی از این کمیسیون خارج و اختیارات شورای عالی فضای مجازی در این زمینه افزایش یافت.



تغییر موضع کمیسیون مشترک در مورد فعالیت شبکه‌های اجتماعی


رضا تقی‌پور، رئیس کمیسیون مشترک طرح صیانت می‌گوید «در نسخه جدید پیشنهاد مسدودسازی پلتفرم‌های خارجی به طور کلی حذف و تلاش شده است ابهام برخی کسب‌وکارها در مورد قوانین طرح صیانت برطرف شود. همچنین اختیارات کمیسیون ماده ۳ قانون اصلی که پیش‌تر در نسخه‌های قبلی طرح صیانت به آن پرداخته شده بود به کمیسیون شورای عالی فضای مجازی سپرده شده است و این کمیسیون عالی مجوز تنظیم‌گری دارد.»


کمیسیون مشترک در حالی نسخه ۱۰ آذر طرح صیانت را برای بررسی تخصصی‌تر به مرکز پژوهش‌ها ارسال کرد که اعضای این کمیسیون همواره مدعی هستند تمام دغدغه‌ها و نیازهای کاربران فضای مجازی را در نظر گرفته و چارچوب کلی طرح ایرادی ندارد. در چند ماهه گذشته و با وجود برگزاری بیش از یازده جلسه از فرایند بررسی طرح صیانت بارها و به دلایل مختلفی روند رسیدگی به این طرح متوقف یا دچار اختلال شده است. البته اعضای کمیسیون مشترک اختلال در روند رسیدگی به طرح صیانت را نپذیرفته و با وجود اینکه برگزاری جلسات مهم‌ترین طرح ساماندهی فضای مجازی در کشور بدون برنامه و به صورت بی‌نظم بوده ادعا می‌کنند کندی روند رسیدگی به طرح به منظور بررسی تخصصی و ایجاد آرامش در جامعه است. بر اساس اعلام تقی‌پور «اولین چالش نمایندگان برای بررسی این طرح جو روانی بود و به همین دلیل بخش زنده تمامی جلسات آغاز شد. امیدواریم این شفافیت به رفع ابهامات مطرح شده در جامعه در مورد این طرح کمک کند.»


بی‌توجهی اعضای کمیسیون مشترک به نظر متخصصان


قطعاً ساماندهی فضای مجازی و ایجاد بستری امن برای حکمرانی داده از مهم‌ترین مأموریت‌های دستگاه‌های قانون‌گذاری و اجرایی در کشور است و رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها در دیدار با مسئولان از رهاشدگی فضای مجازی گلایه کردند و به مسئولان دستور دادند مشکلات موجود در این حوزه را در کوتاه‌ترین زمان ممکن برطرف کنند. در چنین شرایطی نمایندگان مجلس اقدام به بررسی یکی از جنجالی‌ترین طرح‌های مرتبط با فضای مجازی کردند ولی با توجه به نسخه‌هایی که از زمان آغاز بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران منتشر شده است به نظر می‌رسد قانون‌گذاران توجه کافی به دغدغه‌های مردم و نیازهای کسب‌وکارهای فعال در بستر فضای مجازی ندارد و از همین رو همواره ابهام‌های زیادی در مورد این طرح وجود دارد.


مرکز پژوهش‌های مجلس پس از بررسی نسخه ۱۰ آذر طرح صیانت در روز یکم دی ماه ایرادات موجود در این طرح را به رسانه‌ها اعلام کرد. این مرکز ایرادات موجود در طرح صیانت را در چهار دسته ایرادات وارد بر کلیات طرح، ایرادات حقوقی، ایرادات ناظر به حکمرانی در فضای مجازی، ایرادات اقتصادی وارد بر طرح، ایرادات فنی وارد بر طرح و ایرادات اجتماعی تقسیم‌بندی و به کمیسیون ویژه اعلام کرد. طبق نامه مرکز پژوهش‌ها به رضا تقی‌پور موادی از طرح صیانت که تا ۱۰ آذر مورد تأیید نمایندگان بوده است مشکلاتی اساسی دارد و در صورت عدم رفع این نواقص حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی امکان‌پذیر نخواهد بود.


انتقاد غیرسازنده نمایندگان از مرکز پژوهش‌ها


پس از انتشار گزارش بررسی تخصصی مرکز پژوهش‌ها اعضای کمیسیون مشترک طرح صیانت ضمن انتقاد از عملکرد این مرکز اقدام به بازنویسی طرح بدون توجه به ایرادات مطرح شده کردند. در همین راستا روز گذشته کمیسیون مشترک طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی طرحی جدید با عنوان «طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» را منتشر کرد.


به ادعای سید علی یزدی‌خواه، عضو کمیسیون مشترک طرح صیانت «اسم طرح و محتوای آن تغییرات زیادی کرده و مواد آن از ۳۷ ماده به ۲۱ ماده کاهش یافته است. آنچه به‌عنوان ایراد از سوی مرکز پژوهش‌ها منتشر شده ایراد نیست بلکه ابهامات اعضای این مرکز است.» قطعاً عدم اهتمام اعضای کمیسیون ویژه طرح صیانت بستر لازم برای ساماندهی فضای مجازی در کشور را از بین برده و می‌تواند توسعه پروژه‌هایی نظیر شبکه ملی اطلاعات را نیز مختل سازد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت فناوری اطلاعات این مشکلات به وجود آمده در ماه‌های اخیر برای تعدادی از پلتفرم‌های ایرانی به دلیل خلأ قانونی در این حوزه است و قانون‌گذاران باید قوانین جدیدی را برای حمایت و رفع چالش‌های موجود در مسیر کسب‌وکارهای اینترنتی تصویب کنند.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر