صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۵ - ۰۳ آبان ۱۴۰۰
دیپلماسی فناوری(۱۳)/ نوروزی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

سواد رسانه‌ای به کاهش خطرات فضای مجازی کمک می‌کند/ عدم وجود زیرساخت ایمن در سامانه‌های دولتی

کارشناس سامانه‌های احراز هویت گفت: در حوزه توسعه زیرساخت‌های بومی با چالش‌های زیادی روبه‌رو هستیم و از همین رو قطع اینترنت جهانی از سوی کشورهای غربی موجب عدم دسترسی کاربران داخلی به خدمات سامانه‌های دولتی می‌شود.
کد خبر : 616560

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، سامانه‌های امنیتی نقش مهمی در توسعه پایدار شبکه‌های ارتباطی دارند و از همین رو همواره توسعه‌دهندگان وب به استفاده از ابزارهای امنیتی توجه زیادی می‌کنند. روند توسعه اقتصادی کشورهای مختلف در سراسر دنیا حاکی از آن است که ابزارهای فناوری در ارتقای کیفیت محصولات صنایع گوناگون تأثیر بسزایی دارد و کشورهایی که بیشترین میزان سرمایه‌گذاری را در زمینه فناوری‌های هوشمند کرده‌اند از لحاظ اقتصادی نیز به جایگاه مطلوبی در سطح دنیا دست پیدا می‌کنند. به اعتقاد کارشناسان دولت‌ها باید تمام تمرکز خود را بر توسعه اقتصاد دیجیتال قرار داده و با فراهم کردن زیرساخت‌های لازم فرصت شکوفایی استعدادها و عمل شدن ایده‌های خلاقانه را مهیا سازند.


بدون شک توجه به اقتصاد دیجیتال و ظرفیت‌های کم‌نظیر صنعت فناوری اطلاعات فرصت‌های اقتصادی زیادی را برای کشور ایجاد می‌کند. در سال‌های اخیر کسب‌وکارهای دانش‌بنیان که از ابزارهای فناوری اطلاعات برای تحقق برنامه‌های خود استفاده می‌کنند از لحاظ کمی و کیفی رشد خوبی را تجربه کرده و نشان داده‌اند در صورتی که به این بنگاه‌های اقتصادی کوچک توجه کافی شود می‌توانند اشتغال‌زایی و درآمدزایی بالایی داشته باشند. البته دستیابی به نقطه تعالی در اقتصاد دیجیتال با وجود رقابت شدید در این حوزه و تحریم‌های ظالمانه علیه شرکت‌های ایرانی به هیچ وجه آسان نیست ولی اگر زیرساخت‌های لازم برای فعالان صنعت فناوری اطلاعات فراهم شود قطعاً نه تنها نیاز داخلی بلکه صادرات محصولات ایرانی نیز تسهیل خواهد شد.




بیشتر بخوانید:


بی‌رغبتی دولت برای استفاده از تجهیزات ایمنی دانش‌بنیان‌ها/ برای تجارت بی‌گدار به آب نزنید


بخش خصوصی آمادگی کامل برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات را دارد/ دلایل شکست پیام‌رسان‌های بومی




در همین رابطه با محمدرضا نوروزی، کارشناس سامانه‌های امنیتی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت‌وگو کرده‌ایم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:



علم و فناوری محدود به کشور یا منطقه‌ای خاص نیست


آنا: توجه دیپلماسی فناوری چه تاثیر بر صنعت فناوری اطلاعات دارد و چگونه می‌تواند موجب افزای بازار فناوری‌های بومی در منطقه شود؟


نورزی: برای حفظ امنیت داده‌های داخلی به ساختاری همانند شبکه ملی اطلاعات نیاز داریم و با چنین شبکه‌ای می‌توانید ضمن حفظ امنیت شبکه داخلی ارتباطات بین‌المللی را توسعه دهیم. البته وقتی می‌خواهیم ابزار یا موتور جست‌وجویی بومی را مورد استفاده قرار دهیم باید تمام ویژگی‌های نمونه خارجی را داشته باشد تا مشکلی در ارائه خدمات به کاربران پیش نیاید. بحث و تفسیری که برخی از مردم و مسئولان در دستگاه‌های متولی امر از اینترنت داخلی ارائه می‌دهند به طور کلی اشتباه است و کشور بدون استفاده از ابزارهای پیشرفته نمی‌تواند در مسیر توسعه حرکت کند.


چیزی به‌عنوان علم داخلی در جهان امروز وجود ندارد. هر چیزی که بتوانیم در آزمایشگاه آن را ثابت کنیم علم است و چنین چیزی هم منحصر به کشور یا منطقه‌ای خاص نیست. نمی‌توانیم بگوییم اینترنت برای ایران است و دنیا هم اینترنت خود را دارد. هر انسانی پایه‌های علم را از آموزگار خود یاد می‌گیرد و در بحث فناوری هم باید از تجربه کشورهای پیشگام در این حوزه استفاده کنیم تا به اهداف خود برسیم. در دنیای فناوری مزیت‌های زیادی وجود دارد و نباید تنها به خاطر برخی مسائل به کلی دسترسی به شبکه یا سایتی خاص را محدود کنیم.


برای محافظت از کلان‌داده‌ها اقدام فوری صورت گیرد


آنا: وزیر ارتباطات دولت سیزدهم بارها تأکید کرده است که تکمیل شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع دسترسی مردم ایران به اینترنت بین‌المللی نیست. با چنین هدفی تکمیل این شبکه چه تاثیری بر فناوری اطلاعات در داخل کشور خواهد داشت؟


نوروزی: هم اکنون در کشور از نرم‌افزارها و شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌شود که همگی زیرساخت غیرایرانی دارند و این‌ها گلوگاه‌های سامانه‌های دولتی هستند. مشکل کشور هم‌اکنون پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی نیست بلکه در توسعه زیرساخت‌های بومی با چالش روبه‌رو هستیم. یعنی در صورت قطع اینترنت از سوی کشورهای بیگانه ارائه خدمات در سامانه‌های دولتی هم قطع خواهد شد. یعنی باید برای حفاظت از کلان‌داده‌ها در سامانه‌های دولتی اقدام فوری صورت گیرد. نه بیگانه و نه هکر داخلی نباید به اطلاعات خصوصی شهروندان دسترسی پیدا کند. این اطلاعات شامل شماره تلفن، آدرس پست الکترونیکی و مواردی دیگری مانند میزان حقوق دریافتی هستند و اهمیت زیادی دارند.


موتورهای جست‌وجوی بومی خدمات مطلوبی را ارائه نمی‌دهند


آنا: ساختار مورد نیاز برای حفاظت از کلان‌داده‌ها چیست؟


نوروزی: زیرساخت داخلی که دارای امنیت بالایی برای محافظت از حریم خصوصی مردم باشد ارتباط مستقیمی با شبکه ملی اطلاعات ندارد. در صورتی که شبکه ملی اطلاعات را به‌عنوان زیرساختی در نظر بگیریم که امنیت ملی را بالا می‌برد ساختار بسیار مفید است و باید وجود داشته باشد. وقتی راجع به سرویس‌هایی که قصد ارائه آن‌ها به خارج از مرزهای کشور را داریم صحبت می‌کنیم مثلاً وقتی می‌خواهیم نرم‌افزارهای احراز هویت بومی طراحی کنیم باید زیرساخت داخلی ایمن وجود داشته باشد. زیرا اطلاعات موجود در این برنامه‌ها به حدی حساس و مرتبط با حریم خصوصی کاربران است که باید از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای داخلی استفاده کنیم.


در موضوعی مثل موتورهای جست‌وجوی داخلی متأسفانه هزینه زیادی شده است ولی به نتیجه مطلوبی نرسیده‌ایم. حتی برخی از موتورهای جست‌وجوی ایرانی که چند سال پیش با تبلیغات وسیع معرفی شدند هم‌اکنون در دسترس نیستند. مواردی که در حال حاضر وجود دارند نیز نسبت به گوگل بسیار ضعیف هستند. به نظر بنده در موارد این‌چنینی الزامی به استفاده از نمونه داخلی و محدودسازی سرویس‌های بین‌المللی نیست. با قطع دسترسی به سرویس‌هایی همانند گوگل آزادی شهروندان در دسترسی آزاد به اطلاعات نقض می‌شود. یعنی اگر در کشور نگرانی‌ای وجود دارد باید به دنبال راهکاری جامعی و ارائه خدمات مشابه و در حد استانداردهای بین‌المللی باشیم نه اینکه صرفاً دسترسی به شبکه جهانی را محدود کنیم.




بیشتر بخوانید:


تحقق اهداف سند معماری شبکه ملی اطلاعات با توجه به دیپلماسی فناوری/ ایجاد شبکه امن فراملی با همکاری کشورهای عضو اتحادیه شانگهای


دیپلماسی فناوری زمینه توسعه صنعت فناوری اطلاعات را فراهم می‌کند/ بی‌اثر کردن تحریم‌ها با تحقق شبکه ملی اطلاعات




موضوعی که باید به آن توجه زیادی شود ارتقای سواد رسانه‌ای عموم کاربران است. یعنی به همه مردم آموزش دهیم چگونه از اینترنت استفاده کنند تا کمترین آسیب به آن‌ها وارد شود. به عنوان مثال مرورگرهای ایمن و نحوه صحیح جست‌وجو را معرفی کنیم. والدین با آموزش به کودکان خود می‌توانند از بسیاری از خطرات فضای مجازی جلوگیری کنند. نباید به خاطر احتمال خطا کل شبکه را از دسترس خارج کنیم.


حفظ وحدت رویه به ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات کمک می‌کند


آنا: توجه به دیپلماسی فناوری و ارتباطات وسیع بین‌المللی و وجود نمایندگی شرکت‌ها و نرم‌افزارهای مطرح خارجی در ایران تا چه میزان موجب ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات ملی می‌شود؟


نوروزی: در صورتی که شرکتی مثل گوگل سرورهای خود را به داخل ایران انتقال دهد قطعاً سرعت خدمات و جست‌وجوهای کاربران در این مرورگر افزایش می‌یابد. استفاده از برخی نرم‌افزارها و سرویس‌های داخلی با منافع تعدادی از سازمان‌ها و شرکت‌های فعال در داخل کشور در تضاد است و یعنی در مواردی با تعارض منافع ملی مواجه هستیم. همه لزوماً دیدگاهی یکسان ندارند ولی باید برای ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات در کشور تصمیم واحدی گرفته شود.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر