کشف راهی برای جوان کردن سلولها
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از نیواطلس، در بسیاری از مطالعات متمرکز بر روند پیری تمرکز اصلی روی پایانه کروموزومهاست که تلومر نام دارد. با هر تقسیم سلولی، تلومرها کمی کوتاهتر میشوند. دانشمندان امیدوارند که با دستکاری این روند بتواند فرایند پیری و تأثیر آن بر سلامت کلی بدن را تنظیم کنند. حال یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه هاروارد مجموعهای از مولکولهای کوچکی را شناسایی کرده که قادر به بازیابی طول تلومر است.
تلومر پایانه فیزیکی کروموزمهای خطی است که از تعداد متغیری توالیهای تکراری، با رمز TTAGGG است. تلومر مانع از فرسوده شدن کدهای ژنوم میشود و نقش حیاتی در روند پیری سالم بازی میکند. توالی تکرار شونده تلومری در سایر جانداران نیز دارای فرمول کلی مشابهی است که این شباهت نشاندهنده نقش حیاتی و در نتیجه محفوظ باقیماندن ساختار تلومر است.
با هر تقسیم سلولی، تلومر کوتاهتر میشود و این فرایند آنقدر تکرار میشود که سلول دیگر قادر به تقسیم نبوده و میمیرد. این روند به پیری و بیماری مرتبط است. پیری زودرس سلولها دلیل باعث به وجود آمدن بیماری ژنتیکی نادری به نام «دیسکراتوسیس کانژنتیا» میشود. روشهای درمانی فعلی برای این بیماری شامل پیوند مغز استخوان میشود که مزایای بسیار کمی دارد.
دانشمندان دانشگاه هاروارد با تمرکز بر پیری زودرس سلولها به دنبال ارائه روش جایگزینی برای درمانهای فعلی بودند که موفق به شناسایی سلولهایی شدند که میتواند روند پیری را معکوس کند. براساس آزمایشهای بالینی روی موشها، این سلولهای کوچک میتوانند طول تلومر را بعد از تقسیم سلولی بازیابی کنند.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/