ملائکه: آمریکا و اعراب مخالفان اصلی توافق ایران و چین/ بدخواهان نتوانستند تفاهمنامه را لوث کنند
به گزارش به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی و بینالملل گروه بینالملل خبرگزاری آنا، سید محمدحسین ملائکه سفیر اسبق ایران در چین در نشست بررسی توافق ۲۵ ساله ایران و راهبردهای دو دهه آینده مناسبات ایران و چین، درباره توافق ۲۵ ساله ایران و چین گفت: این توافق با توجه به اهمیتی که دارد مخالفینی مانند وزیرخارجه امریکا دارد که آن را ترکمنچای مینامند و همین مساله اهمیت این توافق را میرساند . برخی از مخالفان این توافق دلایل سیاسی دارند و ناشی از رقابت سیاسی است که بسیار سطحی است.
وی افزود: اما برخی مخالفان معتقد بودند که این توافق به نفع ایران نخواهد بود و به دلیل مشکلات سیاسی اقتصادی ایران، فایدهای برای ایران نخواهد داشت. مشکلات داخلی ایران موجب می شود که این توافق بهروری برای ایران نخواهد داشت و سخن صحیحی است. برنامههای ۶ گانه توسعه ایران نیز نشان میدهد که ساختارها و سازوکارهای داخلی بهروری لازم را ندارد.
ملائکه درباره روابط چین و آمریکا گفت: از نظر من در سه سال اخیر نظام بین الملل در نقطه جدیدی قرار گرفته و روابط بین کشورها از جمله آمریکا و چین سختتر شده، به یکدیگر نگاه بدبینانهتری نسبت به گذشته دارند و ایران نیز از این نگاه باید دقت بیشتری داشته باشد.
سفیر اسبق ایران در چین ادامه داد: برداشتی که میشود از این تفاهمنامه کرد، این است که این برنامه توصیفی از تفاهمنامه 1379 است. در سال ۱۳۷۹ تفاهمنامه بین ایران و چین نیز امضا شد که مشابه همین تفاهمنامه بود و به پتانسیلهای دو طرف پرداخته بود.از سال ۲۰۰۰ با ورود چین به wtoسرعت توسعه این کشور بیشتر شد که موجب شد چین نیز مذاکرات خود با ایران را در حد وزارت بازرگانی بکاهد.
وی افزود: در سال ۲۰۱۶ رییس جمهور چین به کشور ما آمد و بیان کرد که ما یک زمانی کارخانه جهان بودیم و از این پس میخواهیم شما کارخانه جهان باشید و این جمله به ایرانیها برخورد و این موضوع را برخلاف منافع خود تعبیر کردند.
ملائکه درباره اثر مشکلات داخلی ایران بر توافق دو کشور گفت: برداشتی که از برخی از ابعاد تفاهمنامه ایران و چین میشود که ما درشرایط متزلزل وارد مذاکره با چین شدیم که ممکن است به منافع ایران ضربه بزند. چین در سالهای اخیر برای خود سبد انرژی تعیین کرده و نفت ایران نیز پای ثابت این سبد است و در هر صورت نزدیک به یک میلیون بشکه نفت از ایران وارد می کند.
وی خاطر نشان کرد: اگر وارد فرآیند سرمایه گذاری با کشورها خصوصا چین بشویم روابط ایران و چین مخالفانی دارد که وارد میدان شدهاند از جمله آمریکا و کشورهای عربی. کشورهای عربی مانند عربستان و امارات و عمان روابط بیشتری نسبت به ایران با چین دارند. کشورهای مخالف به دنبال لوث کردن و تخریب این توافق بودند. در حال حاضر پیش نویس وجود دارد و این تفاهمنامه چون به ثبات سیاسی بین المللی منجر می شود روابط پایداری بین دو کشور ایجاد میکند.
انتهای پیام/۴۱۴۱
انتهای پیام/