همه انسانها در زندگی خود دچار اضطراب میشوند. به نظر میرسد که استرس جزو جدانشدنی زندگی امروز مردم دنیاست. این روزها سرعت اتفاقها و تغییرات کرونایی بهقدری زیاد است که استرس و اضطرابها را چند برابر میکند. یادمان باشد که حملات کرونا ویروس فقط به ریه و قلب صورت نمیگیرد بلکه هدف دیگر این ویروس حمله به روح مردم و جامعه است.
سهیل رضایی، روانشناس بالینی به «صبحنو» میگوید: «نگرش به ویروس کووید19 کاملا متفاوت است؛ بعضیها آن را خشم طبیعت تعبیر میکنند، بعضیها آن را موضوع آخر زمانی و عدهای آن را یک نوع توسعه در جهان هستی میپندارند، طبیعی است كه نگرشها در میزان استرس و اضطراب هر فرد تاثیر زیادی دارد.»
او ادامه میدهد: «البته اگر تاریخ را مطالعه کرده باشیم در طول تاریخ آبله، فلج اطفال، طاعون و بیماریهای بسیار دیگری انسان را درگیر کرد اما انسان امروزی انتظار این بیماری را نداشت و به همین خاطر دچار این اندازه از استرس و نگرانی شده است؛ البته وقتی از دهکده جهانی حرف میزنیم باید هم انتظار این را داشته باشیم كه وقتی ویروسی در آن سر دنیا منتشر میشود به ما هم سرایت کند.»
این روانشناس در ادامه میگوید: «جامعه ما به دلیل اینکه بحرانهای زیادی كه پشت سر گذاشته است، مردم زیادی دچار اضطراب هستند و این موضوع، اضطراب آنها را بیشتر کرده است، به طوری که در جامعه هدف میانسالان مراجعه به روانشناسها چندین برابر شده است. زندگی بسیاری از زوجهای جوان در آستانه فروپاشی است؛ البته مشکلات اقتصادی در مورد دوم بدون شک تاثیر زیادی دارد.»
رضایی درباره تجربههای مختلف استرس می گوید: «ما در چند مورد اضطراب و ترس کرونا را تجربه میکنیم؛ اول افرادی که تنها هستند و کسی را ندارند که مراقب آنها باشد. این افراد دائم نگران این هستند که بیمار نشوند، مدام استرس دارند و دچار وسواس شدهاند چون در صورت بیماری علاوه بر رنج بیماری، تنهایی آزارشان میدهد و میترسند جان خودشان را در تنهایی از دست بدهند. افراد دیگر هم کسانی هستند که عزیزانشان را از دست داده و نتوانستهاند سوگواری کنند. این افراد به شدت دچار بیماریهای روانی شدهاند چراکه سوگ آنها تکمیل نشده است.
بیشتر آنها هزینههای مراسم را به فقرا بخشیدهاند. هر چند این عمل بسیار شایسته است اما من میگویم سوگواری برای افراد زنده برگزار میشود و سوگواری آنها را سبک كرده و از بیماریهای روانی آنها در آینده جلوگیری میکند.» این روانشناس بالینی در آخر میگوید: «مراوده با دوستان و بینشهای معنوی در دوران کرونا هرچند کوتاه، میتواند به ازبینبردن استرس و اضطراب کمک کند. این نگرانیها گاهی به شکل بیماریهای جسمی معدهدرد، بیماریهای کلیه، دردهای عضله خود را نشان میدهد.»
چندی پیش دکتر احمد حاجبی، مدیرکل دفتر
سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت اظهار کرد: بحث حوزه سلامت روان در همهگیری کرونا بر کسی پوشیده نیست. وی افزود: متاسفانه در بحث عوارض روانشناختی، مسائل و مشکلاتمان بارز نیست. درخواستم این است که روسای دانشگاهها، گروههای هدف را مدنظر داشته باشند. یکی از این گروههای هدف، کادر درمان هستند.
تمامی دانشگاهها درگیر فرسودگی کادر درمان هستند؛ باید به کادر درمان توجه ویژه شود. بخشی از مداخلاتی که برای کادر درمان لازم است، بخش مدیریت سازمانی و بخشی نیز مداخلات تخصصی حوزه سلامت روان است.
بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، حاجبی گفت: بررسیهای میدانی نشان داده که کادر درمان در حال ورود به مرحله فرسودگی شغلی هستند؛ بنابراین این مساله بسیار مهم است و باید برای آنان اقداماتی انجام شود. برخی تصور میکنند که تنها مداخله لازم، پرداخت حقوق و پرداخت مالی به کادر درمان است. اما عوارض روانی ناشی از کووید19 مانند کوه یخ است و فقط بخش کوچکی از آن پیداست. عوارض روانی ناشی از کرونا در سالهای آینده بروز خواهد کرد و در حوزه افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات روانپزشکی خود را نشان میدهد.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت درخصوص آمار خودکشی ناشی از کرونا گفت: تاکنون آمارهای ما نشان داده به دنبال کووید19، افزایش قابل توجهی در زمینه خودکشی نداشتهایم. خودکشی طی این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افزایش نداشته و در حد یک درصد نیز کاهش داشته است؛ اما این امر قطعی نیست و تجارب سارس و مرس نشان داده که در طولانیمدت عوارض روانی ناشی از همهگیری هویدا میشود.
در این راستا، تدابیری اندیشیده شده و تمامی معاونتهای بهداشت و واحدهای سلامت روانی دانشگاهها نیز برنامه بازبینیشده پیشگیری از خودکشی را دریافت کردهاند؛ لذا از دانشگاهها میخواهم تا برای اجرای این برنامه کمک کنند تا در آینده این پدیده تا حدودی کنترل شود.
منبع: روزنامه صبحنو
انتهای پیام/