صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۸ - ۱۱ دی ۱۳۹۸
آنا گزارش می‌دهد؛

واکنش‌ منفعلانه دولت عراق در برابر فشارهای آمریکا/ کنسولگری ایران در نجف «مکان دیپلماتیک» نبود؟!

واشنگتن که نتوانست اهداف شومش را در حمله به پایگاه‌های حشدالشعبی در مرز عراق و سوریه محقق کند، هم‌زمان با خروش ملت عراق در مقابل سفارت آمریکا، فشارهای دیپلماتیک خود را علیه بغداد افزایش داد؛ فشارهایی که باعث شد شاهد بیانیه‌هایی در انتقاد از اقدام مردم برای حمله به لانه جاسوسی آمریکا باشیم.
کد خبر : 463712

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روز گذشته و پس از تشییع پیکر شهدای حشدالشعبی مردم خشمگین از تجاوز آمریکا به پایگاه‌های گردان‌های حزب‌الله در مرز عراق و سوریه، راهی منطقه سبز بغداد شدند تا اعتراض خود را در مقابل سفارت آمریکا دنبال کنند. این اعتراض به‌تدریج به یک تجمع پرشور  تبدیل شد. معترضان برخی اتاقک‌های نگهبانی سفارتخانه را به آتش کشیدند و پرچم‌های حشدالشعبی را روی دیوارهای آن نصب کردند.


هشدار آمریکا به شهروندانش در بغداد


هم‌زمان با ادامه اعتراضات در برابر لانه جاسوسی آمریکا در بغداد، دستگاه دیپلماسی کاخ سفید از اتباع خود خواست از نزدیک شدن به این مجموعه خودداری کنند. این وزارتخانه همچنین از شهروندان آمریکایی خواست تا هوشیار باشند و تدابیر امنیتی را در دستور کار قرار دهند.



وزارت امور خارجه آمریکا


سفارت آمریکا در بغداد 80 نفر از کارمندان خود را از بغداد خارج و به اربیل منتقل کرده است. این اقدام به دلیل تهدیدهای احتمالی علیه سفارت آمریکا در بغداد به‌دنبال حمله هوایی اخیر این کشور به مقرهای حشدالشعبی در شهر «القائم» استان الانبار انجام شده است.


فشارهای دیپلماتیک آمریکا بر بغداد


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا نخستین کسی بود که عصبانیت خود را از خروش مردم عراق از حمله به پایگاه‌های حشدالشعبی در مرز عراق و سوریه و تلاش برای تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در بغداد نشان داد. وی عصر روز گذشته در حساب کاربری خود در توئیتر به حمله معترضان عراقی به سفارت آمریکا در بغداد واکنش نشان داد و نوشت: ایران پیمانکار آمریکایی (در کرکوک عراق) را کشت و تعداد زیادی را هم زخمی کرد. ما با قدرت پاسخ دادیم و همیشه خواهیم داد.



دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا


وی افزود: اکنون ایران حمله به سفارت آمریکا در عراق را هماهنگ کرده است. آن‌ها کاملاً مسئول (این حمله) هستند. ما از عراق می‌خواهیم که نیروهای خود را برای حفاظت از سفارت به کار گیرد، همچنان که به بغداد این موضوع را خاطرنشان کرده‌ایم.


رئیس‌جمهور آمریکا همچنین در پیام مضحکی اعلام کرد: خطاب به میلیون‌ها نفری که در عراق به‌دنبال آزادی هستند و نمی‌خواهند تحت سلطه و کنترل ایران باشند، اکنون وقت شماست!


ترامپ که دستپاچه و عصبانی بودنش را می‌توان از توئیت‌های بی‌دقت و خارج از عرف دریافت، بامداد امروز (چهارشنبه) از توئیت تهدیدآمیز چند ساعت قبل خود درباره ایران عقب‌نشینی کرد و گفت دنبال جنگ با ایران نیست. وی درباره اعتراضاتی که مقابل سفارت آمریکا در بغداد انجام شد گفت: موضوع به‌خوبی مدیریت شد. جنگاوران بزرگ ما فوری در آنجا حاضر شدند. این ماجرا به بنغازی دیگر تبدیل نخواهد شد. آنها خیلی سریع آمدند. تشکر از رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر عراق بابت پاسخ سریعشان به ناآرامی‌ها.


وی درباره «جنگ با ایران» گفت: فکر نمی‌کنم این ایده خوبی برای ایران باشد. ایران باید بیش از هر کشور دیگری خواهان صلح باشد. من صلح را دوست دارم. توقع ندارم این اتفاق (جنگ با ایران) رخ دهد.


رئیس‌جمهور آمریکا همچنین در توئیت سال نوی میلادی خود نوشت: ایران بابت جان‌های از دست‌رفته و خسارت‌های وارد آمده به هر کدام از تأسیسات ما پاسخگو خواهد شد. آنها بهای بسیار سنگینی خواهند پرداخت. این هشدار نیست، تهدید است. سال نو مبارک.



مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا


مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا شب گذشته گفت که پنتاگون نیروهای بیشتری را به بغداد برای حمایت از سفارت این کشور اعزام خواهد کرد. از سوی دیگر وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که در جریان تظاهرات در برابر سفارت این کشور در بغداد، کسی وارد محوطه این سفارت نشده است و برنامه‌ای برای تخلیه سفارت ندارد.


همچنین مقام‌های آمریکایی گفتند انتظار می‌رود دولت این کشور تفنگداران دریایی بیشتری را در سفارت آمریکا در بغداد مستقر کند. رویترز گزارش کرد یک‌صد تفنگدار دریایی قرار است در سفارت آمریکا در بغداد مستقر شوند.


واکنش تأمل‌برانگیز مقامات عراقی در برابر فشارهای آمریکا


واکنش‌های محرمانه و غیرمحرمانه دولت آمریکا به اقدام شجاعانه مردم عراق که با شعارهای «آمریکا برة برة» همراه شده بود، باعث شد تا مقامات ارشد عراقی فوری وارد عمل شوند. 


عصر روز گذشته در حالی که معترضان عراقی در حال ورود به ساختمان سفارت آمریکا در بغداد بودند، عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر مستعفی عراق که گمان می‌رود تحت تأثیر انتقادها و واکنش عصبانی مقامات آمریکایی قرار گرفته بود، بیانیه‌ای صادر کرد و از معترضان خواست تا فوراً سفارت آمریکا را ترک کنند. وی گفت: هرگونه تعدی و اقدام علیه سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌های دیپلماتیک خارجی با ممانعت نیروهای امنیتی مواجه خواهد شد و قانون متخلفان را به شدیدترین شکل مجازات می‌کند. ما به‌طور قاطع و در عالی‌ترین سطوح حملات هوایی آمریکا را به بخش‌های نظامی خود محکوم کرده‌ایم.



معترضان عراقی خواهان خروج نیروهای آمریکایی هستند


وی افزود: دولت سلسله اقدامات و تدابیری را در این زمینه اتخاذ کرده است؛ به گونه‌ای که تضمین‌کننده حاکمیت عراق و امنیت شهروندان آن باشد. مراسم باشکوه تشییع شهدا بخشی از اعلام وفاداری به خون پاک و ارزشمند آنها به حساب می‌آید؛ اما این اقدام باید به دور از ساختمان‌های سفارتخانه باشد؛ زیرا مسئولیت حمایت از این مراکز دیپلماتیک برعهده دولت عراق است. 


از سوی دیگر برهم صالح، رئیس‌جمهور عراق در بیانیه‌ای به تظاهرات معترضان عراقی در برابر لانه جاسوسی آمریکا در بغداد واکنش نشان داد و اعلام کرد: تلاش برای حمله به سفارت آمریکا در بغداد نقض توافق‌های بین‌المللی است که دولت عراق به رعایت آنها ملزم شده است.



برهم صالح، رئیس‌جمهور عراق


وی افزود: تجاوز به هیئت‌های دیپلماتیک به منافع عراق و وجهه بین‌المللی این کشور به‌عنوان دولتی با حق حاکمیت آسیب رساند.


وزارت امور خارجه عراق روز گذشته به‌دنبال «تحصنِ باز» معترضان عراقی در مقابل سفارت آمریکا در بغداد بیانیه‌ای درباره لزوم حمایت از مراکز دیپلماتیک صادر کرد و آورده است: وزارت امور خارجه از نزدیک تظاهرات عراقی‌های معترض به حمله آمریکا به مواضع حشدالشعبی در مقابل سفارت ایالات متحده در بغداد را دنبال می‌کند.


وزارت امور خارجه عراق تصریح کرد: بغداد طبق کنوانسیون وین، به حمایت از هیئت‌های دیپلماتیک و حفظ حرمت و در معرض خطر نگرفتن این هیئت‌ها پایبند است.


محمد الحلبوسی، رئیس مجلس عراق نیز شب گذشته در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: هرگونه تلاش برای حمله به سفارت آمریکا در بغداد غیر قابل قبول است.



محمد الحلبوسی، رئیس مجلس عراق


وی در واکنش به تجمع معترضان عراقی در مقابل سفارت آمریکا در بغداد و تلاش برای تسخیر لانه جاسوسی آمریکا افزود: تلاش برای حمله به سفارتخانه آمریکا و حمله به مقر آن غیر قابل قبول است و به منافع عراق خدشه وارد می‌کند.


رئیس مجلس عراق تصریح کرد: این‌گونه اقدامات با عرف و قوانین بین‌المللی در تعارض است. ما از دولت می‌خواهیم که به تعهدات قانونی خود در حفاظت از مراکز دیپلماتیک پایبند باشد.


تبعیض دیپلماتیک عراق میان ایران و آمریکا


واکنش فوری عبدالمهدی و دیگر مقامات عراقی در حالی است که دولت عراق در حادثه‌ای مشابه و در زمان حمله اغتشاشگران به کنسولگری‌های ایران در کربلا و نجف ساعت‌ها و حتی روزها سکوت اختیار کرده و در برابر تعرض به این مکان‌های دیپلماتیک که وظیفه حراست از آن را دولت بغداد برعهده دارد، واکنشی نشان نداده بود.


به‌عنوان نمونه، با بررسی اخبار رسانه دولتی سومریه‌نیوز عراق می‌توان دریافت که در حمله اغتشاشگران به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کربلا که شنبه چهارم آبان سال جاری رخ داد و باعث آتش گرفتن بخشی از ساختمان شد، هیچ مقام عراقی به‌طور رسمی واکنشی نشان نداد و باعث شد اغتشاشگران بار دیگر در 12 آبان‌ سال جاری به این مکان دیپلماتیک کشورمان تعرض کنند. 



خبر حمله به کنسولگری ایران در کربلا- سومریه‌نیوز 26 اکتبر 2019


یک روز پس از حمله بود که خبر تشکیل کمیته حقیقت‌یاب حادثه منتشر شد و باز هم شاهد بیانیه رسمی و البته فوری در واکنش به تعرض نبودیم تا اینکه چند روز بعد وزارت امور خارجه عراق وارد عمل شد و در بیانیه‌ای رسمی بر لزوم حفظ امنیت دفاتر دیپلماتیک و کنسولگری‌ها تأکید و اعلام کرد که «اینگونه اقدامات بر روابط دوستانه میان ایران و عراق تأثیرگذار نخواهد بود».



خبر بیانیه وزارت امور خارجه عراق- سومریه‌نیوز چهارم نوامبر 2019


آشوبگران که تلاش داشتند روابط ایران و عراق را برهم بزنند، به این نیز راضی نشدند و در نجف به کنسولگری ایران حمله کردند. این حمله که هم‌زمان با حمله به کنسولگری ایران در کربلا انجام شد، واکنش خاصی را از سوی دولت عراق به همراه نداشت. چندی بعد که دامنه حوادث نجف به استان ذی‌قار کشیده شد، عادل عبدالمهدی زیر فشار افکار عمومی بیانیه‌ای صادر کرد و خواستار تشکیل کمیته‌ حقیقت‌یاب درباره حوادث نجف و ذی‌قار شد. 


سعید پیرزاده


انتهای پیام/4106/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر