صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۲۱ - ۲۶ مهر ۱۴۰۰
نصری عنوان کرد؛

ناقوس مرگبار فرونشست زمین/ برداشت آب‌های زیرزمینی متوقف شود

عضو اندیشکده آب بسیج اساتید استان اصفهان تنها راه جلوگیری از فرونشست زمین را توقف برداشت آب و تزریق آب به سفره آب زیرزمینی یا تغذیه مصنوعی دانست.
کد خبر : 615306

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا از دولت‌آباد، مسعود نصری در سلسله نشست‌های تخصصی دانشگاه حل مسئله با موضوع«مسئله اول، پدیده خشک‌سالی و فرونشست زمین در حوضه آبریز زاینده‌رود» که به همت دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولت‌آباد و اندیشکده‌های علمی راهبردی بسیج اساتید استان اصفهان به‌صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: یکی از راهکارهای اساسی برای مقابله با پدیده فرونشست، کاهش بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از برداشت شن و ماسه در مناطق بالادست و داخل محدوده فرونشست به علت اثر منفی این برداشت‌ها در تغذیه سفره آب زیرزمینی است.




بیشتر بخوانید:


هشدار فرونشست در ایران از دهه ۶۰ اعلام شد




وی افزود: پدیده فرونشست در سال‌های گذشته به دلایل مختلف ازجمله رشد بی‌رویه جمعیت، بهره‌برداری بیش‌ازحد از منابع آب زیرزمینی به همراه عوامل دیگر باعث بروز مشکلات و معضلات فراوان برای زمین‌های کشاورزی، ساختمان‌های مسکونی، جاده‌ها، خطوط انتقال نیرو و مسائل دیگر شده است.


عضو اندیشکده آب بسیج اساتید استان اصفهان ادامه داد: بررسی‌های ترازیابی سطح زمین و داده‌های ماهواره‌ای رادار در شیوه InSAR نشانگر وقوع پدیده فرونشست زمین در پهنه‌های مختلف استان و کشور است. در بررسی‌های روی زمینی بهترین شاهد برای وقوع این پدیده بیرون‌زدگی لوله جدار چاه‌ها (رشد چاه) بوده و بررسی‌های تکمیلی نشان می‌دهد که نرخ فرونشست با میزان افت آب زیرزمینی و ضخامت رسوبات ریزدانه به‌ویژه رس رابطه مستقیم دارد.


نصری با تأکید بر اینکه بدون اعمال مدیریت صحیح منابع آب، جلوگیری از پیشرفت فرونشست امکان‌پذیر نیست، بیان کرد: در راستای این امر تهیه ترازنامه آب با دقت بالا و با درنظرگرفتن نقش ساختارهای زمین‌شناختی و مرزهای آب‌زمین‌شناختی ضروری است. با توجه به وجود مناطق متعدد فرونشست در ایران، لزوم شناسایی و کنترل و مدیریت این مناطق امری ضروری به نظر می‌رسد.


وی اضافه کرد: در این باره پایش، مکان‌یابی و اندازه‌گیری میزان فرونشست می‌تواند با روش‌های نوین نقشه‌برداری و دورسنجی انجام پذیرد و به نظر می‌رسد تنها راه جلوگیری از فرونشست زمین، توقف برداشت آب و تزریق آب به داخل سفره آب زیرزمینی یا تغذیه مصنوعی باشد. گسترش شبکه فاضلاب شهری و استفاده از پساب تصفیه‌شده برای کشاورزی نقش بسزایی در کاهش برداشت از سفره و توقف فرونشست خواهد داشت.


معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دولت‌آباد عنوان کرد: فرونشست زمین در شهر اصفهان که ناقوس مرگبار آن در فضاهای مجازی طنین‌انداز شده، ابعاد هراس انگیزش را برای جمعیت ساکن بازمی‌نمایاند که باید مورد توجه در مدیریت بحران قرار گیرد.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر