آرامگر کرونا؛ اپلیکیشنی برای مدیریت استرس و اضطراب
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ، شیوع ویروس کرونا باعث بحرانهای اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در سراسر جهان شد اما آسیبهای ناشی از این ویروس تنها اجتماعی، مالی و جانی نیستند. کووید-19 آسیبهای روانی جدی به مردم دنیا وارد کرده است که شاید درمان آن دههها به طول بیانجامد.
به جرئت میتوان گفت که استرس و اضطراب یکی از عوارض جانبی همهگیری کروناست. سطح استرس در برخی افراد بالا و در برخی دیگر کمتر است. با این حال همه افراد وقتی در محیط بیرون از خانه قرار میگیرند، هراس این را دارند که در معرض تماس با کرونا قرار بگیرند و مبتلا شوند و آن را به عزیزانشان نیز منتقل کنند. از سوی دیگر استرس و اضطراب باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود. بنابراین مدیریت استرس و اضطراب در این روزها از جمله روشهای موثر برای مبارزه در برابر کروناست.
آرامگر کرونا؛ روشی برای مدیریت استرس
گروهی از استادان دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه شهید بهشتی با شرکت در پویش «فراز و فرود» صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور موفق به طراحی و توسعه اپلیکیشنی به نام «آرامگر کرونا» شدهاند که به مدیریت استرس و اضطراب کاربران کمک میکند. سمیه برجعلیلو، یکی از توسعهدهندگان این اپلیکیشن، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص روانشناسی است که فوق دکتری خود را در رشته روانشناسی فضای مجازی گرفته است.
به گفته وی؛ کار طراحی و توسعه روی آرامگر کرونا از اواخر اسفند سال گذشته آغاز شد و با تلاش شبانهروزی همکاران در ایام عید و فرودین ماه کامل شد. این اپلیکیشن در حال حاضر در محله تست قرار دارد تا آماده عرضه به عموم شود. بیشتر مردم با شیوع کرونا دچار استرس و اضطراب شدهاند، اپلیکیشن آرامگر کرونا با هدف مدیریت این هیجانها طراحی شده است.
با استرس و اضطراب ناشی از کرونا چه کنیم؟
برجعلیلو میگوید؛ آرامگر کرونا از دو بخش تشکیل شده است. در یک بخش مطالب کتابخانهای جمعآوری شده که در خصوص استرس، اضطراب و افسردگی ناشی از همهگیری کروناست که بسیاری از افراد با آن دستوپنجه نرم میکنند. همچنین رفتارهای سالم درباره کرونا در این بخش معرفی شده است. قسمت دوم که حالت تعاملی دارد شامل اعلانهایی است که اپلیکیشن براساس سطح استرس کاربر به وی ارسال میکند.
وقتی کاربر وارد این برنامه میشود، یک تست استرس شامل 10 سوال از وی گرفته میشود که براساس نتایج آن مشخص میشود سطح استرس و اضطرابش چقدر است. سپس آرامگر کرونا طی دو هفته بعدی برای فرد اعلانها و پیامهای مدیریت استرس و اضطراب ارسال میکند. کاربر میتواند با توجه به وقت آزاد خود، تایم ارسال اعلانها را تنظیم کند. بیشتر این اعلانها و پیامها تمرینهای ذهنآگاهی است که میتواند سطح استرس فرد را پایین بیاورد. این روش نوعی خود درمانی است که به کاربر در مدیریت احساسات هیجانی کمک میکند.
ذهنآگاهی چیست؟
ذهنآگاهی، مایندفولنس یا توجه آگاهی به معنای توجه هدفمند و عمدی در زمان حال است. این روش به انسان اجازه میدهد در لحظه حال حضور داشته باشد و از مکانی که در آن قرار دارد و آنچه انجام میدهد آگاهی کامل داشته باشد. این توانایی باعث هوشیاری و مراقبت در کارهایی میشود که به صورت روزمره انجام داده میشود، استرسهای بیمورد را کاهش میدهد و باعث افزایش و بهبود کیفیت زندگی میشود.
تمرین ذهنآگاهی کنید تا استرستان کم شود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید؛ اعلانها و پیامهای آرامگر کرونا به شکل متن، پیام صوتی و ویدئو وبده و تمامی آنها تمرینهای ذهنآگاهی است. برای مثال یکی از پیامهای صوتی در خصوص نحوه تمرکز بر تنفس است و دیگری به چگونگی گوش داده به محیط اطراف میپردازد. محتواهای این اپلیکیشن تحت نظر متخصصان و روانشناسان طراحی شده و قرائت و بیان آنها با اشخاص دیگر است. آرامگر کرونا هر روز چهار الی پنج اعلان به کاربر ارسال میکند که دو تا سه مورد آن به شکل ویدئو و پیام صوتی است.
به گفته برجعلیلو؛ امیدواریم آرامگر کرونا بعد از تعطیلات عید سعید فطر در دسترس عموم قرار بگیرد. در حال حاضر تنها نسخه اندروید این اپلیکیشن طراحی شده و آماده عرضه است. به دلیل تحریمهای اپل نتوانستیم نسخه iOS این برنامه را تهیه کنیم اما برنامه داریم در نسخههای بعدی نمونه مخصوص iOS را نیز ارائه دهیم.
فکر کردن به آینده باعث ایجاد احساس نامعلومی میشود که استرسزاست. از سوی دیگر فکر کردن درباره گذشته نیز میتواند حالت سرزنشگرانهای را در فرد به وجود بیاورد. بنابراین یکی از مهارتهای مهم برای کنترل این حالات تمرکز بر زمان حال است که میتوان با به کارگیری و تمرین مهارتهای ذهنآگاهی به آن رسید. تمرین مهارتهای ذهنآگاهی استرس کاربر را کاهش میدهد و توجه وی را به زمان حال جلب میکند.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/