صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
تغذیه دانشجویی1/ آنا گزارش می‌دهد؛

افت کیفیت غذای دانشجویی در سایه بی‌خیالی صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم/ چه کسی حافظ سلامت دانشجویان است؟

نظارت بر ارائه خدمات تغذیه دانشجویان سراسر کشور بر عهده صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم است و این صندوق حتی در شیوع ویروس کرونا نیز نتوانسته به این وظیفه خود جامه عمل بپوشاند.
کد خبر : 521067

به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با وجود اینکه تعداد کمتری از دانشجویان در دانشگاه‌ها حضور دارند و از سلف دانشگاه استفاده می‌کنند، اما هنوز هم اخبار مشکلات غذای دانشجویی به گوش می‌رسد. تأمین نیازهای اولیه دانشجویان دانشگاه‌های دولتی طبیعتا وظیفه ذاتی دولت است، زیرا دانشجویان سرمایه اصلی کشور هستند و از بین یک‌ میلیون داوطلب به این دانشگاه‌ها راه پیداکرده‌اند. از همین رو لازم است به‌سلامت روح و جسم دانشجویان توجه ویژه‌ای صورت گیرد.


تأثیر تغذیه بر یادگیری


تغذیه، فرآیندی است که غذا تهیه، تأمین و وارد بدن می‌شود و مورداستفادهٔ سلول‌های بدن قرار می‌گیرد. تأمین مواد سازنده برای رشد، تأمین انرژی موردنیاز برای انجام فعالیت‌های جسمی، فکری و حفظ مقاومت در برابر عفونت‌ها کمک می‌کند. به‌عنوان‌ مثال صبحانه یکی از وعده‌های غذایی مهم در حفظ سلامتی است. اگر این وعده از دست برود، اولین ضربه را در طول 24 ساعت به بدن می‌زند. به گفته یکی از مسئولان دانشگاهی بیش از 80 درصد دانشجویان بدون صرف صبحانه از خوابگاه‌ها خارج می‌شوند.


 بی‌توجهی به اهمیت تغذیه دانشجویان


جایگاه و اهمیت تغذیه کافی و مناسب در بحث سلامت جسمی و روحی بر کسی پوشیده نیست. با این‌ وجود بسیاری از مسئولان دانشگاهی به تغذیه دانشجویان خود بی‌توجه هستند و مشکلات مالی و یا سهل‌انگاری پیمانکاران را دلیل اصلی پایین بودن کیفیت غذای سلف دانشگاه مطرح می‌کنند.


هرچند برای ارتقای کیفیت غذای دانشجویان اقداماتی از جمله تعمیر و تجهیز آشپزخانه‌ها و سلف‌سرویس‌های دانشجویی و راه‌اندازی آشپزخانه‌های صنعتی انجام‌شده، اما این اقدامات پاسخگوی مشکلات موجود نبوده است.


پیمانکار سلف، تعیین‌کننده کیفیت غذای سلف دانشگاه


در حال حاضر مواد اولیه در اختیار پیمانکاران قرار می‌گیرد و آن‌ها کار آماده‌سازی غذا را انجام می‌دهد. برخی پیمانکاران به علت کمبود بودجه از مواد اولیه نامرغوب همانند روغن‌های نامناسب استفاده می‌کنند. بعضی دیگر از پیمانکاران برای کسب سود بیشتر، کیفیت غذا را در اولویت آخر قرار می‌دهند. همین نکات نشان‌دهنده نیاز حضور ناظرین و متخصصان تغذیه بر عملکرد پیمانکاران است.


چه کسی ناظربر سلامت غذای دانشجویان است؟


سیاست‌گذاری، راهبری و نظارت بر ارائه خدمات تغذیه دانشجویان سراسر کشور بر عهده صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم است؛ اما با این‌ وجود شبکه‌ای قوی در این زمینه فعالیت نمی‌کند.


پیمانکار به‌صورت مستقیم با دانشگاه وارد گفتگو می‌شوند، از همین رو این دانشگاه است که باید تمامی موارد ضروری در حفظ سلامت غذای دانشجویان را در قرارداد با پیمانکار مطرح و ثبت کند.


باوجود نظارت ضیف صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم و مسئولان دانشگاهی، دانشجویان و شورای صنفی دانشجویان در این عرصه نقش به سزایی دارند. مثلا طی ماه اخیر شرکت پیمانکاری دانشگاه شهید بهشتی تغییر کرد، این تغییر برای دانشجویان حذف وعده صبحانه و افت کیفیت غذا را به همراه آورد، تا «صبحانه به روال گذشته بازگردد»، «کیفیت غذای سلف هر رزو بدتر می‌شود» و... به بخشی از اعتراضات این دانشجویان در دانشگاه و همچنین گروه‌ها و کانال‌های دانشجویی این دانشگاه تبدیل شود.


با ادامه اعتراض دانشجویان و پیگیری شورای صنفی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی به افت کیفیت و نحو توزیع وعده صبحانه، رئیس اداره تغذیه این دانشگاه طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که با توجه به پیشنهادها و انتقادات دانشجویان مبنی بر افت کیفیت غذا و اصلاح فرآیند توزیع صبحانه، به اطلاع می‌رساند بر اساس بررسی انجام‌شده توسط مدیران معاونت توسعه و مدیر محترم امور دانشجویی، مقرر شد نسبت به تغییر پیمانکار و قطع دریافت خدمات تغذیه‌ای از شرکت سفره سلامت اقدام شود.


هرچند همین سهل‌انگاری از سوی دانشگاه منجر به توزیع چند هفته غذای بی‌کیفیت در دانشگاه و اعتراض دانشجویان شد؛ اما با این ‌وجود دانشجویان با هوشیاری از حقوق اولیه خود به‌درستی دفاع کردند و منجر به اصلاح آن شدند.


شبکه نظارت بر تغذیه دانشجویان چه شد؟


حدود دو سال پیش، صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با توجه به حساسیت موضوع تغذیه دانشجویی و لزوم نظارت و کنترل مستمر و دقیق خدمات تغذیه اعلام کرد که با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی «شبکه نظارت و کنترل تغذیه دانشجویی کشور» باهدف آموزش، نظارت و درنهایت افزایش کیفیت و سلامت تغذیه دانشجویان با مشارکت همکاران دانشگاهی ایجاد می‌کند.


در همین راستا از افراد دانشگاهی متقاضی شرکت در این طرح و عضویت در این شبکه به‌عنوان ناظر دعوت به همکاری کرد و کارگاه‌هایی نیز در همین راستا برای این افراد پیش از بررسی اولیه شرایط ثبت‌نام کنندگان و افراد حائز شرایط و ارزیابی نهایی آن‌ها برگزار کرد، اما دستاورد و خروجی‌ از تشکیل این طرح منتشرنشده است!


کلام آخر


ویروس کرونا تأثیر منفی بر معیشت اقشار متوسط و ضعیف جامعه داشته است، از همین رو از دولت انتظار حمایت بیشتری از دانشجویان به‌عنوان نخبگان و سرمایه کشور می‌رود.


با توجه به حضور اندک دانشجویان در دانشگاه‌های سراسر کشور و افزایش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در کشور از صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم و دیگر مسئولان دانشگاهی انتظار می‌رود، بیش از هر روز دیگری به‌ سلامت و افزایش کیفیت غذای دانشجویان توجه کنند.


 انتهای پیام/4084/ 


انتهای پیام/

ارسال نظر