صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۲ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۹
دانشگاه آزاد علیه کرونا ۱۰۶/ نامورمطلق در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

ثبت خاطرات کرونایی برای جلوگیری از تکرار هزینه در بیماری‌های بعدی/ تشریح اقدامات دبیرخانه ثبت تاریخ شفاهی هنر در واحد فرشچیان

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان به تشریح اقدامات ثبت تاریخ شفاهی کرونا توسط دبیرخانه تاریخ شفاهی هنر واحد فرشچیان پرداخت.
کد خبر : 489502

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در روایت جهاد مقابله با کرونا همانند آنچه شهید آوینی نسبت به دفاع مقدس انجام داده‌اند، دکتر طهرانچی به دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان مأموریت داده است که نسبت به ثبت تاریخ شفاهی دانشگاه به‌ویژه در محورهای هنرهای اسلامی-ایرانی، هنرهای مردمی، وقایع‌نگاری و خاطره‌نگاری و تشکیل دبیرخانه دائمی اقدام کند.


همچنین شیوه‌نامه اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان در تاریخ 1398/09/24 از سوی دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شده است.


در بخشی از این شیوه‌نامه به پژوهش در آراء، آثار و تجربیات هنرمندان و هنرهای اسلامی-ایرانی و مستندسازی و تجلیل از آثار هنری و با توجه به اهمیت و ضرورت ثبت و تدوین «تاریخ شفاهی» در محورهای هنرهای اسلامی-ایرانی، هنرهای مردمی، وقایع‌نگاری و خاطره‌نگاری اشاره شده است.
برای جویا شدن از مستندنگاری کرونا و ثبت تاریخ شفاهی با بهمن نامورمطلق، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان به گفتگو نشسته‌ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:




بیشتر بخوانید:


مأموریت روایت جهاد مقابله با کرونا به واحد فرشچیان/ ثبت تاریخ شفاهی دانشگاه از هنرهای مردمی تا وقایع نگاری




آنا: فلسفه ثبت تاریخ شفاهی چیست؟


نامورمطلق: برای اجرایی کردن ثبت تاریخ شفاهی کرونا، شعاری در فعالیت‌های خود لحاظ کرده‌ایم که وقتی رویدادی نوشته نشود، در واقع اتفاق نیفتاده است. یعنی چیزی که ثبت و نوشته نشود، اتفاق افتادن و نیفتادن آن یکی است. در طول تاریخ لحظات، روزها، ماه‌ها و رویدادهای ویژه‌‌ای داریم که بعضی از آن‌ها خوب و بعضی‌ دیگر خوب نیستند، بعضی از آن‌ها شادی‌آور و برخی از آن‌ها اندوه‌آور هستند.



بنابراین این روزها و حوادث متفاوت، هویت آن دوره به‌حساب می‌آیند و نحوه مواجهه مردم با آن رویداد، تأثیری که آن رویداد گذاشته و تجربه‌ای که جامعه کسب کرده در آن رویداد، به‌نوعی سرمایه‌های تاریخی و فرهنگی ایران هستند و به همین جهت حالا چه تلخ باشند چه شیرین، می‌تواند برای آینده‌ها ثبت شود، مورد استفاده قرار بگیرد و آیندگان از دستاورد آن تجربیات استفاده کنند. البته یکی از اشکالات جامعه ایرانی این است که جامعه‌ای نوشتاری نیست و وقایع و اتفاقات را ثبت نمی‌کند.


آنا: چرا یک جامعه باید تاریخ خود را ثبت کند؟


نامورمطلق: اگر جامعه‌ای تاریخ خود را ثبت نکند، دچار دور باطل شده است و یک اتفاق را شاید بیش از 10 بار در طول تاریخ تکرار کند و باز هم تکرار می‌کند، چون ثبت نمی‌کند. در واقع ثبت کردن در یک فرهنگ به معنای به خاطر سپردن و نوشتن به معنای حافظه‌دار شدن و خاطره‌ شدن است؛ جامعه‌ای که حافظه و خاطرات خود را فراموش کند، دچار تکرار و بیهودگی می‌شود و مانند یک انسان که وقتی دچار آلزایمر شود، احساس بیهودگی کرده و کارهای خود را دائماً تکرار می‌کند.


فرد دارای بیماری فراموشی برای رسیدن به جایی، مرتب دور خود می‌چرخد و هیچ وقت هم به آنجا نمی‌رسد چراکه از یاد او می‌رود مسیر کجاست و اصلاً برای چه چیزی می‌خواسته حرکت کند و همه این‌ها از خاطر او می‌رود و فقط همین‌طور دور خود می‌چرخد. جامعه هم همین‌طور است. حالا کرونا و اتفاقات دیگری که در پیرامون آن اتفاق می‌افتد، تجربیاتی است که ایرانیان کسب می‌کنند. البته این تجربه را با خون دل کسب می‌کنیم.



برای اتفاقی مانند کرونا فقط بیش از 100 پزشک و پرستار را از دست داده‌ایم که اتفاق بزرگی است، اگر در یک سانحه هوایی بیش از 100 نفر پزشک و پرستار سقوط می‌کردند اتفاق بزرگ و تکان‌دهنده‌ای بود و بیشتر به چشم می‌آمد و همچنین مرگ چند هزار ایرانی عزیز سخت است و باید تجربیات آنان را در تاریخ ثبت کرد.


لزوم ثبت تاریخ شفاهی کرونا برای جلوگیری از تکرار هزینه در بیماری‌های بعدی


آنا: اگر تجربیات کرونا ثبت نشود، چه اتفاقی می‌افتد؟


نامورمطلق: اگر تجربیات این بیماری همه‌گیر را ثبت نکنیم، در سال‌های بعد وقتی بیماری دیگری بیاید، آن‌وقت مجبور هستیم که همین تجربه و هزینه‌ را تکرار کنیم اما اگر تاریخ را ثبت کنیم، می‌توانیم از این تجربه استفاده کنیم. مثلاً تجربه کرونا نشان داد که اگر در یک شهر بیماری‌ای شایع شود، باید سریع آنجا را قرنطینه کرد. بنابراین برای اینکه اشتباهات خود را تکرار نکنیم، باید تجربیات بیماری‌ها را ثبت کرد تا به یادگار بماند.


ثبت تاریخ شفاهی کرونا با زبان ادبیات و هنر توسط واحد فرشچیان


آنا: دانشگاه آزاد استاد فرشچیان در روایت هنری جهاد مقابله با کرونا چه اقداماتی می‌خواهد انجام دهد؟


نامورمطلق: طبق گفتگویی که با ریاست دانشگاه آزاد اسلامی داشتیم، اعلام کردیم که واحد فرشچیان آمادگی ثبت بخش بزرگی از خاطرات کرونایی را دارد و می‌تواند خاطرات و رشادت‌های پزشکان و پرستاران بیمارستان‌های دانشگاه آزاد اسلامی را ثبت و ضبط کند که این موضوع با موافقت رئیس دانشگاه آزاد اسلامی وارد فاز اجرایی شد.


تاکنون اقدامات خوبی توسط واحد فرشچیان در زمینه ثبت تاریخ شفاهی انجام شده است و ادامه‌دار خواهد بود. قصد داریم که خاطرات هنرمندان، کادر پزشکی و بیماران را با زبان ادبیات و هنر ثبت کنیم، در واقع پس از ثبت و ضبط تاریخ شفاهی، خلق هنری توسط هنرمندان صورت می‌گیرد.


اگر دقت کنید متوجه می‌شوید که بیماری‌های بسیاری در ایران شیوع پیدا کرده اما یک فیلم برای بیماری های اپیدمی ساخته نشده است و باید در زمینه جهاد هنری شکل بگیرد. وقتی واحد فرشچیان اقدام به ثبت تاریخ شفاهی کرونا می‌کند، چند صباح دیگر کارگردان و تهیه‌کننده ها می‌توانند از مستندات این واحد استفاده کنند و فیلم و تئاتر تهیه کنند.


جزئیات اقدامات دبیرخانه ثبت تاریخ شفاهی هنر در واحد فرشچیان


آنا: دبیرخانه تاریخ شفاهی هنر و رویدادها در واحد فرشچیان چه اقداماتی می‌کند؟


نامورمطلق: دبیرخانه تاریخ شفاهی هنر و رویدادها در دانشگاه آزاد اسلامی واحد هنرهای اسلامی-ایرانی استاد فرشچیان اقدامات مختلفی انجام می‌دهد و بخش‌های گوناگونی دارد که یکی از آن، «خاطره‌سازی» است. در این بخش افراد به بیمارستان می‌روند و خاطرات بیماران و کادر پزشکی می‌نویسند تا به متن، کتاب و خلق اثر هنری تبدیل شود.



بخش دیگر دبیرخانه تاریخ شفاهی هنر، «خاطره‌یابی» نام دارد. در این بخش یک فراخوان عمومی توسط واحد فرشچیان داده می‌شود و خاطره‌هایی که مردم دارند، جمع‌آوری می‌شود. اما در بخش قبلی، چیزی که نیست را می‌خواهیم خلق کرده و خاطرات را به متن تبدیل کنیم.


برگزاری «وب‌یاد» در فضای مجازی سومین کاری است که در دبیرخانه تاریخ شفاهی هنر انجام می‌شود. در «وب‌یاد» قرار است که از راه دور، هنرمندان این کشور در هر جای ایران که باشند و با کادر پزشکی و بیماران به‌صورت مستقیم مرتبط بودند، خاطرات‌ خود را به‌صورت آنلاین تعریف کنند.


«خاطره‌کاوی» چهارمین وظیفه‌ای است که در واحد فرشچیان دنبال می‌شود. در این بخش خاطرات گرفته شده، تجزیه و تحلیل می‌شود. قصد نداریم که این دبیرخانه گسترده و پرجمعیت شود و از ظرفیت همین افرادی که در واحد فرشچیان کار می‌کنند و برخی از داوران در خارج از دانشگاه استفاده می‌کنیم.


انتهای پیام/۴۱۱۸/



انتهای پیام/

ارسال نظر