حقایقی درباره جایزه نوبل/ اختراع سیستم پیشبینی زلزله توسط دانشمند ایرانی
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری بهسرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر میشود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
حشرهای با اسکلتی شگفتانگیز برای دفع ضربههای قدرتمند
محققان دانشگاه کالیفرنیا به تازگی حشرهای را مشاهده کردند که توانایی باورنکردنی و عجیبی در حمل بار و دفع ضربه دارد. این حشره سوسک آهنی اهریمنی(Phloeodes diabolicus) نام گرفته است و به قدری قوی است که حتی ضربه چرخ خودرو را نیز تحمل میکند.
سوسک آهنی اهریمنی در آزمایش نشان داده است که میتواند در برابر ضربههای اجسامی تا ۳۹ هزار بار سنگینتر از وزن خودش مقاومت کند. این میزان از مقاومت تقریباً چهار برابر بیشتر از نیرویی است که انسان هنگام ضربه زدن به یک حشره وارد میکند. یعنی سوسک Phloeodes diabolicus بسیار قویتر از تصوری است که دانشمندان تا کنون از حد مقاومت انواع مختلف حشرات داشتند. سوسک آهنی برای جابهجایی اجسام مختلف نیز با مشکلی مواجه نیست و هر نوع خوراکی مورد نظر خود را به راحتی حمل میکند.
اختراع سیستم پیشبینی زلزله توسط دانشمند ایرانی
گروهی از محققان دانشگاه استنفورد به سرپرستی مصطفی موسوی، دانشمند ایرانی این دانشگاه از سامانه پیشبینی زلزله رونمایی کردند.
این سامانه مجهز به فناوری هوش مصنوعی است و میتواند امواج زمین پیش از وقوع زلزله را تشخیص و درک انسان نسبت به زمان دقیق شروع و پایان زمین لرزه را افزایش دهد. سامانه پیشبینی زلزله دانشگاه استنفورد تمامی مراحل تشخیص و ردیابی زلزله را به صورت خودکار انجام میدهد.
تهدید مضاعف روباتها در دوران افزایش بیکاری بابت کرونا
جدیدترین گزارش مجمع جهانی اقتصاد(WEF) نشان میدهد نیمی از مشاغل موجود در جهان تا سال ۲۰۲۵ به وسیله ماشینهای خودکار و هوشمند انجام خواهد شد.
اگرچه توسعه فناوریهای روباتیک صنایع گوناگون را متحول کرده و سرعت پیشرفت علمی را به طور چشمگیری افزایش داده است ولی ماشینآلاتی که هر روز مدل جدیدی از آنها ساخته میشود فرصتهای شغلی را برای بسیار از انسانها از بین برده و فضای اشتغال را محدود میسازند. در گزارش مجمع جهانی اقتصاد وضعیت استفاده از روباتها در ۳۰۰ شرکت بزرگ سراسر دنیا مورد بررسی قرار گرفته است. در این شرکتها بیش از ۸ میلیون کارمند مشغول به کار هستند.
دستور رفع نقص پوشش اینترنت در گیلان از سوی وزیر ارتباطات
پس از انتشار خبری مبنی بر نبود پوشش مناسب اینترنت در روستایی واقع در شهرستان رودبار و الزام دانشآموزان به خروج از منزل محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به مدیرکل ارتباطات استان گیلان دستور رفع مشکل را داد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توئیتر خود نوشت: «امروز در تماس با مدیرکل ارتباطات استان گیلان از ایشان خواستم شخصاً به روستای مورد اشاره مراجعه و تا پایان بهینهسازی جهت آنتن پوششدهنده روستا، حق بازگشت به رشت را ندارد.»
تاجر مرگ به حامی دانشمندان تبدیل شد
آلفرد برنارد نوبل دانشمند، مهندس و اسلحهساز سوئدی ۲۱۳ سال پیش چشم به جهان گشود. وی صاحب کارخانه اسلحهسازی بوفورس بود و در آخرین وصیتنامه خود سرمایه عظیمش را به برگزاری جایزه نوبل اختصاص داد. لازم به ذکر است عنصر شیمیایی «نوبلیم» به احترام وی نامگذاری شده است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
آلفرد پیش از مرگ، سهم شایانی در توسعه اسلحهسازی و به کارگیری صنایع ذوب فلز در توپسازی و تولید جنگافزار داشت. وی حتی مخترع نیز بود. نوبل سال ۱۸۶۷ متوجه شد اگر نیتروگلیسیرین جذب یک ماده خنثی مثل دیاتومایت شود، انتقال ایمنتری خواهد داشت. نوبل آن مخلوط را دینامیت نامید و به نام خود ثبت کرد. دینامیت اولین ماده منفجره قابل کنترلی بود که از باروت قدرت بیشتری داشت. این ماده منفجره باعث شد کار و بار نوبل سکه شود.
خزانه بیسکویت برای روز قیامت ساخته شد
سیارک «۲۰۱۸ VP۱» قرار است دوم نوامبر مصادف با آخرین روز انتخابات آمریکا از کنار زمین عبور کند؛ لقب این سیارک از روز انتخابات گرفته شده است. احتمال ورود این سیارک به اتمسفر زمین ناچیز است اما در صورت وارد شدن نیز پیش از آن که اثری بر زمین و ساکنانش بگذارد از بین خواهد رفت. با این حال شرکت اوریو برای بدترین سناریو آماده شده و خزانه روز قیامتی برای محافظت از بیسکویتهایش در نروژ ساخته است.
طراحی این خزانه از خزانه جهانی بذر سوالبارد الهام گرفته شده و از بیسکویتهای اوریو محافظت میکند تا نسل آینده نیز فرصتی برای چشیدن این خوراکی محبوب داشته باشند. خزانه اوریو کوچکتر از خزانه جهانی بذر سوالبارد است اما در نزدیکی آن واقع شده است. خزانه جهانی بذر سوالبارد که به «خزانه بذر روز قیامت» مشهور است، برای تضمین بقای انواع گوناگونی از محصولات غذایی در برابر تهدیداتی مانند بیماری، آفتها، خشکسالی و سایر بلایای طبیعی و گرم شدن کره زمین ساخته شده است.
تأثیر عمیق فناوری بر رفتار انسان
کارشناسان بر این باورند که در قرن بیستم دیدگاههای سیاستمداران و تصمیمهای آنها رفتار عموم مردم در جوامع مختلف را شکل میداد ولی قرن بیستم و یکم وضعیت کاملاً متفاوتی دارد. در این دوره جمعیت قابل توجهی از شهروندان کشورهای گوناگون دیگر تحت تأثیر قانونگذاران قرار ندارند بلکه بیشتر از رفتار شخصیتهای شناخته شده در جهان فناوری الگوبرداری میکنند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
وقتی سازندگان ماشینها افسار زندگی آدمها را در دست میگیرند
تامس سول، نظریهپرداز و فیلسوف مطرح آمریکایی دو چشمانداز را برای مردم عصر حاضر بیان میکند: «گروهی از مردم به محیط اطراف خود اعتماد کرده و سرنوشت خود را به طبیعت میسپارند و گروهی دیگر جهان را مملو از فساد دانسته و تنها به چهرههای مطرح اعتماد میکنند. در واقع دسته دوم معتقدند افراد خاصی در جهان توانایی نجات بشر را دارند.»
کشف آب در کره ماه
ناسا روز دوشنبه، ۲۶ اکتبر ۲۰۲۰ اعلام کرد، آب در سطح روشن ماه کشف شده است. این کشفِ مهم نشان میدهد آب ممکن است در بخشهای دیگری از سطح ماه نیز پخش شده باشد و فقط به مکانهای تاریک و سرد آن مانند قطبها محدود نباشد.
این موضوع همچنین خبر خوبی برای فضانوردانی است که در پایگاههای آینده در ماه ساکن خواهند شد. آنها میتوانند از این منابع برای مصرف شخصی آب (نوشیدن) و همچنین در فرآیند تولید سوخت موشک استفاده کنند.
شباهت شگفتانگیز سیستمهای رایانهای به مغز انسان
بر اساس مطالعهای جدید شبکههای عصبی مصنوعی قادر هستند همانند مغز انسان، ماهیت اشیا سهبعدی را درک کنند. در واقع سیستمهای جدید شبکههای عصبی هوشمند شباهت زیادی به مغز دارند.
مهندسان برای طراحی شبکه عصبی مصنوعی از ساختار طبیعی مغز الگوبرداری میکنند از همین رو شباهت عملکرد این سیستم هوشمند به همتای طبیعی آن موضوع تعجبآوری نیست. در واقع نحوه عملکرد سیستمهای مجهز به شبکه عصبی تا این لحظه ترسناک نیست ولی با توجه به روندی که شرکتهای مختلف در طراحی این سیستمها در پیش گرفتهاند در آینده شاهد رونمایی از رایانههایی با توانایی تفکر انسانی خواهیم بود.
رؤیای حرکت اجسام با قدرت ذهن در آستانه تحقق
اگر در حال تماشای یک فیلم ترسناک از دهه ۸۰ میلادی هستید و کودکی را میبینید که اسباببازیهایش را با قدرت ذهنش جابهجا میکند، یعنی این کودک از قدرتهای خاصی برخوردار است. البته ۱۰۰ سال دیگر چنین معنا و مفهومی از چنین فیلمی استنتاج نمیشود. ممکن است ۱۰۰ سال دیگر کودکان در حالی که به بزرگتر و سنگینتر از اسباببازی زل زدهاند تنها با قدرت ذهنشان جابهجا کنند. به وقوع پیوستن این پدیده به طور کامل به پیشرفت فناوری، به خصوص حوزه ایمپلنتهای مغزی، بستگی دارد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
تکمیل پازل فناوری با ایمپلنتهای مغزی
به گفته بردلی وویتک، استاد علوم شناختی در موسسه علوم داده هالیشیولو؛ هدف اصلی خواندن سیگنال مغز و تبدیل آنها به عمل در جهان واقعی است. هر چقدر سیگنالهای بیشتری خوانده شود، کنترل بیشتری نیز روی اشیا به وجود میآید. با این حال چالش اصلی اینجاست که فرد به طور همزمان روی چند شی میتواند تمرکز کند. برخی از افراد نمیتوانند دو کار بسیار ساده را به طور همزمان انجام دهند، بنابراین تصور این که تنها با کمک یک ایمپلنت مغزی بتوان به طور همزمان سبزیجات خرد کرد، نوشیدنی ریخت و یادداشت نوشت، جسورانه است.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/