صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

دلیل ابتلا به نوع حاد کرونا در آسیا مشخص شد/ استعداد ابتلا به Covid-19 ارثیه اجدادی انسان

تجزیه و تحلیل‌های علمی نشان می‌دهد که ابتلا به نوع شدید بیماری کرونا به دلیل وجود نوعی ژن خاص در بدن انسان امروزی است که از نئاندرتال‌ها به ارث رسیده است.
کد خبر : 499715

به گزارش خبرنگار حوزه‌ علم،فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تحقیقات جدید نشان می‌دهد  6 رشته ژن خطر ابتلا به نوع شدید ویروس کرونا را در انسان امروزی را افزایش می‌دهد. این ژن‌ها از اجداد نئاندرتال انسان، که 60 هزار سال پیش روی کره خاکی زندگی می‌کردند، به ارث رسیده‌ است. این بخش از ژنوم که شامل 6 ژن می‌شود، روی کروموزوم شماره سه قرار دارد و سفر ماجراجویانه‌ای در تاریخ بشریت داشته است.


انسان نئاندرتال کیست؟


انسان نئاندِرتال گونه‌ای از سرده انسان بود که در اروپا و بخش‌هایی از باختر آسیا، آسیای مرکزی و شمال چین (آلتای) زندگی می‌کرد. نخستین نشانه‌های انسان نئاندرتال به 130 هزار تا 230 هزار سال پیش در اروپا برمی‌گردد. 130هزار سال پیش، مشخصه‌های کامل انسان نئاندرتال ظاهر شدند و در ۵۰ هزار سال پیش انسان نئاندرتال دیگر در آسیا دیده نشد. نسل نئاندرتال در اروپا نزدیک به 40  هزار سال پیش منقرض شد. با توجه به اینکه انسان خردمند 5 هزار سال پیش از انقراض نئاندرتال‌ها وارد اروپا شد، احتمال می‌رود این دو گروه انسانی با هم تماس‌هایی داشته‌اند.



دانشمندان هنوز نمی‌دانند چرا این بخش از DNA انسان خطر ابتلا به نوع شدید ویروس کرونا را در انسان امروزی افزایش می‌دهد اما نتایج مطالعات جدید حاکی از آن است که برخی از ویژگی‌های سلامت انسان امروزی از اجداد باستانی ما ریشه می‌گیرند.


به گفته جاشوا آکی، متخصص ژنتیک از دانشگاه پرینستون؛ تعامل میان انسان امروزی و نئاندرتال‌ها 60 هزار سال پیش اتفاق افتاده است اما اثرات آن بر زندگی حال حاضر انسان امروزی قابل‌مشاهده است.


میراث نئاندرتال‌ها برای آسیایی‌ها


براساس یافته‌های علمی، 6 ژنی که احتمال ابتلا به نوع حاد کرونا را افزایش می‌دهد، در بنگلادش بسیار رایج است و 63 درصد از جمعیت حداقل یک کپی از آن را دارند. تقریباً یک سوم از مردم در سراسر آسیا این رشته ژنتیکی را به ارث برده‌اند. وجود این ژنوم خاص در مکان‌های دیگر کره زمین بسیار کمتر است، برای مثال تنها هشت درصد از اروپایی‌ها و چهار درصد از مردم شرق آسیا این ژن را دارند. این ژن در آفریقا به طور کلی وجود ندارد.


هوگو زبرگ، متخصص ژنتیک موسسه کارولینسکا در سوئد، می‌گوید؛ هنوز مشخص نیست که کدام الگوی تکاملی طی 60 هزار سال گذشته باعث تولید و توزیع این ژنوم در جمعیت انسانی شده است.


یکی از احتمالات این است که نسخه نئاندرتال‌ها ضرری نداشته و به مرور زمان در حال کمیاب شدن است. همچنین امکان دارد که این بخش ژنتیکی باعث سلامت مردم در جنوب آسیا شده باشد و منجر به واکنش قدرتمند سیستم ایمنی بدن آنها در برابر ویروس‌ها شده باشد.


به گفته سوانت پابو، رئیس مؤسسه تکامل انسانی مکس پلانک در آلمان؛ احتمالات و نظریه‌های فعلی تنها در حد حدس و گمان و براساس مشاهدات است.



بی‌عدالتی اجتماعی در قالب کرونا جان سیاه‌پوستان را می‌گیرد!


محققان در حال مطالعه این موضوع هستند که چرا کووید-19 برای بعضی افراد خطرناک‌تر از دیگران است. احتمال بروز بیماری در حالت شدید در افراد پیرتر نسبت به جوانان بیشتر است. همچنین مردان بیشتر از زنان در خطر ابتلا به کرونا قرار دارند. البته نباید نقش عدالت اجتماعی را فراموش کرد. برای مثال در آمریکا احتمال ابتلا به نوع شدید کرونا در سیاه‌پوستان بیشتر از سفیدپوستان است و این امر به دلیل نژادپرستی نهادینه شده در جامعه آمریکاست.


بی‌عدالتی اجتماعی در آمریکا باعث شده که سیاه‌پوستان بیشتر از سفیدپوستان در معرض ابتلا به بیماری‌های حاد و شدید مانند دیابت قرار بگیرند. همچنین، وضعیت معیشت، مسکن و شغلی سیاه‌پوستان باعث شده که این افراد بیش از سفیدپوستان در معرض ویروس کرونا قرار بگیرند.


نقش ژنتیک در کرونا


ژنتیک نیز نقشی مهم در این میان دارد. چندی قبل دانشمندان با مقایسه افراد مبتلا به نوع شدید و خفیف کووید-19 در ایتالیا و اسپانیا  به این نتیجه رسیدند که دو بخش در ژنوم باعث افزایش خطر ابتلا به نوع شدید کرونا در فرد می‌شود. این دو بخش شامل ژن ABO، ژن تعیین‌کننده گروه خونی، در کروموزوم شماره 9 و بخش نئاندرتال در کروموزوم شماره سه می‌شود.


این یافته‌های ژنتیکی با افزایش تعداد افراد مبتلا به کرونا و افزایش اطلاعات در خصوص این بیماری همواره در حال به‌روز رسانی است. هفته گذشته یک گروه تحقیقاتی بین‌المللی اطلاعات جدیدی در خصوص کرونا ارائه داد که منجر به کاهش اهمیت نقش گروه خونی بیمار در حاد یا خفیف بودن نوع کرونا شد. با این حال نتایج مطالعات اخیر خبر از ارتباط قدرتمندی میان بیماری ناشی از ویروس کووید-19 و بخش به ارث‌رسیده از نئاندرتال‌ها در کروموزوم شماره سه می‌دهد. افرادی که دو کپی از این ژن را دارند نسبت به افرادی که این ژن را ندارند، سه برابر بیشتر در خطر ابتلا به نوع شدید کرونا هستند.


ارثیه‌ای از ژن‌های باستانی


حدود 60 هزار سال پیش برخی از اجداد انسان‌های امروزی از آفریقا خارج شدند و طی سفر خود از اروپا، آسیا و استرالیا گذشتند. این گروه با نئاندرتال‌ها تعامل کرده که درنتیجه آن فرزندانی به وجود آمدند. وقتی که DNA نئاندرتال‌ها وارد شارش ژنتیکی ما شد، حتی مدت‌ها پس از انقراض نئاندرتال‌ها، میان نسل‌های انسانی پخش شد. بیشتر ژن‌های ارث رسیده از نئاندرتال‌ها ضرری برای انسان امروزی ضرری ندارند اما برخی از آنها برای سلامت انسان مضر بودند که به تدریج کمیاب‌تر شده تا در نهایت از شارش ژنتیکی انسان خارج شدند.



 با این حال به نظر می‌رسد که برخی از ژن‌های ارثیه‌ای نئاندرتال‌ها هنوز در انسان امروزی پیدا وجود دارد و رایج است. براساس مطالعات علمی، یک سوم از زنان و مردان اروپایی گیرنده‌های هورمونی نئاندرتال‌ها را دارند. برخی از ژن‌های ارثیه‌ای از نئاندرتال‌ها به انسان امروزی در مبارزه با ویروس‌ها نیز کمک می‌کند. بنابراین نمی‌توان گفت که تمامی ژن‌های ارثیه‌ای از نئاندرتال‌ها برای انسان امروزی بدشگون بوده است.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر