صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۱۷ - ۳۰ دی ۱۳۹۸
آنا گزارش می‌دهد؛

تولید پره‌ای از جنس نانو با مقاومت حرارتی بالا/ پره توربین گازی بومی‌سازی شد

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید پره‌ای با پوشش نانو شده که مقاومت بالایی در برابر حرارت و سایش دارد و از نظر کیفی رقیب انگلیسی تبار خود را پشت سر گذاشته است.
کد خبر : 467390

 گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه تولید قطعات توربین گازی موفق به بومی سازی تکنولوژی ساخت پره توربین گازی شده است. این شرکت در سال ۷۰ شروع به کار کرده و در ابتدا در حوزه صنعت خودرو فعال بوده اما در حال حاضر در حوزه طراحی و تولید به کمک کامپیوتر و تحلیل‌های مهندسی کار می‌کند.


سجاد درویشی، قائم مقام مدیرعامل این شرکت در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: در ۱۰ سال اول بیشتر مشتری‌ها از صنایع خودرو بودند اما از ابتدای دهه ۸۰ به سوی صنعت انرژی سوق پیدا کرده است.


توربین گازی در صنعت نفت، نیروگاهی، حمل و نقل، ریلی، هوایی و ماشین‌آلات دوار کاربرد دارد. این شرکت تاکنون ۱۵۰ نوع قطعه تحویل دانش فنی(مهندسی معکوس) کرده است. همچنین در حال کار روی ۵۰ قطعه دیگر هستند که شامل پیچ و مهره و توربین‌های گازی ۱۷۰ مگاواتی می‌شود. این شرکت برای ۲۵۰ نفر ظرفیت شغلی دارد اما در حال حاضر ۷۰ نیروی انسانی در آن مشغول به کار هستند. از سوی دیگر تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد ظرفیت این شرکت در تولید استفاده می‌شود.


جلوگیری از خروج ارز با دانش‌بنیان و نانو


درویشی افزود: هر محصولی که تاکنون ساخته و وارد بازار کرده‌ایم از طریق واردات تامین می‌شده و درواقع بازار در داخل کشور نداشته است. به عبارت دیگر با تولید هر محصول به نوعی جلوی خروج ارز را گرفته‌ایم.


این شرکت که در سال ۱۳۹۶ به‌صورت رسمی افتتاح شد و به بهره‌برداری رسید، به صنایع خودروسازی، راه آهن، نفت و هوایی سرویس‌دهی می‌کند. این شرکت فعال در حوزه تولید قطعات توربین گازی تا چندی از این بخشی از کار تولید را به شکل برون‌سپاری انجام می‌داد اما اخیراً زنجیره تولید خود را تکمیل کرده و تمام فرآیند تولید را در سوله‌های خود انجام می‌دهد. تاکنون ۶ هزار متر مربع از فضای خط تولید این شرکت به بهره‌برداری رسیده و قرار است یک مؤسسه توربین ویژه توسعه و تحقیق در فضایی به وسعت ۳ هزار متر مربع راه‌اندازی کند تا کارهای تحقیقاتی برای قطعات جدید در این محل انجام شود.


این شرکت دانش‌بنیان از سه بخش اصلی شاپ ریخته‌گری، ماشین کاری و عملیات تکمیلی تشکیل شده است. در شاپ عملیات تکمیلی فرآیندهای عملیات پوشش‌دهی بسته‌بندی انجام می‌شود.


سال 98؛ سال سختی که بر صنعت گذشت


برای تأمین برق مصرفی کشور باید ۵۰ هزار مگاوات برق تولید شود. از سوی دیگر پتانسیل صادرات برق به کشورهای همسایه نیز وجود دارد اما به دلایل مختلف نمی‌توان از این فرصت استفاده کرد. کل بازار توربین گازی و قطعات آن در کشور ۵۰۰ میلیون دلار است. مشکلات اقتصادی کشور در سال ۹۸ که باعث افت فعالیت اقتصادی در صنایع زیادی شد، اگر این عدد را ۲۵۰ میلیون دلار در نظر بگیریم، تنها حدود ۵۰ درصد از قطعات توربین‌ گازی در داخل کشور تولید می‌شود و باقی آن از طریق واردات تأمین می‌شود.


درویشی با اشاره به این که این شرکت برای ۱۲ میلیون دلار در سال هدف گذاری فروش کرده است، گفت: با توسعه تکنولوژی و به‌روز‌رسانی تجهیزات می‌توان این ظرفیت را تا دو برابر نیز افزایش داد.


گفتنی است فروش این شرکت در سال گذشته با ۲۰ درصد ظرفیت تولید ۳ میلیون دلار بوده است. در حال حاضر این شرکت یک درصد از بازار کشور در حوزه توربین را در اختیار دارد. این در حالی است که ۸۵ درصد از این بازار در اختیار نهادهای دولت است.


به گفته درویشی، قائم مقام مدیرعامل این شرکت دانش بنیان، اگر این شرکت بتواند ۱۰ درصد از بازار کشور را به‌دست بگیرد، مانع از خروج ۱۲ تا ۲۴ میلیون دلار ارز از کشور می‌شود.


توربینی که گوی سبقت را رقیب انگلیسی خود ربود!


نمونه اصل پره‌های توربین گازی در جهان متعلق به برند رولز رویز انگلستان است که پوشش تفلونی دارند. تحمل حرارتی این پوشش ۱۵۰ درجه سانتی‌گراد و قطر پوشش آن ۳۰ میکرون است و به روش اسپری یا غوطه‌وری پره‌ها را می‌پوشاند.


این شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه تولید قطعات توربین گازی با استفاده از تکنولوژی نانو موفق به تولید پره‌ای شده که قطر پوشش آن پنج میکرون است و می‌تواند حرارت را تا بیش از ۵۰۰ در جه سانتی‌گراد تحمل کند. این پوشش به‌صورت لایه لایه روی پره می‌نشیند و باعث افزایش مقاومت در برابر سایش و حرارت می‌شود.


در صنعت قطعات توربین معمولاً قطعات ۸ هزار ساعت (برابر با یک سال کارکرد به‌طور مداوم) گارانتی می‌شوند. زبری سطح در پوشش نانویی بیشتر بوده و براساس نتایج آزمایش‌ها، عملکرد پره‌های توربین با پوشش نانویی ۵۰ درصد بهتر از نمونه تفلونی است.


صادرات سدی در برابر پیشرفت شرکت‌های دانش‌بنیان


پتناسیل صادراتی این محصول به کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، ترکمنستان، افعانستان، پاکستان و آذربایجان وجود دارد اما در این کشورها صنعت تعمیر و نگهداری از قطعات توربین فعال نیست. معمولاً این کشورها قراردادهای طولانی مدتی با بازیگران اصلی حوزه تولید توربین مانند زیمنس می‌بندند و نیاز به توربین گازی خود را برطرف می‌کنند. بدین ترتیب ورود به بازار این کشورها برای شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی دشوار است و نیاز به حمایت دولتی دارد.


دوریشی با اشاره یه این که این شرکت تاکنون یک هزار و ۶۰۰ قطعه مرتبط با توربین فروخته است، مطرح کرد: قرار است نخستین محصول صادراتی شرکت به ترکیه صادر شود. مصرف قطعات توربین در کشور سالانه ۳ هزار قطعه است که ظرفیت تولید آن را در شرکت داریم.


انتهای پیام/۴۰۲۱/


انتهای پیام/

ارسال نظر