صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۱۱ - ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۹

روایت یک هفته پر دردسر برای سیمکارت رایگان سرپرستان خانوار

علی رغم تصمیم دولت برای کمک مالی به اقشار کم درآمد جامعه واریز پول به حساب‌های سرپرستان خانواده‌ها ملزم به داشتن سیم کارت فعال است. این موضوع مشکلاتی زیادی را ایجاد کرده است.
کد خبر : 484400

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، پس از شیوع ویروس کرونا در کشور علاوه بر مبتلا شدن تعدادی از هموطنان به ویروس کووید-19 اقتصاد جامعه نیز آن هم در شرایطی بسیار از فعالان بخشی خصوصی روی درآمد زایی شب عید حساب کرده بودند، دچار نوعی بیماری شد و صدمه‌ زیادی دید. 


ویروس کرونا از اواخر بهمن ماه سال 1398 وارد ایران شد و نخست در شهر قم، شماری از مردم به آن مبتلا و جان خود را از دست دادند. پس از گذشت مدت زمان بسیار کوتاهی ویروس کووید-19 در سراسر کشور پخش شد و تقریبا تمام شهرهای ایران درگیری با بیماری کرونا را تجربه کردند.


هم زمان با پیشروی کرونا در شهرها و روستاهای کشور هیئت دولت با همکاری ستاد ملی مبارزه با کرونا جلسه‌های متعددی را تشکیل دادند و برای حفظ جان مردم و پایین آوردن فشار روی کادر درمان کشور تصمیم‌هایی را اتخاذ و به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کردند.


تعطیل کردن مدارس و دانشگاه‌ها تا اطلاع ثانویه، ایجاد محدودیت تردد خودروها بین استان‌ها و شهرهای مختلف کشور، الزام بسته بودن پاساژها و مراکز خرید و چندین مورد دیگر از جمله برنامه‌های دولت به منظور کنترل بیماری کرونا از اسفند ماه سال گذشته تا روزهای اخیر است. اما آنچه مردم و به خصوص صاحبان مشاغل آزاد و کسب و کارهای خرد را به شدت نگران کرده مشکلات اقتصادی و نداشتن توان مالی برای رفع امور زندگی است.


مسئولان کشور از روزهای آغازین شیوع کرونا صحبت‌هایی در خصوص اعطای کمک‌های دولتی به اقشار کم درآمد جامعه و افراد در معرض بیشترین میزان آسیب اقتصادی ناشی از کرونا را مطرح کردند. میزان و نوع این بسته‌های حمایتی از اسفند ماه سال گذشته تا آخرین جلسه هیئت دولت تغییرات زیادی را پشت سرگذاشت.


تدبیر برای بی رونقی بازار


در حالی که کسب وکارها از رونق افتاده بودند و مردم هم ایام عید را به جای دید وبازدید و سیاحت در قرنطینه به سر می‌بردند و بازهم کفگیر موجودی حسابشان به ته دیگ خورده بود ، سرانجام حسن روحانی رئیس جهور ایران، در 18 فروردین سال جاری در جسله روزانه هیئت دولت اعلام کرد: وامی به مبلغ 1 میلیون تا 2 میلیون تومان برای ۴ میلیون خانواده‌ای که آن‌ها هم جزو اقشار کم‌درآمد هستند در نظر گرفته شده است.  نرخ سود این وام ۴ درصد است.




بیشتر بخوانید: نحوه دریافت تسهیلات اعتباری یک میلیون تومانی برای خانوارها اعلام شد/ همه چیز درباره وام حمایتی کرونا




روحانی در همان جلسه گفت: این وام به بیش از 23 میلیون خانوار ایرانی پرداخت شده و اقساط آن به تدریج و در طول 24 ماه از یارانه‌های نقدی کم می‌شود. مبلغ 25 هزار میلیارد برای اجرای این طرح مصوب شده است. بعد از مدتی نرخ سود این وام حمایتی تغییر کرد دولت سود 12 درصدی را برای آن نظر گرفت.


سود از وام حمایتی اشکال دارد


پس از اعلام میزان سود وام معیشتی علمای اسلام و مراجع تقلید به آن انتقاد کرده و کسب سود از مبلغی که به عنوان کمک به مردم پرداخت می‌شود را کاملا غیرشرعی دانستند. از همین رو دولت به بانک‌ها دستور داد به سرعت قانون دریافت سود از افراد واجد شرایط وام کمک معیشتی را حذف کنند.


سرانجام قرار شد این تسهیلات تا پیش از آغاز ماه مبارک رمضان به حساب سرپرستان خانوارهای واجد شرایط پرداخت شود و از تیر ماه سال جاری مبلغ 35 هزار تومان از یارانه نقدی واریزی به حساب هر خانواده یارانه بگیر کسر گردد.


27 فروردین ماه وزارت کار و امور اجتماعی شرایط و ضوابط بهره‌مندی از تسهیلات بانکی حمایتی کرونا، ویژه یارانه‌بگیران را اعلام کرد. دولت به منظور جلوگیری از خروج مردم از خانه‌های خود و تجمع در سازمان‌های دولتی و بانک‌ها شرایط ثبت درخواست برای دریافت وام 1 میلیون تومانی را به صورت اینترنتی و یا از طریق تلفن همراه تعیین کرد.


خواستاران وام حمایتی، پیامک کنند


یکی از الزامات ثبت درخواست برای دریافت وام حمایتی کرونا داشتن سیمکارت به نام سرپرستان خانواده‌ها و ارسال پیامک تایید به شماره سامانه تعیین شده از سوی دولت است. از همین رو با آغاز فرایند ثبت نام برای دریافت وام معیشتی هزاران نفر از مردم در شهرهای مختلف کشور برای خرید سیمکارت به دفاتر پیشخوان دولت و نمایندگی‌های فروش اپراتورهای مختلف مراجعه کردند.


نحوه نامناسب توزیع سیمکارت و تجمع گسترده مردم در مقابل نمایندگی‌های فروش سیمکارت موجب شد مردم و تعدادی از مسئولان به آن اعتراض کنند. در واقع مردم در روزهایی که به علت شیوع بیماری کرونا با سختی‌ها و مشکلات زیادی مواجه هستند باید به منظور دریافت مبلغ نه چندان زیادی از کمک‌های دولتی ساعت‌ها در صف دریافت سیمکارت بمانند و سلامت خود و بقیه افراد جامعه را در خطر قرار دهند.


اعتراض کاربران فضای مجازی به نحوه ثبت نام سیمکارت


از همین رو کاربران فضای مجازی نسبت به نوع توزیع سیمکارت‌های رایگان تلفن همراه اعتراض کردند و خواهان بررسی مجدد این طرح و اصلاح روش توزیع سیمکارت در شرایط کنونی جامعه شدند. برخی از کاربران شبکه اجتماعی نوشتند:«برای دریافت وام یک میلیون تومانی به یارانه بگیران باید سرپرست خانواده سیمکارت بنام خودش داشته باشد، تا بتواند کدملی خود را پیامک کند، بسیاری از سرپرستان خانوار سیمکارت ندارند و مجبورند رفت‌وآمد کنند و به صف‌های طویل خرید سیمکارت روبیاورند، آیا این امر سبب شیوع کرونا نمی‌شود؟»



کاربر دیگری نوشت: «تصاویری از صف مردم در شهرهای مختلف برای دریافت سیمکارت وام 1 میلیونی در شرایطی که سال‌ها است یارانه ۴۵ هزار تومانی داره به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود و مشکلی نبوده است! چرا برای دریافت وام نه تنها باید درخواست ثبت شود بلکه باید سیمکارت هم به نام خود سرپرست باشد؟!»



مردم ناچارند در صف طولانی بایستند


کاربر دیگری با اعتراض به صف طولانی ثبت نام سیمکارت نوشت:«مردمِ ناگزیر در صف طولانی خرید سیمکارت در حالی که کرونا مردم را دو ماه به فاصله گذاری اجتماعی واداشت، این روزها در کنار بازشدن بخشی از صنوف و حضور مردم در جامعه، موضوع شرایط دریافت وام یک میلیون تومانی یارانه بگیران باعث شد تا فاصله‌ها بیشتر برداشته شود.»



جشن تولدی برای کووید- 20!


یکی از کاربران با اشاره به شیوع بیماری کرونا در صفوف طولانی ثبت سیمکارت نوشت: «به نظر می‌رسد لحظه تولد کووید-20 با روز ثبت نام سیمکارت متقاضیان وام یک میلیونی معیشتی متقارن باشد.»



یکی از کاربران نیز خطاب به رئیس جمهور نوشت: «جناب آقای رئیس جمهور اطلاع دارید که این چند روز چه تجمع‌هایی در دفاتر پیشخوان صورت گرفته است؟ هفته گذشته جهت دریافت کد بورسی امروز شنبه جهت دریافت سیمکارت برای گرفتن وام یک میلیون تومانی. در این تجمع‌ها تنها چیزی که رعایت نمی‌شود فاصله گذاری اجتماعی است.»



وزیر ارتباطات  بالاخره دست به کار شد


اعتراض به نحوه توزیع سیمکارت‌های رایگان از نمایندگی‌های فروش اپراتورها و دفاتر پیشخوان دولت تنها به کاربران فضای مجازی محدود نشده و برخی از مسئولان نیز به این شیوه توزیع انتقاد کردند. محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حساب توئیتری خود نوشت: «آقای اپراتور! مردم نباید برای تهیه‌ی سیم‌کارت رایگان در این شرایط کرونا در دفاتر ارتباطی، صف بکشند. همین الان باید این فرآیند «متوقف» شود. از مردم آنلاین ثبت‌نام کنید و با پست سیمکارت را به منازل آن‌ها برسانید. خدمت‌رسانی خود به مردم باید با دستورالعمل‌های وزارت بهداشت باشد.»



با وجود انتشار این توئیت از سوی آذری جهرمی بسیاری از مردم بخش عمده‌ای از مشکلات پیش آمده برای توزیع سیمکارت را بر عهده وزارت ارتباطات و شرکت‌های زیرمجموعه این وزارتخانه دانستند. حسین فلاح جوشقانی  رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برای رفع نگرانی مردم در گفتگویی اعلام کرد: مطابق مطرح شدن بحث پرداخت وام 1 میلیون تومانی به سرپرست‌های خانوار از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بدون هماهنگی با سازمان تنظیم مقررات اعلام شد که 2.5 میلیون از سرپرستان خانوار سیمکارت فعال به نام خود ندارند.


فلاح جوشقانی ادامه داد: اپراتورهای فعال در کشور نیز برای اینکه به مردم کمک کنند، اعلام کردند سیمکارت به صورت رایگان در اختیار مردم قرار می‌گیرد. همین موضوع سبب شد در محل‌های فروش سیمکارت تجمع‌هایی صورت گیرد. سازمان تنظیم مقررات به محض اطلاع از این موضوع فروش سیمکارت به صورت حضوری را متوقف و دستور داد که همه اپراتورهای باید  از روش اینترنتی برای ثبت‌نام مشتریان سیمکارت اقدام و با همراهی شرکت پست سیمکارت‌های خریداری شده را به دست صاحبان آن‌ها برساند.



پس از ممنوع شدن فروش حضوری سیمکارت در دفاتر پیشخوان دولت و نمایندگی‌های فروش اپراتورهای مختلف، مردم نسبت به ثبت درخواست خرید سیمکارت در سایت اپراتورهای فعال در کشور اقدام کردند. ولی به گفته بسیاری از مردم سامانه‌های معرفی شده از سوی اپراتورها به دلایل نامعلوم با اختلال مواجه بوده و مردم در شهرها و روستاهای مناطق مختلف کشور مجبور هستند برای خرید سیمکارت از خانه خارج شده و ساعت‌ها در صف بمانند. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد لینک‌های اعلام شده از سوی اپراتورها برای ثبت درخواست سیمکارت رایگان با اختلال مواجه است و عملا دسترسی به آن‌ها امکان پذیر نیست. این موضوع تا چند روز تداوم داشت تا سرانجام در روزهای پایانی هفته، مردم توانستند از طریق سایت یا تماس با مراکز اپراتورها ، ثبت نام سیمکارت را به انجام برسانند.


کسی به فکر سالمندان روستاهای دور افتاده هست؟!


به نظر می‌رسد در برنامه‌ریزی طرح پرداخت وام حمایتی کرونا ، ناتوانی اقشار سالمند جامعه در خرید سیمکارت و ثبت نام اینترنتی توجه نشده است. چنین افرادی ملزم هستند با به خطر انداختن جان خود و دیگر افراد جامعه از خانه خارج شده و برای دریافت سیمکارت به صورت حضوری به مراکز فروش بروند.


مخاطبان در گفتگو با خبرنگار آنا اعلام کردند که به تدریج وضعیت نابسامان فروش آنلاین سیمکارت‌های اعتباری بهتر شده و هم‌اکنون مردم می‌توانند در سایت اپراتورهای مختلف کشور درخواست خود را ثبت کنند. شرکت پست نیز ملزم به همکاری با اپراتورها شده و سیمکارت‌ها را به دست مردم می‌رساند. مراحل احراز هویت خریداران نیز توسط ماموران اداره پست انجام می‌شود.


با وجود اینکه دو اپراتور بزرگ کشور در روزهای ابتدایی ثبت نام برای دریافت سیمکارت رایگان با مشکلاتی زیادی به ویژه در زمینه فروش اینترتی مواجه بودند ولی تعدادی از شرکت‌های خدمات دهنده شبکه اینترنت روش‌های آسان و کم خطری را برای دریافت سیمکارت کاربران خود معرفی و نیاز آن‌ها را برطرف کردند. قطعا چنین موضوعی نشان می‌دهد در شرایطی که تقاضای برای محصولی بالا است باید از ظرفیت‌ شرکت‌های کوچک نیز استفاده کرد.


نگاهی دقیق به طرح وام 1 میلیونی و شرایط لازم برای دریافت آن نشان می‌دهد که دولت  برنامه ریزی مناسبی برای  رفع ساد‌ه‌ترین دغدغه‌های مردم  در کنار توجه به بهداشت و سلامت مردم ، نداشته  و در این میان ، به اقشار ضعیف و سالخورده ، توجه کافی نشده است.


در موضوع وام حمایتی کرونا،کاربران فضای مجازی دقیق‌تر و تیزبین‌تر از مسئولان ، نیازهای مردم را به صورت کاملا شفاف مطرح و خواستار رفع آن‌ها می‌شوند به عنوان مثال یکی از کاربران توئیتر با اشاره به ضعف دستگاه‌های ثبت اطلاعات خانوارهای دریافت کننده یارانه نوشت:« ۲.۵ میلیون سرپرست خانوار داریم که هیچ سیمکارتی بنامشان ثبت نشده است، زیبا نیست؟»



کاربر دیگری اپیدمی کرونا در کشور را بسیار جدی دانست و نوشت: «سال‌ها است که  یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی به صورت خودکار به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود، اما حالا در شرایط بحرانی و اپیدمی ویروس کرونا حتما باید برای دریافت وام هم درخواست ثبت شود و هم سیمکارت به نام خود سرپرست خانوار باشد! آقا این مسخره بازیا چیه؟!»



ماهی دوبشکه نفت به جای یارانه


برخی از کاربران ایرانی توئیتر نیز  با در نظر گرفتن قیمت رو به افول نفت در بازارهای جهانی گفتند: «اصلا از این دولت بعید نیست سر ماه دو تا بشکه نفت بدهد به سرپرست خانوار و بگوید این جای یارانه‌تان خودتان ببرید بفروشید!»



با وجود اینکه ستاد ملی مبارزه با کرونا بارها نسبت به شلوغی بیش از اندازه و رعایت نشدن فاصله اجتماعی بین مردم در وسایل حمل و نقل عمومی هشدار داده است  اما همین خواسته برای وام حمایتی ، موجب شد تا افرادی که به هر طریق قرنطینه را رعایت می کردند در همان روز نخست اعلام خبر ثبت نام سیمکارت ، آن را زیر پا گذاشته و در صفوف طولانی بایستند. اگر هماهنگی لازم بین دستور رئیس جمهور و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات وجود داشت ، شاهد حضور مردم سرگردان و سر‌درگم پشت دفاتر ثبت سیمکارت نبودیم و اگر وزیر ارتباطات ، پیش از مشاهده عکس تجمع مردم برای دریافت سیمکارت ، این موضوع را از قبل پیش بینی می‌کرد و به اپراتورها دستور می‌داد تا فرایند ثبت سیمکارت را تسهیل ببخشند، نیازی به واکنش این مقام مسئول در فضای مجازی و توئیتر نبود. روایتی که خواندید ، از یک تصمیم و دستور بود که سرانجام  پس از گذراندن فراز و نشیب به یک نقطه امن رسید. نقطه امنی که ریش سفیدان و اهالی مناطق دورافتاده، در حاشیه آن قرار دارند.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر