صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
در مسیر نخبه‌پروری(۹۰)/ موسوی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا عنوان کرد؛

مشکل‌گشایی پایان‌نامه‌های دانشجویی در صنعت | وقتی بودجه انگیزه پژوهشگران جوان را افزایش می‌دهد

احیای ۳ انجمن علمی غیرفعال زیست‌شناسی، نانو و معماری رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا گفت: بر اساس توافق‌نامه‌ طرح‌های صنعتی به دانشجویان دکتری معرفی و دانشجویان مشکلات صنعت را در قالب پایان‌نامه خود رسیدگی و رفع می‌کنند.
کد خبر : 594456

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاست‌های جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامه‌ریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانش‌آموزان مستعد به‌عنوان نخستین مرکز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال ۱۳۷۷ راه‌اندازی شد.


اکنون دفاتر باشگاه در بیش از ۳۰۰ واحد دانشگاهی و ۱۰۰ آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعال‌سازی فعالیت‌های خودجوش دانش‌آموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیت‌پذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانش‌آموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.


پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۱۳۷۷ تاکنون با جذب بیش از ۹۵ هزار عضو از میان دانش‌آموزان و دانشجویان که ۲۳ هزار و ۸۸۳ نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایت‌های معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیت‌محوری جایگزین تسهیلات‌محوری شده است.




بیشتر بخوانید:


اجرای ۱۰ برنامه علمی برای پژوهشگران جوان


۱۷ راهکار برای تحول و پیشرفت انجمن‌های علمی


اختراع دوقلوها راندمان سیستم را ۲ درصد بهبود بخشید


ورود پژوهشگران جوان به ۶ پردیس در نقاط محروم


اختراع دوقلوها راندمان سیستم را ۲ درصد بهبود بخشید




باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیت‌های پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.


در این شماره از پرونده «در مسیر نخبه‌پروری» خبرنگار خبرگزاری آنا برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا با سید کریم موسوی رئیس این باشگاه گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: خلاصه‌ای از روند راه‌اندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا بیان کنید.


موسوی: درباره راه‌اندازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا باید گفت که این باشگاه سال‌های سال فعالیت داشته است و همکاران زیادی قبلاً خدمات بسیاری انجام داده و باشگاه را فعال نگه داشته‌اند.


با پیگیری‌های انجام‌شده سه انجمن غیرفعال در رشته‌های زیست‌شناسی، نانو و معماری را مجدد تشکیل دادیم که فعالیت جدی آنها از شهریور ۱۴۰۰ شکل می‌گیرد.سال‌های اخیر به‌دلیل کم‌ شدن تعداد دانشجو و از طرفی کاهش بودجه دانشگاه و به تبع آن کاهش بودجه پژوهشی و بودجه باشگاه و نبود امکان برگزاری کارگاه و دادن طرح و تشویقی مقالات به‌دلیل کمبود بودجه، فعالیت باشگاه مقداری کمرنگ شده بود.


از حدود سه سال پیش که در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ورامین مسئولیت دارم به برگزاری کارگاه، طرح‌های برون‌دانشگاهی و طرح‌های درآمدزا روی آوردیم تا بتوانیم با خودکفایی باشگاه را فعال نگه داریم و تا حدود زیادی هم موفق شدیم. با استفاده از ارتباطی که با صنایع و شهرک‌های صنعتی برقرار شد، توانستیم درآمدها و بودجه‌هایی (هرچند نه‌چندان زیاد در مقایسه با بودجه دانشگاه) جذب کنیم و تقریباً برای انجام کارهای باشگاه از بودجه پژوهشی دانشگاه بی‌نیاز شدیم؛ چراکه دانشگاه هم زیان‌ده بود و نمی‌توانست بودجه‌ای جداگانه برای پژوهش و باشگاه اختصاص دهد.


به این وسیله موفق شدیم باشگاه را اداره کنیم و با همکاران در باشگاه آن را فعال نگه داشته و فعالیت‌هایش را بیشتر کنیم به‌طوری‌که در نخستین رنکینگی که ستاد مرکزی باشگاه از ۱۰۰ باشگاه برتر را اعلام کرد، توانستیم صعود خوبی کرده و رتبه ۵۸ را در سال گذشته کسب کنیم و جزء ۱۰۰ باشگاه برتر دانشگاه آزاد اسلامی باشیم.


این روند رو به رشد ادامه یافت و سال ۹۹ نیز به رشد بالایی دست یافتیم و سال ۱۴۰۰ هم این رشد خیلی بیشتر شد، امیدوارم بتوانیم فعالیت خود را بیشتر کرده و امتیاز بالاتری به دست بیاوریم و جزء باشگاه‌های مطرح در دانشگاه آزاد اسلامی باشیم. کمااینکه سال ۱۴۰۰ دو طرح برون‌دانشگاهی داریم که درآمدزا هستند و می‌توانند کمک خوبی به باشگاه بکنند.


از طرفی دو کتاب هم در حال چاپ داریم که از فعالیت‌های سال ۱۴۰۰ هستند و تاکنون حدود ۷۰ کارگاه برگزار کرده‌ایم. با توجه به شیوع کرونا برگزاری کارگاه‌ها به‌صورت آنلاین است که مزایا و معایبی دارد. از مزایای آن برگزاری راحت‌تر و از معایب، این است که مخاطب را نمی‌بینیم و نمی‌توانیم حدس بزنیم چند نفر در کارگاه ما شرکت می‌کنند؛ اما در کل توانسته‌ایم با ارتباطی که از طریق فضای مجازی با دانشجویان خود برقرار می‌کنیم، کارگاه‌های خوبی را برگزار کنیم و روند کار رو به رشد و رضایت‌بخش است. از طریق این کارگاه‌ها کمک خوبی هم به ورودی‌های جدید و داوطلبان تحصیل در مقطع تحصیلات تکمیلی به‌ویژه در سیستم‌های جدید آموزشیار و پژوهشیار شده است؛ چراکه دانشجویان خیلی آشنایی ندارند و در این کارگاه‌های آموزشی در فضای مجازی می‌توانیم آنان را کمک کنیم.


آنا: مهم‌ترین فعالیت‌های شاخص و موفقیت‌های باشگاه پژوهشگران جوان واحد ورامین در گذشته و حال حاضر چه بوده است؟


موسوی: به‌ دلیل نزدیکی دانشگاه به شهرک‌های صنعتی (۶ شهرک صنعتی) ظرفیت خیلی خوبی برای دانشگاه، دانشجویان و به‌ویژه اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان فراهم و از طریق لینکی که از طرف دانشگاه با صنعت برقرار شد، تفاهم‌نامه‌ای با شهرک صنعتی عباس‌آباد که بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ واحد تولیدی فعال دارد و شاید بزرگ‌ترین شهرک صنعتی کشور محسوب می‌شود، منعقد کردیم و توانستیم با دپارتمان آموزش و تحقیقات آنها تفاهم‌نامه همکاری امضا کنیم و کلاس‌های آموزشی و کارگاه‌های مشترک برگزار کردیم و بازدیدهای خیلی خوبی برای اعضای باشگاه گذاشتیم و موفق شدیم آنها را به‌عنوان اسپانسر(پشتیبان و حمایتگر) جذب کنیم تا فعالیت‌های باشگاه را از نظر مالی حمایت کنند.


طرح‌های پژوهشی نیز از صنعتگران اخذ و برای دانشجویان عضو و همکاران باشگاه پژوهشگران زمینه را ایجاد کردیم که بتوانند از نزدیک مشکلات کارخانه‌ها را ببینند و در مورد آن طرح ارائه دهند، طرح‌هایی که بودجه آن را خود صنعتی‌ها می‌دادند و یک کار دوطرفه صورت گرفت و به شکلی ارتباط بین صنعت و دانشگاه خیلی خوب در باشگاه پژوهشگران واحد ورامین برقرار شد و موفق شدیم به‌خوبی از ظرفیت زیادی که در شهرک‌های صنعتی وجود داشت، سود ببریم و به این شکل هم رتبه باشگاه خود را بالا بیاوریم. به دلیل بازدیدهای علمی که برای دانشجویان از کارخانه‌های تولیدی گذاشتیم به اذعان خود دانشجویان، مطالبی را در این بازدیدها فراگرفتند که به هیچ عنوان امکان نداشت خارج از این شرایط برای آنان فراهم شود.


روند خوب و رو به رشدی در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا داریم و امیدواریم این روند به شکلی جلو برود که بتوانیم فعالیت‌های خود را بیشتر کنیم. سال ۱۴۰۰ دو طرح پژوهشی برون‌دانشگاهی از صنعت گرفته‌ایم که در کنار اینکه درآمد کوچکی برای باشگاه دارد، موجب می‌شود ارتباط خود با آنها را افزایش دهیم.


طرح‌های صنعتی به دانشجویان دکتری معرفی می‌شوند


آنا: فعالیت‌های باشگاه واحد ورامین تا چه اندازه اثرگذار بوده و اثربخشی و اثرگذاری آن در دانشگاه، منطقه و کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


موسوی: واقعیت این است که اثربخشی باشگاه و اعضای آن در واحد ورامین خیلی خوب بوده است. همان‌طور که گفتم دانشگاه این ظرفیت را دارد که بین چند شهرک صنعتی قرار گرفته است، این موقعیت شرایط خوبی را برای اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان فراهم آورده تا بتوانند ارتباط خوب و دوطرفه‌ای را با صنعت برقرار کنند.


مشکلات صنعت در قالب طرح‌ها و پایان‌نامه‌های دانشجویی مطرح می‌شود. بر اساس توافق‌نامه‌ طرح‌ها به دانشجویان دکتری معرفی می‌شوند و دانشجویان مشکلات صنعت را در قالب پایان‌نامه خود رسیدگی و کمک‌هزینه دریافت می‌کنند. طبق تفاهم‌نامه، صنعتی‌ها به دانشجویان دکتری ۵ میلیون تومان و به دانشجویان فوق‌لیسانس ۳ میلیون پرداخت و همه هزینه‌های پروژه دانشجویان را نیز تقبل می‌کنند.


دانشجو لازم نیست برای انجام کارش هزینه‌ای از جیب خود بدهد و از سوی دیگر به مشکلات کارخانه‌ها هم رسیدگی و نتایج خوبی حاصل می‌شود. گاه بعضی از مشکلات‌ حل می‌شود و حتی اگر برطرف هم نشود، حداقل اینکه به نتیجه‌ای می‌رسند که این نتیجه برای صنعتگران هم رضایت‌بخش است. این کار دوطرفه‌ای است که بین باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد ورامین و شهرک‌های صنعتی برقرار شده و تصور این است که در منطقه اثربخش خواهد بود.


فهم حرف صنعت مقداری سخت است و ارتباطات و تلاش زیادی لازم است تا صنعتگران، دانشگاهیان را قبول کنند و جزء خودشان بدانند و مشکلات خود را با آنها مطرح کرده و از آنها کمک بخواهند؛ اگر این ارتباط برقرار شود، باشگاه روند رو به جلو در پیش خواهد گرفت و می‌تواند تأثیرگذاری زیادی در کشور داشته باشد، کمااینکه توانسته‌ایم در سطح شهرک‌های صنعتی اطراف خودمان تأثیر مثبتی بگذاریم.


آنا: مهم‌ترین فعالیت‌های حال حاضر باشگاه چیست و چه سیاست‌گذاری‌هایی را در پیش گرفته‌اید؟


موسوی: با توجه به اینکه اکنون نمی‌دانیم سال تحصیلی آینده به چه نحو برگزار خواهد شد؛ اما شرایط کنونی کشور و دانشگاه‌ها موجب شده که دانشجو به دانشگاه نیاید و ارتباط برقرارکردن با دانشجویی که به دانشگاه نمی‌آید، خیلی سخت است. فقط توانسته‌ایم با برگزاری کارگاه‌ها به‌نحوی دانشجویان را گِرد هم نگه داریم. یک کرسی آزاداندیشی هم اعضای باشگاه برگزار کردند و در مسابقات کشوری هم فعالیت خیلی خوبی داشتند و از منطقه بالا رفتند و به مسابقات کشوری راه یافتند و امیدواریم آنجا هم موفق و سربلند شوند تا موجبات سربلندی باشگاه و واحد ورامین فراهم شود.


فهم حرف صنعت مقداری سخت است و ارتباطات و تلاش زیادی لازم است تا صنعتگران، دانشگاهیان را قبول کنند و جزء خودشان بدانند و مشکلات خود را با آنها مطرح کرده و از آنها کمک بخواهند.اکنون سیاست و برنامه در باشگاه پژوهشگران واحد ورامین برگزاری کارگاه‌های مجازی است، توانسته‌ایم دو طرح برون‌دانشگاهی در سال ۱۴۰۰ جذب کنیم و دو کتاب هم در شرف چاپ داریم و امیدواریم با روند رو به رشد واکسیناسیون در کشور و بازگشت دانشجویان به دانشگاه، فعالیت‌های خود را گسترش داده و بتوانیم اثرگذاری بیشتری داشته باشیم.


آنا: چه پیشنهادها و خواسته‌هایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه برای همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد.


موسوی: برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه باید بتوانیم اتکای خود را از دانشگاه کم کرده و به ستاد مرکزی متصل باشیم. اگر این امکان فراهم شود که ستاد مرکزی خودش بودجه باشگاه‌ها را بدهد، یعنی راهکاری ارائه شود که بودجه دانشگاه‌ها به ستاد مرکزی واگذار شود و ستاد مرکزی بودجه را بین واحدهای باشگاه‌های دانشگاه‌ها تقسیم کند، شاید بهتر باشد؛ چراکه باشگاه‌هایی مانند باشگاه ورامین و سایر واحدهای کوچک‌تر به دلیل اینکه دانشگاه‌شان زیان‌ده است و مشکل اصلی واحدهای زیان‌ده پرداخت حقوق است با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند.


دو سه سال گذشته شاید هم به‌دلیل همین کمبود بودجه بوده که تشویقی مقالات هیئت علمی‌ها گرفته شد و دیگر هیئت علمی‌ها نمی‌توانند طرح‌های تحقیقاتی را برگزار کنند و این موجب شده که انگیزه‌شان برای فعالیت کم شود.




بیشتر بخوانید:


شمارش معکوس راه‌اندازی ۴ انجمن علمی


تولید محتوای مجازی و نرم‌افزاری، اتفاق خوب دوره کرونا


پذیرش مخترعان در مراکز رشد تسهیل شود


۱۴ برنامه باشگاه پژوهشگران واحد یادگار امام خمینی (ره) در سال ۱۴۰۰






اکنون عمده فعالیت باشگاه با دانشجویان جدید و دانشجویانی است که جدیداً به باشگاه متصل می‌شوند. اگر مشکلات پیش رو از طرف ستاد مرکزی به شکلی حل شود، شاید بتوان فعالیت را بیشتر کرد و همه باشگاه‌ها را ارتقا داد و توانمندسازی اعضای باشگاه را به این صورت بالا برد.


تلاش برای فعالیت تحقیقاتی کشت‌بافت با دانشجویان تحصیلات تکمیلی


آنا: آیا باشگاه پژوهشگران واحد ورامین دستاوردها و محصولات شاخصی دارد؟ و اینکه آیا برنامه و دستورکار جدیدی دارید که منجر به تولید محصول شود؟


موسوی: فعالیت‌هایی که اعضای باشگاه داشتند، در حد ساختن روبات، روبات‌های آتش‌نشان، روبات‌های باربر و حمل بار و چند پهپاد است، اینها محصولاتی بوده که دانشجویان گروه الکترونیک، مکانیک، کامپیوتر و فناوری و اطلاعات با همدیگر تیم تشکیل داده و توانسته‌اند آنها را بسازند. نمونه‌های خوبی ساخته شده است، این محصولات در چند مسابقه هم شرکت و جوایزی را کسب کردند.


تلاش‌مان این است که با چند دانشجوی جدید تحصیلات تکمیلی که در بخش کشاورزی جذب کرده‌ایم، فعالیت‌های جدیدی را آغاز کنیم و در مزرعه‌ تحقیقاتی و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، بتوانیم کشت‌ِ بافت انجام دهیم و شاید در این کشت‌ِ بافت موفقیت‌هایی داشته باشیم و بتوانیم محصول، گل یا بذر جدیدی پرورش دهیم و با کمک دانشجویان در بخش کشاورزی فعال شویم.


آنا: در دوره کرونا چه عملکردی داشته و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شده‌اید؟


موسوی: همان‌طور که گفتم در دوره کرونا ارتباط با دانشجویان سخت شده است، فقط اوایل بحران توانستیم چند بازدید علمی داشته باشیم و به شکل محدود اعضا را به چند مکان برای بازدید ببریم؛ اما پس از مدتی فقط به برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی روی آوردیم. سراغ برگزاری کارگاه‌های مجازی رفتیم و موفقیت خوبی در برگزاری این کارگاه‌ها کسب کردیم و کمک خوبی به اعضا کردیم؛ اما نتوانستیم در باشگاه پژوهشگران به‌دنبال تولید محصول ضدکرونا برویم؛ چراکه امکانات کافی نداشتیم.


آنا: با توجه به قرارگرفتن انجمن‌های علمی زیر نظر باشگاه از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروه‌هایی برخوردار هستید. ارزیابی شما از کارکردهایشان چیست و آیا برنامه‌ای برای پیشرفت آنها دارید؟


موسوی: اداره انجمن‌های علمی زیر نظر باشگاه برنامه و سیاست خیلی خوبی بوده است از آنجایی که انجمن فعالی در واحد ورامین - پیشوا نداشتیم. با پیگیری‌های انجام‌شده سه انجمن غیرفعالی که در رشته‌های زیست‌شناسی، نانو و معماری بودند را مجدد تشکیل دادیم و اکنون فعالیت خود را به شکلی جدید آغاز کرده‌اند و فعالیت جدی آنها از شهریور ۱۴۰۰ شکل می‌گیرد و امیدواریم بتوانیم این انجمن‌ها را که جزء انجمن‌های سرآمد حداقل در استان تهران هستند، فعال کرده و گزارش فعالیت خیلی خوبی از اعضای آنها در سال جاری ارائه دهیم؛ چراکه به‌ویژه دانشجویان گروه معماری، اعضای فعالی هستند.


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر