صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۴۴ - ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

بهارانه کتاب ۱۴۰۰ فرصتی برای پویایی کتابفروشی‌ها/طرح‌هایی که ضامن کتابخوانی و ناجی بازار نشر می‌شوند

طبق اعلام معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هفدهمین طرح فصلی فروش کتاب از ۱۷خرداد ۱۴۰۰ به مدت یک هفته برگزار خواهد شد.
کد خبر : 582809

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، مشکلات بازار کتاب ایران از روزهای آغازین شیوع کرونا در اسفند ۹۸ شدت گرفت. در سال ۹۹ با تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها، تردد محدود مردم و در نهایت تعطیلی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که به لحاظ اقتصادی برای ناشران اهمیت ویژه‌ای دارد نوید سالی سختی را برای صنعت نشر کتاب می‌داد.


معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد در ابتدای سال  برای مقابله با مشکلات ناشی از شیوع کرونا و حمایت از ناشران، کتاب‌فروشان و اهالی صنعت نشر کتاب اجرای طرح‌های حمایتی  را وعده داد. برگزاری طرح‌های فصلی کتاب با افزایش اعتبار، برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب به صورت جامع و فراگیر، خرید کتاب از ناشران، افزایش اعتبار خرید کتاب از ناشران و کتاب‌فروشی‌های شهرستانی، اعطای تسهیلات و توزیع کاغذ دولتی در بین ناشران متقاضی و تمدید تفاهم‎نامه با شرکت پست برای ارسال کتاب در راستای حمایت از اهالی صنعت تولید و نشر کتاب ازجمله طرح‌های حمایتی معاونت امور فرهنگی اعلام شدند.


 طرح‌هایی که ناجی بازار کتاب شدند


طرح‌های فصلی با تمام فراز و فرودها از جمله طرح‌هایی است که کتاب‌فروشی‌ها از آن استقبال می‌کنند. هر چند به گفته برخی اهالی صنعت نشر و کتاب‌فروشان در دوره‌های اخیر این طرح‌ها کمی کارآیی لازم را نداشتند؛ اما طرح‌های اجراشده در سال ۹۹ با توجه به شرایط کرونایی به بازار کتاب رونق نسبی داد. وزارت ارشاد در تلاش است با اجرای طرح‌های فصلی به رونق کتاب‌فروشی‌ها و ترغیب مردم به تهیه کتاب‌های با صرف هزینه کمتر کمک کند.



طرح‌ فصلی فروش کتاب که از سال ۱۳۹۴ کلید خورد نیز از جمله عوامل پویایی نسبی بازار کتاب در سال‌های اخیر بود. طرح‌هایی که کتاب‌فروشی‌ها هم از آن استقبال می‌کنند. هر چند به گفته برخی اهالی صنعت نشر و کتاب‌فروشان در دوره‌های اخیر این طرح‌ها کمی کارآیی لازم را نداشتند وزارت ارشاد در تلاش است با اجرای طرح‌های فصلی به رونق کتاب‌فروشی‌ها و ترغیب مردم به تهیه کتاب‌های با صرف هزینه کمتر کمک کند.


سال گذشته نیز با وجود شیوع ویروس کرونا، این طرح در هر چهار فصل سال اجرا و با استقبال مخاطبان مواجه شد. این طرح‌ها در کنار برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران در بهمن ماه باعث شد که کتابفروشان در سال عجیب و غریب کرونایی، مجالی هر چند اندک برای تنفس و کورسویی برای ادامه فعالیت داشته باشند. تاکنون شانزده دوره  از این طرح‌ها برگزار شده است اما هنوز از برگزاری هفدهمین دوره آن در قالب طرح بهاره ۱۴۰۰ خبری نیست.


طرح‌های فصلی فروش کتاب اگرچه جانی دوباره به بازار نشر کتاب در شرایط کرونایی می دهد اما نباید فراموش کرد که از لحاظ تعداد مخاطب و جریان سازی نمی‌تواند جایگزین نمایشگاه کتاب تهران شود.


 آخرین دوره طرح های زمستانی کتاب به زمستان سال ۹۹ باز می گردد. در آن دوره که از نهم اسفند ۱۳۹۹ آغاز شده بود روز گذشته (شنبه شانزدهم اسفندماه) به پایان رسید. طرحی که  در قالب شانزدهمین دوره طرح‌های یارانه حمایتی از کتابفروشی‌ها اجرایی شد و در آن ۹۳۷  کتابفروشی فعال در ۳۱ استان کشور مشارکت داشتند.


علاقه‌مندان به کتاب می‌توانستند با مراجعه به فروشگاه‌های تحت پوشش این طرح در قبال  هر کد ملی از ۲۵درصد  تخفیف  با سقف ۲۰۰ هزارتومان استفاده کنند.


 بهارانه کتاب در راه است


آن گونه‌که علیرضا اسماعیلی مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرده است، هفدهمین طرح فصلی فروش کتاب از ۱۷ خرداد در کتابفروشی‌‎های سراسر کشور آغاز می‌‎شود و به مدت یک هفته ادامه خواهد داشت.


بنا بر اعلام، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور رونق بخشیدن به بازار کتاب و ترویج کتابخوانی، تسهیلاتی را در قالب یارانه خرید کتاب از طریق کتابفروشی‌های سراسر کشور به طور مستقیم به خریداران کتاب پرداخت می‎‌کند. در این طرح کتابفروشی‌‎هایی که شرایط لازم را دارا باشند، پس از ثبت نام می‎‌توانند کتاب‌‎های خود را که با شرایط تعیین‌شده مطابقت داشته باشند به خریداران بفروشند.



 با اندکی اغماض می‌توان گفت  این طرح‌های فصلی تا حد زیادی سایه شوم کرونا را از سر کتابفروشی‌ها دور کرد. این در حالی است که در مقایسه با این بخش از حوزه فرهنگ، سالن‌های سینما، تئاتر و اجراهای کنسرت با  خسارت‌های مالی بیشتری مواجه شده‌اند.


به این ترتیب می‌توان با ادامه طرح‌های فصلی و اصلاح ایرادات آن در سال جاری، علاوه بر اهداف فرهنگی از جمله ترویج کتاب و کتابخوانی، به جبران هزینه‌های ناشی از  محدودیت‌های کرونایی کتابفروشان نیز کمک کرد. روندی که در عرصه تئاتر، سینما و موسیقی به دلایل گوناگون به‌کندی پیش می‌رود و نتایج آن چندان محسوس نیست.


انتهای پیام/۴۱۰۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر