صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۴۹ - ۳۰ فروردين ۱۴۰۰
آنا در روز ملی علوم آزمایشگاهی گزارش می‌دهد؛

علمی با نماد میکروسکوپ و تحقیق/ در آزمایشگاه‌های پزشکی چه می‌گذرد؟

آزمایش‌های پزشکی باعث می‌شود پزشک بتواند از وقوع یک بیماری جلوگیری کند و یا ویروس درون بدن را تشخیص دهد و فرد را درمان کند.
کد خبر : 574915

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، علوم آزمایشگاهی یکی از کاربردی‌ترین رشته‌های زیرمجموعه پزشکی است که تأثیر زیادی بر بهداشت و درمان و کاهش هزینه‌های پزشکی دارد. اطلاعاتی که از طریق آزمایش‌های پزشکی به دست می‌آید باعث می‌شود پزشک بتواند از وقوع یک بیماری جلوگیری کند و یا ویروس درون بدن را تشخیص دهد و فرد را درمان کند.   


بدیهی است که علوم آزمایشگاهی، امری تخصصی است و بدین منظور کارشناسانی در این حوزه تعلیم می‌بینند تا انواع آزمایش‌های مختلف نوعاً پزشکی را انجام دهند. به طور کلی هدف علوم آزمایشگاهی، کمک به پزشکان در انجام آزمایش‌های خاص و ارزیابی نمونه‌ها تعریف می‌شود، با این وجود متخصصان علوم آزمایشگاهی جدا از کار در حوزه تشخیص، در بسیاری از مواقع در تحقیقات نوآورانه پزشکی نیز نقش کلیدی دارند.


از آنجایی که گاهی اوقات در زمانی نامناسب(مثل نیمه‌شب) حال یک بیمار بد می‌شود، متخصصان علوم آزمایشگاهی همیشه شیفتی کار می‌کنند و حضورشان در تعطیلات آخر هفته و شب‌ها ضروری است. همچنین معمولاً افرادی که در این حوزه مشغول به کار هستند مهارت‌های پزشکی خاصی دارند.



ماهیت کار


آزمایش‌های بیولوژیک هنگام تشخیص، ارزیابی و درمان بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارد. یک کارشناس آزمایشگاه از مایعات(و گاهی هم بافت) بدن بیمار نمونه‌برداری می‌کند و نمونه‌ها را برای ارزیابی هر گونه مشکل یا بی‌نظمی تجزیه‌وتحلیل می‌کند. برای انجام آزمایش‌ها معمولاً از دستگاه‌های تحلیل شیمیایی، میکروسکوپ‌ها و سایر ابزارهای پیشرفته مانند شمارنده‌های سلول استفاده می‌شود. در غالب موارد کارشناسان علوم آزمایشگاهی قادر به تفسیر و تجزیه‌وتحلیل نتایج آزمایش نیز هستند(طبیعتاً برای این منظور باید دانش عمیقی از علوم بیولوژیکی و شیمیایی داشته باشند). سپس نتایج به پزشک مربوطه ارجاع داده می‌شود که بر اساس آن تصمیمات درمانی را اتخاذ می‌کند.


حوزه‌های تخصص


طیف گسترده‌ای از آزمایش‌های پزشکی وجود دارد که گهگاه بسیار پیچیده هستند و برای کمک به درمان پزشکان ضروری تلقی می‌شوند. به محققانی که با خون و اجزای خون سروکار دارند و آن را برای تزریق آماده می‌کنند متخصصانِ خون‌شناسی ایمنی یا ایمونوهماتولوژی(immunohematology) گفته می‌شود. آنها نمونه‌های خون را مطالعه و ارزیابی می‌کنند. برخی از کارشناسان علوم آزمایشگاهی در حوزه شیمی تخصص دارند و برای مثال محتوای هورمونی و شیمیایی مایعات بدن را تجزیه و تحلیل می‌کنند. آنها سطح دارو را در خون آزمایش می‌کنند تا نوع پاسخی را که بیمار تحت درمان دارد تجزیه‌وتحلیل کنند و سپس آزمایش‌هایی برای تعیین غلظت ترکیبات شیمیایی مانند کلسترول و گلوکز در بدن بیمار انجام می‌دهند. همچنین برخی از کارشناسان آزمایشگاه در ارزیابی سلول تخصص دارند. آنها اسلاید(شیشه‌ای که هر چیز مورد بررسی با میکروسکپ را روی آن قرار می‌دهند) سلول‌های بدن را بررسی می‌کنند تا ببینند آیا در تعداد سلول و ساختار آن ناهنجاری وجود دارد یا خیر. این ناهنجاری‌ها اغلب می‌تواند آغازی برای بیماری‌های سرطانی باشد.



ابزار آزمایشگاهی


در هر آزمایشگاه برای انجام امور به انواع مختلفی از تجهیزات نیاز است. این ابزارها برای استفاده توسط دانشمندان، دانش‌آموزان، معلمان و حتی پزشکان ساخته شده است. معمولاً آزمایش‌ها ظرافت خاصی دارند و هنگام انجام هر آزمایش، باید مراقب بود تا نمونه آسیب نبینید.


تجهیزات آزمایشگاهی برای انجام آزمایش‌های علمی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بسته به کاربردها از ابزارهای ساده تا دستگاه‌های پیچیده را شامل می‌شوند. به عبارت دیگر فرقی نمی‌کند که این آزمایشگاه درون یک مدرسه و دانشگاه و یا در یک بیمارستان باشد، زیرا بدون وجود تجهیزات انجام کارهای آزمایشگاهی بسیار دشوار و گاهی غیرممکن است.


در حالی که آزمایشگاه‌های مختلف به دستگاه‌های گوناگون احتیاج دارند، بعضی از این ابزار برای همه مشترک است. در این بخش به برخی از این تجهیزات آزمایشگاهی که بسیار رایج هستند نگاهی خواهیم داشت.    


نام تجهیزات رایج آزمایشگاهی و موارد استفاده آنها:


۱.میکروسکوپ، اجسام کوچکی را که با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شوند بزرگ می‌کند.


۲. بالن‌های حجمی، ابزارهای شیشه‌ای و پلاستیکی هستند که برای اندازه‌گیری دقیق مایعات و محلول‌ها درجه‌بندی شده است.


۳. چراغ بونزن، ابزاری است که برای گرم کردن و استریل کردن، شعله تولید می‌کند.


۴.ذره‌بین، ابزاری رایج که دارای لنز محدب برای بزرگ‌نمایی اشیاء است.


۵.قطره‌چکان، ابزاری ‌شیشه‌ای یا پلاستیکی که از یک طرف دارای حباب لاستیکی ارتجاع‌پذیر است و در طرف دیگر میله شیشه‌ای(یا پلاستیکی) با نوک باریک دارد که با فشردن حباب پلاستیکی، در آن واحد یک قطره آزاد می‌شود.



۶.دماسنج، ابزاری متداول که دمای مواد را اندازه‌گیری می‌کند.


۷. انبر، ابزاری که برای محکم نگه داشتن و بلند کردن اشیایی که داغ یا سمی هستند به کار می‌رود.


۸.برس که با استفاده از آن لوله‌های آزمایشگاهی، مخازن و سایر ظروف شیشه‌ای آزمایشگاهی که دهانه باریکی دارند را می‌توان تمیز کرد.


۹. بِشِر، ظرفی استوانه‌ای که معمولاً برای ترکیب کردن و هم‌زدن مواد مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و اغلب از جنس پیرکس و پلاستیک است.


۱۰.  بورت، ابزاری شیشه‌ای استوانه‌ای‌شکل و باریک است که روی بدنه‌اش درجه‌بندی دارد و قسمت ته آن از طریق یک شیر خروجی می‌توان حجم دقیقی از مایعات شیمیایی را خارج کرد. بورت‌ها درجه‌بندی بسیار دقیقی دارند.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر