رفتار مسئولان، بیاعتمادی را برای رسانهها به ارمغان میآورد
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- اکبر نصراللهی *؛ در همه جای دنیا طبیعی است که باید به گفتهها و اظهار نظر مسئولان کشور اعتماد شود زیرا یکی از منابع اصلی خبر، مسئولان هستند و اینکه رسانهها، خبرهای داخل کشور بهویژه اخبار مهم ملی و امنیتی را از مقامات رسمی بگیرند، امری معمول و حرفه ای است. بنابراین نباید رسانهها برای انتشار اخبار مسئولان و مواضع آنها و اتکای کارشناسان به اظهارات آنها مورد بازخواست قرار بگیرند و اعتبارشان زیر سؤال برود.
ایراد کار اینجا است که مسئولان تصویری از اطلاعات و شناختی از آرایش رسانهای ندارند، حتی مخاطبان را نشناخته و دسترسی مخاطبان به ابزارهای مختلف و متعدد رسانهای را هم نمیشناسند. امروز مخاطبان تغییر کردهاند و دست به انتخاب میزنند اینطور نیست که فقط مصرف کننده باشند، بلکه هم مصرف کننده، هم تولیدکننده و هم توزیعکننده اخبار هستند.
با توجه به رشد تکنولوژیهای ارتباطی از دهه ۱۹۹۰ به بعد با پدیده ارتباط جمعی شخصی و آرایش جدید رسانهای مواجه هستیم. هر فرد میتواند هر خبری را از هر جایی و به هر زبانی تولید و منتشر کند. زمان زیادی از دوره مدلهای سنتی که فقط برخی رسانهها تولیدکننده بودند و برخی توزیعکننده و مردم هم تنها مصرف کننده بودند، گذشته است.
متأسفانه برخی مسئولان حتی از جایگاه خود هم شناخت دقیقی ندارند و همچنان فکر میکنند رسانهها و مردم هر آنچه را که آنها گفتند، باید بپذیرند، در نتیجه هم چنین شده که مردم هم به مسئولان و هم به رسانهها بیاعتماد شدهاند. البته ایراد دیگر این است که مسئولان رقبا و دشمنان خود را نیز نمیشناسند، چون آنها هم در مقابل، هیچگاه بیکار نمینشینند و افکار عمومی را در تیررس اهداف خود قرار میدهند. هنوز برخی از مسئولان در دهههای قبل باقی ماندهاند و توقع آنها هم از رسانهها در حد روابط عمومی تنزل پیدا کرده است.
چنانچه قرار باشد اعتماد عمومی به رسانهها بازگردد، نظر و نگاه مسئولان به خود و فضای رقابتی باید تغییر کند؛ به نوعی که باید رسانهها هم در تصمیمات دخالت داده شوند و بازیگر اصلی و معتمد مردم باشند.
البته نباید فراموش کرد که دادن اطلاعات غلط سبب میشود اعتماد مردم نه تنها به رسانهها بلکه به مسئولان هم سلب شود. همچنان که بعد از اتفاقات اخیر اطلاعات کاملی از حوادث داده نشد لذا این بار هم این اشتباه تکرار شد و این رسانه ها هستند که متضرر شدند و مردم نسبت به آنها کاملاً بیاعتماد شدند.
به هر ترتیب همین مسأله باعث سلب اعتماد مردم میشود و آنها به سمت رسانههای خارجی گرایش پیدا میکنند. نکته جالب اینجا است که در همه جای دنیا، مردم اخبار را از مسئولان میگیرند، این در حالی است که در کشور ما بهطور کاملاً غیرطبیعی اخبار مهم از منابع غیررسمی گرفته میشود، آن هم به این دلیل که مسئولان، رسانهها را باور ندارند و اطلاعات را بهدرستی در اختیار آنها قرار نمیدهند. البته در اطلاعرسانی سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی هم رسانهها مقصر نبودند اما ضربه مهلکی بر آنها وارد شد و ضربهای که وارد شده به هیچ وجه در زمان کوتاهی جبران نخواهد شد.
* رئیس دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه دانشگاه آزاد تهران مرکز اسلامی
انتهای پیام/4105/
انتهای پیام/