اکران ۱۰ فیلم در کمتر از ۲ ماه/ شورای صنفی نمایش فیلمها را قربانی کرد؟!
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، سینمای ایران که در دو سال گذشته با ترافیک شدید فیلم در پشت خط اکران مواجه بود، حالا با پروسه عجیب اکران این فیلمها درگیر است. درحالی که در این مدت سینماها به دلیل کم بودن مخاطب با اقبال اندکی مواجه بودند و بسیاری از صاحبان آثار، فیلمهایشان را اکران نمیکردند، حالا اما اوضاع تغییر کرده و قرار است در مدت کوتاهی، حجم زیادی از فیلمهای جدید به روی پرده برود.
شورای صنفی نمایش اخیرا اعلام کرد که از ماه آبان تا دی ماه قرار است ۱۰ فیلم جدید وارد چرخه اکران شود، فیلمهایی که برخی از آنها سال ۹۸ تولید شدند و دو سال فرصت نمایش داشتند، اما مشخص نیست به چه علتی در این روزهای شلوغ در نوبت پخش قرار گرفتهاند.
باتوجه به این مسئله که از ماه اول پاییز هم چند فیلم سینمایی اکران شدهاند و طبیعتا فروش اکران آنها تا یکی دو ماه دیگر ادامه خواهد داشت، و آثار پرفروشی مثل «دینامیت»، «درخت گردو» و «قهرمان» نیز باتوجه به استقبالی که از آنها شده مورد تایید سینماداران است و بعید به نظر میرسد که اکرانشان متوقف شود، به احتمال فراوان در سه ماه آتی حدودا ۲۰ فیلم سینمایی مختلف در سینماهای سراسر کشور به نمایش درمیآید، عددی که به نوعی یک رکورد در دو سال گذشته محسوب میشود.
در یکی دو روز گذشته که خبر اکران این تعداد فیلم جدید رسانهای شده است، اهالی سینما و رسانههای تخصصی این حوزه دلایل متعددی را برای این تصمیم عجیب شورای صنفی نمایش برشمردهاند. یکی از مسائل مورد بحث، که گروه زیادی به آن نقد دارند الزام بیش از حد به تولید فیلم و صدور پروانه ساخت به تعداد بالا بود. این عده بر این باورند اصرار زیاد مسئولان سینمای ایران در برگزاری جشنوارههای ملی و جهانی فجر، سینماگران را مجبور به تولید کرده و حالا سینمای ایران زیر بار بزرگی از فیلمهای تولید شدهای که به دنبال اکران است، گیر کرده.
رهایی از ترافیک دو ساله
این مسئله زمانی نمود پیدا میکند که در میبینیم در میان فیلمهایی که قرار است به زودی اکران شود، برخی از آثار حاضر در جشنواره سیوهشتم فیلم فجر هم به چشم میخورد، فیلمهایی که بعضا یک سال پیش از وقوع همهگیری کرونا تولید شدهاند و حالا دو سال پس از این ماجرا قرار است اکران شوند. نکته جالب اینجاست باوجود این مدل اکران، هنوز هم برخی از فیلمهای جشنواره در دو سه سال گذشته، به چرخه اکران ورود نکردهاند و مشخص نیست که چه زمانی قرار است آنها را روی پرده نقرهای ببینیم.
مسئله بعدی اکران فیلم جدید اصغر فرهادی یعنی «قهرمان» است که به نظر میرسد نمایش آن باعث شده دیگر تهیهکنندگان سینماها هم فیلمهایشان را وارد چرخه اکران کنند. طبق این تئوری، اکثر کسانی که به دنبال اکران فیلمشان در این روزها هستند، عمدا زمانی را انتخاب کردهاند که فیلمشان همزمان با یک اثر پرفروش به روی پرده برود تا مردمی که به هوای دیدن «قهرمان» با سالنهای سینما آشتی میکنند، نیم نگاهی هم به آثار آنها داشته باشند.
این شلوغی و تئوریهای مختلف مربوط به اکران بیش از ۲۰ فیلم در چند ماه، زمانی جالب میشود که بدانیم در حدود سه ماه دیگر، سینمای ایران درگیر جشنواره فیلم فجر خواهد شد، رویدادی که معمولا چند هفته پیش از آغاز تمام توجهات را به سمت خود جلب میکند و بسیاری از سالنهای سینمای سراسر کشور را نیز به خود اختصاص میدهد. یعنی اگر قرار باشد باتوجه به واکسیناسیون عمومی، طبق روال سالهای پیش از کرونا، جشنواره به صورت گسترده و عمومی برگزار شود (که به احتمال فراوان این اتفاق رخ خواهد داد) خیلی از فیلمهایی که در آذر و دی اکرانشان آغاز میشود، عملا با همزمانی جشنواره فیلم فجر، با چالشی جدی مواجه میشوند.
همزمانی با جشنواره فیلم فجر
جایگاه جشنواره فیلم فجر در سینمای ایران به قدری بالاست که اکثر سینماهای درجه یک و ممتاز کشور، میخواهند سهمی (هرچند کوچک) از آن داشته باشند و سالنهایشان را در اختیار فیلمهای جدید جشنواره قرار دهند. این درحالی است که فیلمسازانی که قرار است آثارشان را در انتهای پاییز و ابتدای زمستان اکران کنند نیز توقع دارند سینماداران از آنها حمایت کرده و به خاطر جشنواره، سانسهای آنها را کم نکنند.
این مسئله شاید امروز به چشم مدیران سینما و اعضای شورای صنفی نمایش نیاید، اما بدون شک آتشی زیر خاکستر است که در روزهای نزدیک به جشنواره و ایام برگزاری این رویداد سروصدای زیادی به راه میاندازد. خیلی از آثاری که قرار شده تا چند هفته آتی به اکران درآید، نزدیک به دو سال (یا حتی بیشتر) از ساختشان گذشته و باتوجه به تغییراتی که فضای عمومی جامعه در این ایام داشته، شاید دیگر مخاطب نتوانت با آنها آنطور که مد نظر فیلمساز بوده، ارتباط برقرار کند. خود این مسئله به اندازه کافی برای سازندگان آثال چالشبرانگیز هست، اما حالا باید به آن استرس همزمانی با جشنواره را هم اضافه کنند، استرسی که بدون شک روی میزان فروش و اکران فیلمهای جدید اثرگذار خواهد بود.
با اعلام شورای صنفی نمایش از اول آبان اکران ۱۱ فیلم سینمایی قطعی است که البته اکران یکی از آنها از دیروز آغاز شده است. فیلم سینمایی «قهرمان» به کارگردانی اصغر فرهادی که امید اصلی اکران این روزهاست و قرار است نماینده سینمای ایران در جشنواره اسکار هم باشد. اما به جز فیلم فرهادی، ۱۰ فیلم دیگر به مرور و در مدت دو ماه به روی پرده خواهند رفت، فیلمهایی که بسیاری از آنها باتوجه به نام کارگردان و تیم بازیگران، در دسته آثار مهم سینمای ایران در سالهای اخیر قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید:
آمار فروش فیلمهای سینمایی در آغاز آبان ۱۴۰۰
امید به شکوفایی گیشه در روزهای پاییزی و کرونازده
اکران ۱۰ فیلم در کمتر از دو ماه
اولین فیلم این فهرست که از دوازدهم آبان ماه اکران میشود «تومان» ساخته مرتضی فرشباف است، فیلمی که در جشنواره دو سال پیش بسیار مورد توجه قرار گرفت و باتوجه به تم جذاب و فوتبالیاش در اکران نیز میتواند موفق باشد. منتها نکته حائز اهمیت در مورد «تومان» این است که بسیاری از ارجاعات این فیلم مربوط به جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ و حضور تیم ملی کشورمان در آن مسابقات است، درحالی که حالا نزدیک به ۴ سال از آن رویداد گذشته و تیم ما این روزها برای جام جهانی ۲۰۲۲ آماده میشود!
«آپاچی» به کارگردانی آرش معیریان دیگر فیلم جدید اکران است که ۲۶ آبان به روی پرده میرود. یک هفته پس از آغاز اکران این فیلم یعنی در سوم آذر، نوبت به دو اثر میرسد که با هم به چرخه اکران ورود کنند، اول ساخته جدید سید جواد هاشمی به نام «شهر گربهها» که در دسته آثار کودک و نوجوان قرار میگیرد و دیگری «آتابای» به کارگردانی و تهیهکنندگی نیکی کریمی که این فیلم نیز در جشنواره دو سال پیش به نمایش درآمد و در آنجا مورد استقبال قرار گرفت. این دو اثر، آغاز کنندگان اکران شلوغ آذر ۱۴۰۰ هستند.
یک هفته بعد از اکران این فیلمها در روز دهم آذر دو فیلم با هم اکران میشوند، یکی فیلم «ملاقات با جادوگر» به کارگردانی جمشید بهرامیان و دیگری «جوجه تیغی» از مستانه مهاجر. در همین ایام و درحالی که هنوز سالنهای سینما در حال تنظیم سانس برای این آثار جدید هستند، «بندر بند» به کارگردانی منیژه حکمت نیز قرار است به فهرست فیلمهای در حال اکران اضافه شود، آن هم از روز ۱۲ آذر.
پنج روز بعد از این فیلم هم «بی همهچیز» از محسن قرایی به روی پردهها خواهد رفت. آخرین فیلمی که در پاییز امسال اکران میشود نیز آخرین ساخته آیدا پناهنده یعنی «تیتی» است. البته این به معنای پایان برنامههای ویژه شورای صنفی نمایش برای اکران در این ایام نیست و طبق اعلام رسمی قرار است که فیلم «عروسی مردم» به کارگردانی مجید توکلی هم از اولین روز دی ماه اکران شود.
نکته جالب توجه در این میان این است که باید در بین این فهرست شلوغ و عجیب و غریب یک جای خالی هم برای سومین قسمت از مجموعه فیلمها «گشت ارشاد» در نظر گرفت. اثری که قرار بود اکران آن همزمان با «قهرمان» آغاز شود، اما به دلیل حواشی قابلی پیشبینی که داشت، تصمیم بر اکران یا عدم اکران آن برعهده سازمان سینمایی قرار گرفته و مشخص نیست که چه روزی به نمایش درمیآید. اما اگر چند هفته دیگر خبری از اکران «گشت ارشاد۳» خواندید و شنیدید اصلا تعجب نکنید، اینجا سینمای ایران است و از این دست اتفاقات (به خصوص در زمینه اکران) در آن بسیار رخ میدهد.
از فهرست بلند بالای شورای صنفی نمایش، فعلا فقط فیلم «قهرمان» اکران شده و حالا باید منتظر مانده و ببینیم که این دستپخت جدید و شلوغی عجیب و غریب چرخه اکران، چه نتیجهای برای فیلمها و همینطور برای سینمای ایران خواهد داشت. این حرکت اگر آنطور که مدعیان طرح معتقدند، باعث رونق سینمای ایران نشود، حداقل یک نتیجه خواهد داشت و آن هم نابودی فیلمهایی که میتوانستند با اکران در زمان مناسب امید گیشه باشند.
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/