صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۳۰ - ۱۱ اسفند ۱۳۹۹

در خانه‌تکانی چگونه مراقب سلامت جسمی خود باشیم؟

اگر قصد جابه‌جا کردن یک جسم بلند، مثل کمد یا ویترین را دارید، با کمک یک نفر دیگر پایه‌های آن را روی زمین سر بدهید و به روش زیگزاگی جابه جا کنید.
کد خبر : 567981

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، روزهای منتهی به آخر سال در بسیاری از خانه‌ها رسم خانه‌تکانی در حال انجام است. در همین چند روز افراد خانه بیشتر از همیشه دستمال گردگیری به دست می‌گیرند، از مواد شوینده استفاده می‌کنند، بالای نردبان و چهارپایه می‌روند و اجسام سنگین را بلند می‌کنند.


هرکدام از این کارها اگر بدون احتیاط و بدون توجه به وضعیت جسمی فرد انجام بشود، خطرات زیادی برای وی به همراه دارد. قرار است خانه‌های خود را تمیز و نو کنیم اما قرار نیست در شروع سال جدید جسم آسیب‌دیده و بدنی با دردهای مختلف داشته باشیم.


در این راهنما چند توصیه برای یک خانه‌تکانی ایمن را برایتان جمع‌آوری کرده‌ایم. توصیه‌ها با مشورت پزشکان، تجربه‌ افراد و مراجعه به منابع معتبر آرشیوی گردآوری شده است.



اصول بلند کردن جسم سنگین


در خانه‌تکانی بعضی از وسائل خانه نیاز به جابه‌جایی دارند. توصیه کلی این است که افراد، جسم سنگین بلند نکنند اما در مواقع ضرورت، چاره‌ای جز این نیست. پس اگر مجبور شدیم بهتر است چند راهکار بلد باشیم تا به کمر، گردن و پاهای خود فشار وارد نکنیم.


برای بلند کردن هر جسمی از روی زمین، چه سنگین و چه سبک، نزدیک آن به حالت چمباتمه بنشینید؛ دستها را در جای مناسبی از جسم که خطر افتادن و سرخوردن ندارد قرار بدهید و با کمک پاها از زمین بلند بشوید. در حین بلند شدن نیز جسم را نزدیک بدن خود نگه دارید.


به طور کلی بهتر است اجسام سنگین را به همین روش و دو نفره یا چندنفره بلند کنیم. اما اگر کسی دیگری در دسترس نبود؛ این روش کمترین فشار را به پا و کمر وارد می‌کند. برای زمین گذاشتن جسم نیز همین مراحل را به صورت برعکس طی کنید و هیچوقت از کمر خم نشوید.



بعضی از افراد به خصوص خانمها وقتی کمک ندارند، برای جابه‌جایی اجسام، روی زمین می‌نشینند و جسم را با کف پا هل می‌دهند. این روش برخلاف تصور اصلا بی‌خطر نیست و هم به ستون فقرات و مهره‌های کمر و هم به زانو فشار زیادی وارد می‌کند.


اگر قصد جابه‌جا کردن یک جسم بلند، مثل کمد یا ویترین را دارید، با کمک یک نفر دیگر پایه‌های آن را روی زمین سر بدهید و به روش زیگزاگی جابه جا کنید.


برای این منظور وسائلی مثل کمربندهای مخصوص و یا چرخ هم وجود دارد که می‌توانید آنها را تهیه و برای هربار جابه‌جایی استفاده کنید.



هوای ریه‌های خود را داشته باشید


آسیب فراگیر دیگر موقع تمیزکاری و خانه‌تکانی آسیبی است که استفاده از لوازم شوینده به سیستم تنفس و ریه وارد می‌کند. استفاده بیش از اندازه از مواد شوینده ویا درست کردن ترکیبی از آنها برای گرفتن نتیجه بهتر در تمیزی، کار درستی نیست. چون استنشاق گاز ناشی از این موارد آسیب جدی به ریه وارد می‌کند. آسیبهایی مثل سرفه‌های پیایی و آزاردهنده تا چندین ماه، برونشیت مزمن و تنگی نفس. برخی از این آسیبها دائمی بوده و برای همیشه ریه فرد را حساس و تحریک‌پذیر می‌کند.


از طرف دیگر مخلوط کردن بعضی شوینده‌ها با یکدیگر مثل سفیدکننده و جوهرنمک، گازی به شدت سمی تولید می‌کند که استنشاق آن در محیط بسته می‌تواند حتی باعث از هوش رفتن فرد هم بشود.


مواد شوینده قوی را هیچوقت با هم ترکیب نکنید و مقدار زیاد آنها را به هیج عنوان در محیط بسته استفاده نکنید. موقع خانه‌تکانی پنجره‌ها را باز بگذارید و موقع شستشوی سرویس‌های بهداشتی علاوه بر باز گذاشتن در، تهویه فضا را هم روشن بگذارید. در کنار همه اینها برای استفاده از هر نوع مایع و شوینده حتما از ماسک برای دهان و دستکش برای محافطت از پوست دست استفاده کنید.



خطر برق‌گرفتگی!


خانه‌تکانی وقت تمیز کردن جزئیاتی از خانه است که شاید سالانه فرصت نکنیم آنها را تمیز کنیم. بخشی از این جزئیات مربوط به سیستم روشنایی خانه مثل لوسترها و لامپ‌هاست. موقع تمیز کردن این لوازم باید حتما برق خانه را قطع کنیم و از ورود آب و موادشوینده هم به اجزای لوستر و لامپ جلوگیری کنیم.


اگر دیوارها را حتی با طی کمی مرطوب می‌شوییم، باید حواسمان به کلید و پریزها باشد. کوچکترین اتصالی این اقلام در برخورد با آب، برق‌گرفتگی به همراه خواهد داشت. رعایت این موارد در آشپزخانه هم خیلی مهم است. حتما قبل از آب ریختن و تمیزکاری با دستمال خیس، برق را قطع کنید و دوشاخه‌های وسائل برقی را هم از پریز بکشید. هرموقع از خشک شدن محل کلید و پریزها و زمین مطمئن شدید، برق را دوباره وصل کنید.



مراقب دستها و کتف خود باشیم


اغلب افراد سطوح بلندتر از قد خود را با ایستادن روی پنجه پا، نگاه کردن به بالا و بلندکردن دستها تمیز می‌کنند. مجموع این سه حرکت کتف و عضلات دست را در معرض آسیب و گرفتگی قرار می‌دهد.


برای تمیز کردن سطوح بلندتر از قد خودمان، حتما از نردبان و چهارپایه استفاده کنیم. طوری که سطح موردنظر دقیقا موازی با صورت ما باشد و نیازی به بالا نگه داشتن زیاد گردن و دستها هم نباشد.


اما در استفاده از چهارپایه و نردبان هم باید نکات ایمنی مثل سر نبودن زمین، سالم بودن اجزای اتصال چهارپایه و نردبان و ایمنی آنها مطمئن باشیم. بهتر است یک نفر در پایین نردبان بایستد و با دست، ایمنی آن را کنترل کند. همچنین لوازم موردنیاز تمیزکاری را هم جهت جلوگیری از خم شدن، به دست کسی که بالای نردبان است برساند.



استراحت و درمان به موقع


خانه‌تکانی را به روزهای محدود و کار با عجله بدل نکنید. در بین کار قبل از اینکه احساس خستگی بیش از اندازه کنید، استراحت کنید و عضلات را نرمش بدهید. حتی بهتر است قبل از شروع کار با حرکات کششی بدن را گرم کنید. اگر در حین کار آسیب دیدید و دچار گرفتگی یا کبودی در بدن شدید، در 24ساعت اول درد را کمپرس آب سرد کنترل کنید و کاهش بدهید. اگر درد با گذشت زمان شدیدتر شد حتما به پزشک مراجعه کنید.


منبع: فارس


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر