بیم و امید تئاتریها با نارنجیشدن تهران/ تئاتر شهر آماده احیا، تماشاخانهها منتظر مخاطب
به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، با توجه به اعلام ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر تغییر وضعیت رنگبندی برخی از شهرها از جمله تهران از رنگ قرمز به نارنجی، سالنهای تئاتر و مشاغل مربوط به آن از امروز ( یکشنبه ۲۸ شهریور۱۴۰۰) با رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی فعال خواهند بود. سالنهای دولتی نمایش شهر تهران با شیوع موج پنجم ویروس کرونا از اواسط تیر ماه تعطیل بودهاند. با این حال برخی سالنهای خصوصی به فعالیت خود ادامه دادند که البته مخاطبان چندانی هم نداشتند.
روابط عمومی تئاتر شهر هم اعلام کرده است با توجه به روند آمادهسازی گروهها و همچنین اختصاص زمانی برای تبلیغات آثار نمایشی، برنامه و زمان آغاز اجرای عمومی نمایش های تئاتر شهر به زودی اعلام خواهد شد.
البته بسیاری از فعالان عرصه تئاتر نسبت به بازگشت تئاتر به روزهای پیش از کرونا و حضور تماشاگران در سالنها بدبین هستند. از جمله زهرا شایانفر کارگردان تئاتر در گفتوگویی که پیش از این با خبرگزاری آنا داشت در این زمینه گفته است: جامعه آسیبدیده از کرونا حتی بعد از عادیشدن ترجیح میدهد که از سرگرمیها و تفریحات رایگان استفاده کند. در نتیجه، تئاتر از سبد هزینه بسیاری از خانوادهها خارج خواهد شد چون برایشان ضرورت ندارد. معمولاً بعد از هر بحران اقتصادی و اجتماعی آمار تماشاگران تئاتر افت میکند. این موضوعی است که بسیاری از نیروهای باتجربه تئاتر ما در سالها و دهههای اخیر آن را تجربه کردهاند.
وی افزود: حالا شما تصور کنید دو سال است که یک نشست کلی در اقتصاد کشور داشتهایم و مردم از خیلی از هزینههای خودشان زدهاند تا بتوانند رندگیشان را اداره کنند. بنابراین، پیش بنی من این است که حتی پس از رفع شرایط کرونایی، یک یا دوسال طول بکشد تا تماشاگران بار دیگر بتوانند تئاتر را در اولویتهای هزینه خود قرار دهند.
میثم یوسفی یکی دیگر از کارگردانان تئاتر است که خرداد ماه امسال نمایش موزیکال «جنگ و صلح» را به روی صحنه برد. وی با اعلام این موضوع که باتوجه به شرایط کرونایی در کشور میزان استقبال مخاطبان از نمایش «جنگ و صلح» خوب بود، اظهار کرد: وقتی در افکار عمومی کشور فضای خطرناکی تداعی میشود، آباد کردن چیزی که در ذهن مردم خراب شده واقعا کار سختی خواهد بود. شما اگر قرار باشد یک ساختمان را از ابتدا بسازید، کارتان راحتتر از تعمیر کردن ساختمانی است که نیمی از آن خراب شده و شما باید دوبرابر انرژی بگذارید و هرچه خراب شده را بازسازی کنید.
بیشتر بخوانید:
استقبال تماشاگران پس از بازگشایی سالنها غافلگیرمان کرد
اخبار تئاتر در هفتهای که گذشت
این کارگردان تئاتر گفت: ما زمانی که در حال رسیدن به یک موقعیت ایدهال هستیم، مجددا در کارمان وقفه میافتد و همه چیز تعطیل میشود. تعطیلیهای مکرر که دامان تئاتر را گرفته یکی از مشکلات اساسی این روزهاست. مثلا نمایش «جنگ و صلح» سه بار تعطیل شد. ابتدا قرار بود اوایل فروردین اجرا شود بعد به اواسط فرورودین موکول شد و در نهایت اوایل اردیبهشت نمایش به روی صحنه رفت. چنین اتفاقاتی، هزینه چندبرابری روی دوش گروههای تئاتری میگذارد. خود من برای این پروژه دو بار بازیگر عوض کردم و این آسیب که از لحاظ روانی و اقتصادی به گروه وارد شد واقعا سنگین بود. بالاخره گروههای تئاتری نیازمند حمایتهایی بیش از پیش هستند، اگرچه تلاشهایی در این زمینه مثل پرداخت هزینه نیمی از صندلیهای خالی سالنها صورت گرفته اما این حمایتها باید بیشتر و کارشناسی شدهتر رخ میداد.
وی اظهار کرد: در شرایط عادی و پیش از همهگیری کرونا تئاتر به حمایت ویژه نیاز داشت، اما حالا این شرایط به مراتب بدتر شده. وقتی چندین بار در حین کار وارد تعطیلات مقطعی میشویم، گروه آسیب زیادی میبیند. بالاخره حفظ کردن همه اعضای گروه از لحاظ اقتصادی و از نظر روانی خیلی سخت است.
یوسفی با بیان این نکته که حمایتهای مرکز هنرهای نمایشی برای خرج و مخارج امروز تئاتر کفایت نمیکند، عنوان کرد: میدانیم که فقط بخشی از این مسئله در اختیار مدیریت مرکز هنرهای نمایشی است و بخش اعظمی از فشارها به شرایط اقتصادی کشور برمیگردد. بالاخره وقتی ما تحریم هستیم و کل جامعه در شرایط معیشتی سختی قرار دارد، تنها کاری که میشود کرد این است که بودجهها دو سه برابر شود.
در تماشاخانهها چه میگذرد؟
در حال حاضر تماشاخانههای خصوصی تهران میزبان نمایشهای متنوعی هستند که اغلب توسط گروههای تئاتری جوان روی صحنه میروند.
در تماشاخانه «ملک» افشین واعظی نمایش «مشاهیر» را به قلم وکارگردانی خود و تهیهکنندگی عماد عامری روی صحنه میبرد.نمایشی که قرار است تا دوم مهرماه از ساعت ۱۸ و سی دقیقه روی صحنه برود. حامد شریفپور، عباس خداوردیان، صبا ابریشمی، نریمان حیدری و پرنیان ابریشمی از جمله بازیگران این نمایش هستند. در خلاصه داستان این نمایش هم آمده است: کلئوپاترا، تیمور لنگ، خیام نیشابوری، زیگموند فروید، بتهوون، مادام ترزا، فریدا کالو و مرلین مونرو به میهمانی استاد آمدهاند.
«نت آخر» عنوان نمایشی به نویسندگی و کارگردانی حسین تبریزی است که مرتضی تیموری تهیهکنندگی آن را به عهده دارد. این نمایش با نقش آفرین بازیگران همچون معصومه شمس، ندا محمدلو، شاهین بامداد، پویا صفری و محمدعلی سهامی از ۲۱ شهریور تا یازده مهر در تماشاخانه شهرزاد اجرا خواهد شد.
«یک ساعت در سن پییر» هم عنوان نمایشی است که شاهرخ دریانورد طراحی و کارگردانی آن را به عهده داشته و فیروزه اصفهانیزاده بر اساس نمایشنامه مارتین مک دونا آن را نگاشته است.این نمایش از ۱۹ شهرویر اجرای خود را در تماشاخانه هیلاج آغاز کرده و تا ژنجم مهرماه روی صحنه خواهد بود. شایان فصیحزاده، فهیمه شایانفر، شاهرخ دریانورد، عسل کلهر، شایان معماری،رضا شریف کاظمی و ماهان ترابی بازیگران این اثر هستند.
نمایش «تنیدن» اثر دیگری است که در سالن صنوبر پردیس تئاتر شهرزاد از بیست و یک شهریور تا ششم مهرماه ساعت ۱۹ و ۴۵ دقیقه اجرا میشود. رضا قنبرزاده فرید نویسنده و کارگردان این اثر است و سیاوش معمارزاده، امیرحسین نراقی، نازنین میهن، علی ریاحی، پدرام عزیزی و ترانه کوهستانی هم بازیگران این نمایش هستند که در آن از صدای سجاد افشاریان هم استفاده شده است.
«نوال» عنوان نمایشی به نویسندگی و کارگردانی امید غفاری است که در فضای باز «عمارت روبرو» اجرا میکند. این نمایش از ۱۸ شهریور تا ۹ مهر ساعت بیست به مدت چهل دقیقه اجرا می شود و داود سبحانی تنها بازیگر آن است.
«در انتظار گودو» به کارگردانی امیررضا کوهستانی و براساس نمایشنامه معروف ساموئل بکت با نقش آفرینی بازیگرانی همچون لیلی رشیدی، مهین صدری، الهام کردا و مونا احمدی از ۱۴ مرداد تا ۳۱ شهریور اجرا می شود.این اثر ۸۰ دقیقه ای ساعت ۲۰ هر شبدر در فضای باز پردیس باغ کتاب روی صحنه می رود.
«بازپرس وارد میشود» هم عنوان نمایشی است که امیرسینا جوادی کارگردانی آن را به عهده دارد و علاوه بر خود او، مرضیه رسولی، یگانه سروری، محمدحسین صحتمند و شاهین علینژاد در آن ایفای نقش میکنند. ایمان اسدی تهیه کننده «بازپرس وارد میشود» است. این اثر قرار است از ۳۰ شهریور تا ۲۶ مهر از ساعت ۲۰ در در تماشاخانه شانا واقع در تهران خیابان وصال شیرازی بالاتر از تقاطع طالقانی کوچه بهنام روی صحنه برود.
حال باید منتظر ماند و دید که با اعلام رسمی بازگشایی کلیه سالنهای تئاتر، آیا چرخهای زنگزده اقتصاد تئاتر دوباره راه خواهد افتاد یا این که روزهای تیره اهالی تئاتر ادامه خواهد یافت.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/