صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۵۴ - ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹

نقش مناسک ماه مبارک رمضان در تزریق  امید به جامعه در هنگامه جدال با کرونا 

حلول ماه مبارک رمضان فرصت طلایی برای تقویت معنویت گرایی در جوامع اسلامی و حتی دیگر جوامع بشری است تا جهان حیرت زده از بحران کرونا، بر مدار ارتباطات میان دینی و  فطرت به اصل خود بازگردد.
کد خبر : 485582

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم در یادداشتی به مناسبت ماه مبارک رمضان و بهره مندی از این فرصت ارزشمند برای خودسازی و لزوم تقویت معنویت در قالب ارتقای هم بستگی و همدلی جهانی مردم تاکید کرد. 


مشروح این یادداشت را در ادامه می‌خوانید: 


در عصر و زمانه‌ای به سر می بریم که تداوم اپیدمی ویروس کرونا در جهان، به تغییرات ناگهانی فضای زندگی مردم، منعبث از حضور طولانی مدت در قرنطینه خانگی منجر شده و افسردگی، گوشه نشینی و حتی افزایش خودکشی را به دنبال داشته است.  


هم چنین افزایش هزینه‌های روانی، گسترش احساس نا امنی، افزایش خشونت‌های خانگی علیه زنان و کودکان، اختلال در هویت ارتباطی مردم جهان و ایجاد گسست‌های متعدد اجتماعی ناشی از گسترش بیکاری در جهان و در نهایت افزایش آمار طلاق و فروپاشی نهاد خانواده و نابودی معنویت و اخلاق، از جمله چالش‌های وحشتناک اپیدمی ویروس کرونا در جهان به شمار می‌آید، که آینده معرفتی  جهان را با مخاطرات متعدد مواجه کرده است. 


لزوم تقویت معنویت در قالب ارتقای همبستگی و همدلی جهانی مردم در ماه رمضان 
در این میان  لزوم تقویت معنویت در قالب ارتقای هم بستگی و همدلی جهانی مردم بر مبنای ارتقای نیایش درمانی و معنویت گرایی برای برون رفت از این بحران، اجتناب ناپذیر است؛ مولفه‌ای راهبردی که می‌تواند در جهان افسون زده بعداز کرونا  به شدت مورد توجه قرار گیرد و از عمق خسارت‌های روحی و روانی ویروس کرونا در جهان بکاهد. 


اهمیت تعمیق معنویت در جهان، وقتی آشکار می‌شود که بدانیم عقل خودبنیاد(اومانیسم) بشری در مواجهه با موج سهمگین ویروس کشندۀ کرونا، تنها بر گره کور اضطراب  جامعۀ جهانی افزوده است که این ناکارآمدی، در عمل به گذار مردم از اومانیسم به خدامحوری منجر شده و  حتی جوامع غربی نیز  برای رهایی از پیامدهای مخرب کرونا و دست یابی به آرامش درونی به  نیایش درمانی  و خلوت گزینی مومنانه به سبک جوامع اسلامی روی آورده‌اند، که مصادیق بارز آن در ماه‌های اخیر در رسانه‌های جهان منعکس شده است. 


بی شک تغییر رویکرد معرفتی مردم جهان از مدرنیسم به خدامحوری، لزوم نقش آفرینی جوامع اسلامی در  ارائه آموزه‌های مناسکی و معرفتی دین مبین اسلام را  به جوامع بشری، دو چندان می‌سازد. 


در این میان حلول ماه مبارک رمضان فرصت طلایی برای تقویت معنویت گرایی در جوامع اسلامی و حتی دیگر جوامع بشری است تا جهان حیرت زده از بحران کرونا، بر مدار ارتباطات میان دینی و  فطرت به اصل خود بازگردد و این‌چنین  معنویت گرایی و آرامش درونی شکوفا گردد؛ چرا که رمضان به مثابه بازگشت به فطرت پاک بشری است که در قالب یک ماه روزه داری و عبادت برای کسب رضایت الهی، عالی‌ترین تصاویر سبک زندگی مومنانه و در نهایت  آرامش درونی مردم در جهان کرونازده را رقم می زند. 


ماه رمضان تجلی خدامحوری و نفی انسان محوری(اومانیسم) 
آری روزه داری در ایام ماه مبارک رمضان، تجلی خدامحوری و نفی انسان محوری(اومانیسم) به شمار می‌آید؛ وقتی اصالت خدا مطرح گردد، سعی و تلاش عمومی مردم برای کسب رضایت خداوند به بهای نفی منیّت در بالاترین حد ممکن قرار می‌گیرد و از این رهگذر، تسلیم در برابر حدود الهی و تمکین در برابر خدا و حق واحد، حیات دینی جوامع بشری را  در جهان پساکرونا جلا می‌بخشد. 


حقیقت آن است که بحران کرونا در کنار ابعاد منفی خود، نشان دهنده این مسئله است که قرنطینه و به نوعی خلوت گزینی از جهاتی بسیار خوب و مثبت است و جهان بر مبنای فطرت به شدت تشنه  معنویت است. در واقع پیامدهای روحی و روانی بحران کرونا نشان داد، نظم ماشینی و عقلانیت ابزاری غرب(مدرنیسم)، گرچه تا حدودی رفاه و آسایش عمومی مردم را در سراسر جهان رقم زده است اما در ایجاد آرامش درونی مردم به شدت ناتوان عمل کرده است. 


حال آنکه انسان، فارغ از هیاهوی زندگی ماشینی به سکوتی نیازمند است تا سلامت جسم و روح خود را در آن بیابد و این مسئله در قالب سحر خیزی، و مناجات و خلوت گزینی‌های عبادی در ماه مبارک رمضان به خوبی امکان پذیر خواهد بود. 


همبستگی جهانی، افزایش ایثارگری و گسترش تهذیب نفوس مردم در قالب روزه داری به منصه ظهور می‌رسد 
اهمیت گسترش معنویت گرایی در جهان و ضرورت بهره گیری از ظرفیت‌های معرفتی ماه مبارک رمضان،  وقتی دو چندان می شود که بدانیم لزوم همبستگی جهانی، افزایش ایثارگری و گسترش تهذیب نفوس مردم به ویژه در شرایط بحرانی شیوع اپیدمی کرونا به شدت به عنصر معنویت وابسته است؛ که این مهم در قالب روزه داری و فهم و درک حس واقعی فقرا و نیازمندان در ماه مبارک رمضان، به منصه ظهور خواهد رسید.


انتهای پیام/4127




انتهای پیام/

ارسال نظر