صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۵ - ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۰
فعال ضدجنگ آمریکایی در گفت‌وگو با آنا:

آمریکا کشوری باسابقه دو قرن ریاکاری و پیمان‌شکنی/ کاخ سفید به توافق جدید با ایران وفادار نخواهد ماند

یک نویسنده ضد جنگ آمریکایی- کانادایی معتقد است ساختار سیاسی آمریکا ذاتاً ریاکارانه است پس هر قول و قرار و حتی اسناد امضاءشده توسط مقامات این کشور ازجمله برجام یا هر توافق جدید دیگری بین تهران و واشنگتن لزوماً به‌منزله اجرای کامل آن توسط کاخ سفید نخواهد بود.
کد خبر : 576760

گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ رابرت فانتینا نویسنده ضد جنگ و فعال حقوق بشر آمریکایی-کانادایی در مصاحبه اختصاصی با آنا تأکید کرد کماکان معتقد است ایالات‌متحده آمریکا باسابقه پیمان‌شکنی‌های متعدد در خلال دو قرن اخیر بازهم همان‌گونه که در سال ۲۰۱۸ برجام را ترک کرد و تحریم‌ها را بازگرداند این بار نیز به‌گونه‌ای دگر به هر توافقی با ایران خیانت خواهد کرد.


متن کامل مصاحبه با فانتینا به شرح ذیل است:


آنا: مذاکرات احیای برجام در حال انجام است. کمیسیون مشترک برجام به این نتیجه رسیده که ایران طرح خود برای بازگشت به تعهدات برجامی را ارائه کند و آمریکا هم طرح خود برای لغو تحریم‌ها. تا چه حد به این موضوع یعنی اعتماد مذاکره‌کنندگان ایرانی به آمریکایی‌ها خوش‌بین هستید؟


فانتینا: در ابتدا تصریح می‌کنم که مذاکرات جاری در وین بین ایران از یک‌سو و روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، و آلمان از سوی دیگر انسان را به یاد ریاکاری‌های ایالات‌متحده آمریکا می‌اندازد. اگر یک کشور دیگر به‌صورت یک‌جانبه از یک قرارداد مانند توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ موسوم به برجام خارج شده بود همین آمریکا به شدیدترین لحن آن را محکوم می‌کرد. اگر همان کشور فرضی می‌خواست بار دیگر به قراردادی که از آن خارج شده بود بازگردد همین آمریکا نیاز به هرگونه مذاکره جدید را مردود می‌دانست و حتی کشوری که این‌گونه عمل کرده بود را ملزم می‌کرد کاملاً به تعهداتش به قرارداد عمل کند و خساراتی که دیگر کشورها به خاطر خروجش از قرارداد متحمل شده‌اند را جبران کند.



 آمریکا خود را بالاتر از این می‌داند که به قانونی، قراردادی یا حتی گفته‌های خودش متعهد باشد



به این نتیجه می‌خواهم برسم که اما آمریکا خود را بالاتر از این می‌داند که به قانونی، قراردادی یا حتی گفته‌های خودش متعهد باشد. مقامات دولتی واشنگتن گفته‌اند که آمریکا تحریم‌هایش علیه ایران را لغو نمی‌کند تا زمانی که ایران کاملاً به تعهداتش ذیل برجام بازگردد. لازم است که چند نکته مهم را در این زمینه بیان کنم:



اولاً این ایران نبود که برجام را نقض کرد بلکه این آمریکا بود. نکته دوم اینکه وقتی‌ یک توافقنامه نقض می‌شود و همه طرف‌های موجود در قرارداد دیگر نفعی از آن نمی‌برند آن قرارداد باطل و منسوخ می‌شود. نکته سوم اینکه اگر کشورهای اروپایی امضاکننده برجام در مقابل تهدیدات آمریکا زانو نمی‌زدند برجام می‌توانست به حیات خود ادامه دهد. نکته خیلی مهم دیگر این است که ایران برای اثبات حسن نیت خود تا یک سال پس از نقض برجام توسط آمریکا به تعهداتش ذیل قرارداد کاملاً متعهد بود.




بیشتر بخوانید: 


فعال ضدجنگ آمریکایی در مصاحبه با آنا: ایران برای درخواست غرامت از ناقضان غربی برجام محق است/ دلیلی برای اعتماد دوباره به آمریکا نیست


گزارش آنا؛  سیاست قطعی ایران روی میز مذاکرات وین قرار دارد؟ / «کارگروه سوم» در تضاد با منافع ملی




نکته پایانی که من خیلی روی آن تأکید دارم این است که دلیلی وجود ندارد دولت ایران با توجه به موارد فوق‌الذکر بخواهد حرکت اول را انجام بدهد و به تعهداتش ذیل برجام بازگردد زیرا هیچ تضمینی وجود ندارد که آمریکا بعدش تحریم‌ها را کاملاً و دائماً لغو کند. آمریکا یک‌بار این بلا را به سر ایران آورده است به همین دلیل است که قول و قرار مقامات کاخ سفید بی‌معنی هستند.


آنا: آیا فرقی بین رویکرد دولت فعلی و دولت قبلی در واشنگتن در قبال توافق هسته‌ای با ایران می‌بینید؟


فانتینا: دولت فعلی کمی محتاطانه‌تر رفتار می‌کند اما در اصل فرقی وجود ندارد. مردم ایران به دلیل تحریم‌های ظالمانه آمریکا در رنج و سختی بسر می‌برند اما برعکس چیزی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا معتقد بود و می‌خواست که تحریم‌ها باعث شوند ایرانیان دولت خود را مقصر این سختی‌ها بدانند به نظر می‌رسد که جو بایدن رئیس‌جمهور ایالات‌متحده در ظاهر هم که شده این قصد را ندارد.


آنا: آیا مردم ایران فریب این ظاهرسازی دولت بایدن را می‌خورند؟


فانتینا: مردم ایران می‌دانند این آمریکا بود که در سال ۱۳۳۲ دولت منتخب مردم (دولت محمد مصدق) در ایران را ساقط کرد و یک دیکتاتور بی‌رحم (محمدرضا شاه) را به‌جای آن در مسند قدرت نشاند که مسئول مشکلات اقتصادی جاری در کشور است به همین دلیل و دیگر اقدامات مداخله‌جویانه و بی‌رحمانه آمریکا علیه ایران پس از انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ مردم ایران با دولت ایالات‌متحده مشکل‌دارند نه با رهبران خودشان در تهران.


آنا: به نظر شما مردم ایران چگونه می‌توانند طرح ریاکارانه جدید آمریکا را خنثی کنند؟


فانتینا: دوره ریاست جمهوری حسن روحانی به‌زودی به اتمام می‌رسد. بررسی‌ها نشان می‌دهند که شمار فزاینده‌ای از ایرانیان معتقدند که کشورشان از همان اول هم هرگز نباید وارد برجام می‌شد. این مردم مطمئناً کسی را به ریاست جمهوری برمی‌گزینند که با بازگشت به برجام مخالف باشد. مردم نمی‌خواهند که یک اشتباه را دو بار انجام دهند.



 اسرائیل راغب است که ایالات‌متحده وارد جنگ با ایران شود و مایل است که هراندازه خون سربازان آمریکایی برای حفظ اسرائیل در منطقه غرب آسیا لازم است بر زمین ریخته شود



به همین دلیل است که برخی از طیف‌ها در ایران و آمریکا به این نتیجه رسیده‌اند که اگر قرار است برجام احیا شود این کار باید قبل از انتخابات آتی در ایران انجام شود زیرا  مطمئناً امکان دارد که رئیس‌جمهور جدید ایران اگر احساس کند که این توافقنامه منافع کشور را به نحو احسن تأمین نمی‌کند به‌سادگی از آن خارج شود. این‌طور نیست که چنین عملی سابقه انجام شدن نداشته باشد.


آنا: به نظر شما چرا اسرائیل خودش را به آب‌وآتش می‌زند که برجام احیا نشود؟


فانتینا: باید کمی موضوع را از دیدگاه بین‌المللی بنگریم. منظورم این است که دلایل مخالفت طیفی از ایرانی‌ها با برجام اصلاً مشابه دلایل مخالفت اسرائیل با برجام نیست.


هرچند سخنگویان دولت ایران همیشه تأکید کرده‌اند که فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح‌آمیز هستند اما بیشتر کشورهای جهان از برجام حمایت کردند و این احساس را داشتند که برجام یک‌قدم عالی به‌سوی استقرار صلح و ثبات پایدار در منطقه غرب آسیا است. البته اسرائیل از برجام حمایت نکرد زیرا این رژیم هیچ منفعتی از صلح و ثبات در هیچ جایی برای خود نمی‌بیند. بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر نژادپرست اسرائیل که در حال حاضر به دلیل فساد اداری و تلاش برای ایجاد مانع بر راه تشکیل دولت در دو سال اخیر تحت پیگرد است، هیچ چالشی برای برتری اسرائیل در منطقه غرب آسیا را نمی‌پذیرد. ایران یک رقیب اصلی برای اسرائیل است به همین دلیل نتانیاهو همیشه جار می‌زند که تهران تهدیدی ماهیتی برای اسرائیل است و باید آن را شکست داد اگرچه نتانیاهو هرگز اعتراف نکرده است که چه تهدید ماهیتی اسرائیل برای فلسطین در بردارد.


آنا: این اسرائیل درواقع چه انتظاری از آمریکا دارد؟ چه نوع حمایتی از واشنگتن برای خنثی کردن به قول خودش تهدید ایران انتظار دارد؟


فانتینا: ایالات‌متحده، به دلایلی که عمدتاً ناشی از سخاوت شرکت‌های تبلیغاتی سازمان‌های طرفدار اسرائیل به مقامات منتخب ایالات‌متحده است و نیز باورهای عجیب‌وغریب به‌اصطلاح راست مسیحی (که به نظر می‌رسد هیچ مفهومی از مسیحیت ندارد) از اسرائیل حمایت کرده و حتی آن را تأمین مالی هم می‌کند و این امر علیرغم تمام جنایات اسرائیل‌ علیه بشریت صورت می‌گیرد. دولت اسرائیل راغب است که ایالات‌متحده وارد جنگ با ایران شود و مایل است که هراندازه خون سربازان آمریکایی برای حفظ اسرائیل در منطقه غرب آسیا لازم است بر زمین ریخته شود. بعلاوه مقامات اسرائیل سخت در تلاش‌اند که آمریکا را متقاعد کنند که به برجام بازنگردد.


آنا: اسرائیل و آمریکا مسلح به تسلیحات هسته‌ای هستند و سابقه جنگ و کشتار هم کم ندارند، به نظر شما آیا آن‌ها یا کشورهای مشابه آن‌ها در این حد هستند که این‌همه ایران‌هراسی را تبلیغ کنند؟


فانتینا: من شخصاً این حس را دارم که تسلیحات هسته‌ای کمتر در جهان احتمال جنگ هسته‌ای و فاجعه‌ای جهانی را کاهش می‌دهد اما آمریکا در موضعی نیست که مشخص کند چه کسی می‌تواند و چه کسی نمی‌تواند این تسلیحات را داشته باشد. برای دولت ایران این موضوع می‌تواند منطقی باشد که برای محافظت از مردمش در مقابل حملات احتمالی آمریکا و اسرائیل (که هر دو صاحب تسلیحات اتمی هستند) تصمیم بگیرد که بمب هسته‌ای هم بسازد.



آنا: اگر موضوع خاصی در خصوص مذاکرات جاری دارید مطرح بفرمایید.


فانتینا: وقتی‌که ایران تمایل دارد که فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم خود را تا حد زیادی کاهش دهد تمام‌کاری که باید آمریکا انجام دهد این است که مسئولیت انجام بخشی از قرارداد برجام را به عهده بگیرد. اما هشدار می‌دهم که دولت آمریکا با داشتن سابقه نقض مکرر توافقنامه‌ها و قراردادها در خلال دو قرن گذشته نمی‌تواند برای انجام چنین عمل متقابلی مورد اعتماد و اتکا باشد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

برچسب ها: نشست وین برجام
ارسال نظر