در شرایط کنونی تسهیلات باید به کدام گروه برسد؛ مصرف کنندگان یا تولید کنندگان؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، دولت روحانی با برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی قرار است به جنگ کرونا برود. کمک مورد نیاز بخش بهداشت و درمان و کمک ۵ هزار میلیارد تومانی به صندوق بیمه قرار است از همین محل تامین شود. همچنین دولت ایران اعلام کرده برای کمک به کسب و کارهای آسیب دیده از شیوع کرونا ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات اختصاص داده است.
به گفته بسیاری از کارشناسان، دولت باید به جای آن که تسهیلات را به سمت تولید کننده روانه کند آن را به مصرف کننده برساند و با توجه به نیاز مصرف کننده، بخش تولید خود به خود رونق مییابد.
بر اساس آمارها ۳۴ درصد مردم دارای درآمد ثابت در ماه هستند، ۱۷ درصد دارای شغل آزاد و ۴۹ درصد مابقی درآمدهای متفرقه دارند، بنابراین بخش اعظمی از اقتصاد کشور با شیوع بیماری کرونا، ضربه مهلکی خورده است. از طرفی با توجه به نبود سیستم نظارتی قوی در بانک مرکزی، این تضمین وجود ندارد که اعتبارات در نظر گرفته شده به کسب و کارهای آسیب دیده اختصاص پیدا کند و ممکن است این تسهیلات انحرافاتی داشته باشد.
دولت قرار است 23 هزار میلیارد تومان تسهیلات به حساب 23 میلیون خانوار در غالب وام 1 میلیون تومانی واریز کند. این مبلغ تقریبا یک سوم تسهیلات اعطای به تولید کنندگان است. رئیس کل بانک مرکزی نیز با تشریح جزئیات وام 1 میلیونی به خانوارهای ایرانی اعلام کرد: پیشنهاد بانک مرکزی مبنی بر اعطای وام یک میلیون تومانی اعتبار خرید به 23میلیون خانوار یارانهبگیر با نرخ 12 درصد و بازپرداخت 24 ماهه با تنفس 4 ماهه بهتصویب ستاد اقتصادی دولت رسید که در اسرع وقت اجرایی خواهد شد. به گفته رئیس جمهور زمان پرداخت این وام هفته پایانی فروردین یا ابتدای اردیبهشت خواهد بود و زمان دقیق نیز بستگی به فرایند اجرایی دستگاه های مسئول دارد.
تسهیلات به جای تولید کننده به مصرف کننده داده شود
البته بعد از آنکه رئیس کل بانک مرکزی از سود 12 درصدی وام 1 میلیونی خانوار خبر داد واکنشهای متعددی را به همراه داشت؛ یکی از نمایندگان مجلس در همین خصوص گفت: اگر وام یک میلیونی را به بچه رئیس کل بانک مرکزی بدهند، قهر میکند!
موسویفرد کارشناس اقتصادی نیز در رابطه با تسهیلات اعطایی از سوی دولت گفت: در زنجیره تولید، اصلیترین حلقهای که لطمه خورده است، فروش به مصرف کننده میباشد، این مسائل زنجیرهوار به یکدیگر وصل است، بنابراین اگر تسهیلات به مصرف کننده پرداخت شود خود به خود این پول به همه اجزای زنجیره تولید خواهد رسید.
انتهای پیام/