صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۰ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

آن روی دانش پایه‌ای مغز/ شناسایی آسان مکانیسم‌های آسیب مغزی با مدل ایرانی

محققان ایرانی موفق به توسعه مدلی نوین برای شناخت مکانیسم‌های آسیب مغزی شده‌اند که می‌تواند دانش پایه‌ای بشر از مغز را متحول کند.
کد خبر : 600236

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، آلزایمر، ام اس و آسیب‌های ترومایی ناشی از ضربه به سر از جمله بیماری‌های نورولوژیکی هستند که توانایی تغییر خواص مکانیکی مغز را دارند. یکی از سوالات رایج دانشمندان این است که آسیب به مغز، منجر به ایجاد چه تغییراتی در مغز می‌شود؟ آیا مغز از لحاظ فیزیکی تغییر می‌کند؟ آیا ریزساختارهای بافتی یا آرایش سلولی در مغز برهم می‌ریزد؟




بیشتر بخوانید:


شنا بهترین ورزش برای مغز است




نتایج مطالعه علمی نشان می‌دهد که آسیب به بافت مغز تحت تأثیر نیروهای خارجی، باعث ایجاد تغییر و تحولاتی در این اندام حیاتی می‌شود. بنابراین بررسی خواص فیزیکی و ریزساختارهای بافتی مغز می‌تواند منجر به شناخت مکانیسم‌های آسیب شود. این بررسی همچنین به بهبود مدل‌های پیش‌بینی رفتار مغز نیر کمک می‌کند.


بررسی رفتار مغز در شرایط آسیب


یک محقق ایرانی به نام فائزه اسکندری مدلی ساختاری برای ساقه مغز در اثر آسیب‌های مکانیکی را ارائه داده که با هدف شناخت علت ریزساختاری تفاوت در رفتار بافت مغز دچار آسیب ترومایی و بافت مغز سالم انجام شده است. این محقق که فارغ‌التحصیل مقطع دکتری مهندسی پزشکی از دانشگاه امیرکبیر است، رفتار مغز در شرایط آسیب را بررسی کرده تا درنهایت به توصیف مکانیکی و ریزساختاری از آسیب این بافت برسد.




بیشتر بخوانید:


فعالیت مغز انسان در هنگام خواب چند برابر می‌شود


ساخت یک پروتز عصبی برای کمک به ناتوانان حرکتی




به گفته اسکندری؛ «نتایج حاصل از این مطالعه در حوزه استفاده می‌شود، این یافته‌ها به توسعه دانش‌ پایه‌ای از مکانیسم‌های آسیب مغزی کمک می‌کند و از سوی دیگر در بهبود مدل‌های کامپیوتری که آسیب مغزی را شبیه‌سازی می‌کنند یا رفتار مغز را در زمان آسیب پیش‌بینی می‌کنند، به کار می‌رود. بیومکانیک آسیب مغزی به رویکردی چندرشته‌ای نیاز دارد چراکه بافت مغز در زمان آسیب رفتار پیچیده‌ای دارد.»


‌رویکردی نوین در بررسی آسیب مغزی


تاکنون مطالعات بسیاری در حوزه آسیب مغزی در جهان انجام شده است اما رویکرد نوین محقق ایرانی وجه تمایز اصلی این پژوهش با دیگر تحقیقات است. در مطالعات پیشین تمرکز اصلی بررسی آسیب اکسون‌ها یا رشته‌های عصبی بوده، اسکندری در این مطالعه آسیب واردآمده به سلول‌های گلیال مغز را نیز بررسی کرده است. گلیال‌ها سلول‌های غیرنورونی سیستم عصبی مرکزی هستند که حجم قابل‌توجهی از بافت مغز را تشکیل می‌دهند.


از چالش‌ها تا گام بعدی مطالعه


ساقه مغز یکی از آسیب‌پذیرترین نقاط مغز است، بنابراین در این مطالعه مسیر کاملی برای شناخت رفتار بافت ساقه مغز در شرایط آسیب در نظر گرفته شد که شامل روش‌های تصویربرداری و آزمون‌های مکانیکی و بافت‌شناسی می‌شد. در این پژوهش خواص مکانیکی و ریزساختاری بافت ساقه مغز تحت بارگذاری کششی و فشاری بررسی شد. آسیب‌پذیری بالای بافت مغز و تمایز در رفتار مکانیکی این بافت در مقایسه با سایر بافت‌های بدن یکی از چالش‌های این پروژه بود.




بیشتر بخوانید:


نحوه عملکرد هورمون‌های استرس در مغز




در این تحقیق از آزمون‌های تجربی و مدل‌های ریاضی استفاده شد که این امر منجر به ارائه توصیف جدیدی برای بیان ارتباط بین خواص مکانیکی بافت مغز و رفتار سلول‌های مغزی در شرایط آسیب شد. این مطالعه روی بافت مغز گاو انجام شده که شباهت زیادی به ساختار مغز انسان دارد. در گام بعدی مطالعات روی بافت انسانی انجام می‌شود، انجام آزمون‌های مکانیکی بافت‌شناسی روی مغز انسان باعث می‌شود نتایج دقیق‌تری به دست آید. این امر پیش‌بینی رفتار مغز انسان در شرایط آسیب را نیز آسان‌تر می‌کند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر