سوژه داغ فوتبالی در قاب تلویزیون یخ زد/ صندلی «فوتبال برتر» بالاتر از رسالت رسانه
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون خبرگزاری آنا، «افشاگری بزرگی که تلویزیون ساده از آن گذشت» عنوان گزارشی بود که هفته گذشته و چند روز پس از پخش برنامه تلویزیونی «فوتبال برتر» آن پرداختیم. حضور یکی از داوران فدراسیون فوتبال و افشاگریهایش درخصوص وجود مافیا در بحث چیدمان داوری و تغییر در نتایج فوتبال، یکی از اتفاقات مهم برنامههای تلویزیونی در هفته گذشته بود که به دلیل پرداخت نادرستی که محمد حسین میثاقی مجری و سازندگان برنامه «فوتبال برتر» داشتند، به یک جریان رسانهای تبدیل نشد.
مخاطبان به این امید که در برنامه این هفته «فوتبال برتر» این سوژه با تدارکات بهتری پرداخته میشود، به تماشای آن نشستند اما این هفته نیز اتفاقی که انتظارش را میکشیدند رخ نداد. مجری و گروه سازنده برنامه باوجود اینکه زمان کافی برای پرداختن به جنبههای مختلف این سوژه را داشتند، نتوانستند خروجی مثبتی داشته باشند و چنین اتفاقی را ابتر گذاشتند.
این درحالی است که چند ساعت پیش از آغاز «فوتبال برتر»، برنامه «خارج از گود»، قسمت ورزشی بخش خبری ۲۰:۳۰ از شبکه دوم سیما به این ماجرا ورود کرد و گفتوگوی کوتاهی با وحید صالحی داشت، داوری که نامش با افشاگری علیه کمیته داوران فدراسیون فوتبال حالا دیگر سر زبانها افتاده است. صالحی در این گفتوگو اعلام کرد که با حسن کامرانیفر، داور قدیمی کشورمان که حالا سمت دبیرکلی فدراسیون فوتبال را برعهده دارد در این خصوص صحبت کرده و کامرانیفر از او خواسته، این افشاگریها را جایی بازگو نکند.
در چنین شرایطی محمدحسین میثاقی در قسمت جدید «فوتبال برتر» که دوشنبه شب و چند ساعت پس از این گفتوگو پخش شد، ارتباط زندهای با کامرانیفر برقرار کرد، ارتباطی که البته بیشتر حول محور سوژه داغ این روزهای فوتبال یعنی بحث «مجوز حرفهای» باشگاههای استقلال و پرسپولیس بود و از روند گفتوگوی تصویری اینطور به نظر میرسید که میثاقی قصدی برای ورود به ماجرای داوری در فوتبال و ادعای جدید وحید صالحی ندارد.
افشاگر متهم شد
در حالی که به نظر میرسید موضوع بحث میثاقی و دبیر کل فدراسیون به اتمام رسیده است و مجری برنامه حرف جدیدی برای گفتن نداشت، حسن کامرانیفر پیشقدم شد و از میثاقی خواست تا در رابطه با صحبتهای این داور در برنامه هفته گذشته «فوتبال برتر» و مصاحبه جدیدش با ۲۰:۳۰ حرفهایی را عنوان کند. جملهای که بالاخره آن دسته از مخاطبان دوستدار فوتبال که در انتظار این پاسخها بودند را به وجد آورد، اگرچه مجری برنامه نقش خاصی در این میان نداشت و خود دبیر کل فدراسیون خواست که به این ماجرا ورود کند.
همانطور که قابل پیشبینی بود، کامرانیفر در مدت زمان کوتاهی که به این سوژه پرداخت، با تخریب جایگاه داوری که این افشاگریها را انجام داده و زیر سوال بردن او در زمینه داوری و کم ارزش جلوه دادن کارش، سعی کرد این موضوع را نه یک افشاگری ویرانگر برای فدراسیون فوتبال که یک تسویه حساب شخصی نشان دهد. اگرچه مجری برنامه با گفتن جملاتی سعی داشت از صالحی دفاع کند و دبیرکل فدراسیون را مجاب کند که نسبت به او واکنش قهری نداشته باشد، اما میثاقی در این مصاحبه تمام تلاشش را کرد که میانهروی کند و اصطلاحا یکی به میخ بزند و یکی به نعل.
تحریریه «فوتبال برتر» همانطور که هفته گذشته و برای مصاحبه با وحید صالحی، هیچ آیتم، یا سوال ویژهای در نظر نگرفته بود، این هفته نیز با وجود زمان کافی که در اختیار داشتند، کار خاصی را انجام ندادند تا با زبان بیزبانی به مخاطبان تلویزیون این گرا را بدهند که در این برنامه از افشاگری، مچگیری و جنجالهای دردسرساز خبری نیست و از هر اتفاقی که ممکن باشد به جایگاه سازندگان این برنامه لطمه بزند، دوری میکنند.
بیشتر بخوانید:
سکته ژورنالیسم تحقیقی در جامجم!
چرا اشتباهات فاحش گزارشگران به چشم مدیران سیما نمیآید؟
سوژهای که پرپر شد
در دو سه سال گذشته که «فوتبال برتر» به اصلیترین برنامه شبکه سه درخصوص پخش و تحلیل بازیهای فوتبال ملیمان بدل شده، حرف و حدیث و حواشی درباره آن بسیار زیاده بوده. بسیاری از منتقدان و اهالی رسانه نقدهایی جدی به ساختار و محتوای این برنامه داشتند، اینکه اکثر قسمتهای «فوتبال برتر» با چند ایده دم دستی مثل پخش بازیهای هفته و بررسی صحنههای مشکوک داوری، چند تماس تلفنی و آیتمهای ساده میگذرد، در کنار دکور این برنامه که به نسبت جایگاهش در شبکه سوم سیما، دکور سطح بالایی محسوب نمیشود، این برنامه را به یک اثر «معمولی» در جدول پخش شبکه سه تبدیل کرده، برنامهای که حتی خیلی از دوستداران ورزش فوتبال هم آن را تماشا نمیکنند.
تنها امید این برنامه برای دیده شدن و افزایش محبوبیت، پرداختن به سوژههای جنجالی و خاص است، سوژههایی که میتواند سکوی پرتاب خوبی برای آن باشد اما همیشه با پرداخت نادرست به آنها، حیف و میل میشوند. البته برخی از خبرنگاران باسابقه ورزشی بر این باورند، ارتباطات خوبی که رئیس جدید فدراسیون فوتبال با مدیران شبکه سه و سازندگان برنامه «فوتبال برتر» دارد، باعث شده برنامهسازان به خصوص در این شبکه نتوانند با طیب خاطر به نقد عملکرد فدراسیون فوتبال و زیرمجموعههای مختلف آن بپردازند. اگرچه این نگاه بدبینانه خیلی هم دور از ذهن نیست، وقتی رئیس فدراسیون باوجود اینکه هنوز چند سالی از حضورش در صدر امور این ورزش نگذشته، چندین و چند بار به طرق و بهانههای مختلف مهمان اصلی این برنامه بوده، میتوان به این موضوع بیشتر شک کرد.
به نظر میرسد «فوتبال برتر» ماهیتی متفاوت نسبت به سلفش یعنی برنامه «نود» دارد و نمیتوان توقع داشت که با نگاه ژورنالیستی به چنین سوژههای جذابی بپردازد. البته قصد دفاع صد درصدی از عملکرد فردوسیپور و برنامه «نود» را نداریم چون معتقدیم که آن برنامه هم ایراداتی داشت، اما این را میتوان گفت که فردوسیپور ذاتاً دوست داشت که در برنامهاش نقد کند و از افشاگریهایی شبیه به صحبتهای صالحی به سادگی عبور نمیکرد. اما و سازندگان «فوتبال برتر» با رویکردی مخالف این، معمولا سعی میکنند روابطشان با باشگاهها، سازمان لیگ، فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش را همواره در سطحی نگه دارند که اصطلاحا به کسی برنخورد.
صندلی «فوتبال برتر» یا روح فوتبال؟!
این مسئله نه فقط در مورد این سوژه خاص که فوتبال ما در دو سه سال گذشته سوژههای جذاب و افشاگریهای متعددی در جنبههای مختلف را تجربه کرده، اما طبق تجربه دیدیم که یا در این برنامه به آن سوژهها پرداخته نشد، یا به نوعی پرداخته شد که باب میل مدیران فدراسیون بود، مثل ماجرای جادوگری در فوتبال بود که اصلا به آن ورود نکردند. عملکرد گروه سازنده «فوتبال برتر نشان میدهد که گویا به مواردی که فدراسیون فوتبال در آن دخیل باشد اصلا ورود نمیکنند. با بررسی اجمالی در قسمتهای مختلف برنامه در چند ماه اخیر میتوان بهتر این مسئله را درک کرد که هر سوژه حاشیهای که فدراسیون فوتبال در یک ضلع آن باشد، در این برنامه ابتر میماند، شاید به همین دلیل باشد که اصلا نمیتوان توقع نگاه ژورنالیستی از این برنامه داشت.
میثاقی برای اینکه صندلی شماره یک فوتبال ایران در تلویزیون را به نام خود بزند، میانبری چند ساله زد و با عبور از چهرههایی مثل پیمان یوسفی، جواد خیابانی، علیرضا علیفر و کسانی که پس از رفتن فردوسیپور داعیه پرچمداری در این حوزه داشتند، چهره برجسته شبکه سه برای برنامههای اصلی حوزه فوتبال شد. در چنین شرایطی چقدر احتمال دارد چنین شخصی این صندلی که به سختی به دست آورده را به راحتی به خاطر سرشاخ شدن با فدراسیون فوتبال به پشتوانه داوری که چهره شناخته شدهای در این حوزه نیست از دست بدهد؟
پر بیراه نیست اگر بگوییم همه پاسخ این پرسش را میدانند، اما شاید کسی نمیخواهد آن را باور کند...
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/