صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۰۰ - ۲۵ آذر ۱۳۹۸
کاربردهای هوش مصنوعی5/

فرودگاه‌های هوشمند؛ تجربه‌ای نوین در سفر هوایی/ هوش مصنوعی آینده حمل‌و‌نقل هوایی را متحول می‌کند

فرودگاه‌ها یک بستر ایده‌آل برای استفاده از فناوری‌های جدید هستند تا به‌این‌ترتیب از رشد جهانیِ ترافیک مسافر بهره‌مند شده و سرمایه‌گذاری بیشتری را جذب کنند. از همین رو علم در راستای تحول تکنولوژی‌های فرودگاهی پروژه‌های بزرگی را کلید زده که در این مطلب به آنها اشاره می‌شود.
کد خبر : 450766

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، هوش مصنوعی بخشی از علوم کامپیوتر است که بر ایجاد ماشین‌های هوشمندی تأکید دارد که مانند انسان کار می‌کنند و واکنش نشان می‌دهند. با پیشرفت علم و تکنولوژی روز به روز هوش مصنوعی توسعه می‌یابد و دستگاه‌ها و ماشین‌ها و نرم‌افزارها در حوزه‌های مختلفی چون پزشکی، نظامی، امنیتی، اینترنت، خودروسازی و بسیاری دیگر وارد شده و این حوزه‌ها را دست‌خوش تغییر و تحولات مثبتی کرده است.


خبرگزاری آنا در سلسله گزارش‌هایی درباره کاربردهای هوش مصنوعی، به بررسی ابعاد کاربردی آن می‌پردازد. در این بخش به بررسی کاربردهای هوش مصنوعی در حوزه صنعت هواپیمایی اشاره شده است.


فرودگاه‌ها اغلب نه‌تنها به‌عنوان دروازه ورود به شهر بلکه به‌عنوان نماد زیبایی شهرهایی که به هم وصل می‌کنند، محسوب می‌شوند. آنها همچنین می‌توانند برای کشورها و شهرهای مهم،یک پنجره سودآور برای جذب مشاغل باشند. فرودگاه‌ها هرچقدر به فناوری‌های پیشرفته مجهز بوده و مسافر پسندتر به نظر برسند، تأثیر مثبتی بر منابع مالی محلی خواهد گذاشت. بنابراین فرودگاه‌ها یک بستر ایده‌آل برای گردآوری و استفاده فناوری‌های جدید هستند تا به‌این‌ترتیب از رشد جهانیِ ترافیک مسافر بهره‌مند شده و سرمایه‌گذاری بیشتری به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم جذب کنند.



فرودگاه‌ها همچنان یک مکان برای سرمایه‌گذاری بزرگ هستند و به‌مرور به مراکز نوآوری تبدیل می‌شوند. نمایشگاه‌های جهانی، رویدادهای ورزشی بزرگ و جابجایی روزافزون مردم، همگی فرصت‌های مناسبی را برای مدرن‌سازی زیرساخت‌های فرودگاهی فراهم کرده و باعث می‌شوند فناوری‌هایی بکارگرفته شود که تجربه مسافر را بهبود بخشند.


در این مطلب به آینده فرودگاه‌ها و حمل‌ونقل هوایی در آینده نزدیک بخصوص سال میلادی پیش‌رو، اشاره می‌کنیم.


1. دستیاران رباتیک


ربات‌ها می‌توانند برای کمک به مسافران در محیط‌های شلوغ و گیج‌کننده مانند فرودگاه (به‌عنوان‌مثال ربات‌های «پذیرش مسافر» توسط شرکت ال‌جی در فرودگاه اینچئون کره جنوبی مستقر شده‌اند) و برای بهبود عبور و مرور (فرودگاه گاتویک در انگلستان یک پروژه «پارکینگ رباتیک» را مورد آزمایش قرار داد) به کار گرفته شوند.



2. راه‌حل‌های مسافر محور


اتخاذ شبکه‌های 5G در برخی از فرودگاه‌ها (به‌عنوان‌مثال منچستر) آغاز شده است، و خدمات‌دهی متناسب با آن به مسافران ارائه خواهد شد. فرودگاه‌ها و ایرلاین ها در حال تغییر فرآیندهای تصمیم‌گیری خود از محصول محور به مسافر محور هستند. محصولات و فرایندها در حال تحول هستند تا با تغییرات در سلیقه مسافران و دسترسی آنها به تکنولوژی سازگار شوند.



فرودگاه‌ها فناوری‌هایی را به کار می‌گیرند که می‌توانند به تسریع در فعالیت‌های مسافر از قبیل کانتر پذیرش مسافر، بررسی چمدان، امنیت و گمرک کمک کنند. بنابراین تجربه یک سفر مثبت، به‌نوبه خود منجر به افزایش درآمدهای غیر هوایی برای فرودگاه‌ها و ذینفعان آنها می‌شود.


3. حل مشکل حمل مایعات


حذف وسایل الکترونیکی، مایعات و ژل‌ها از چمدان‌های دستی توسط ماموران ازجمله مسائلی است که مسافران هنگام پرواز با آن مواجه هستند. فناوری به‌زودی مسافران را از این دردسر نجات خواهد داد.



پیشرفت فنی در اسکنرهای توموگرافی کامپیوتری (اسکنر CT) باعث شده تا چمدان‌ها به شیوه‌ای بهتر و بدون نیاز به خارج کردن وسایل مورد ظن، اسکن بشوند. استفاده از هوش مصنوعی در فرودگاه‌ها از طریق اسکنرهای دارای هوش مصنوعی که قادر به تفکیک مواد منفجره و سلاح از کالاهای غیر خطرناک (مانند کمربند و کلید) هستند نیز در آمریکا مورد آزمایش قرارگرفته و به اپراتورها کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری بگیرند و غربالگری امنیتی را ساده‌تر انجام دهند.



سریع‌تر شدن روند بازرسی بدنی و چمدان‌ها تأثیر مثبتی بر تجربه کلی مسافر در فرودگاه و اجرای عملیات پرواز دارد و همچنین می‌تواند منافع مستقیم مالی برای هر ذینفع داشته باشد.


4. بدون کاغذ و قابل‌اعتماد؛ تکنولوژی بلاک‌چین می‌آید


با گذر از نقش سنتی خود در بخش فین‌تک، فناوری blockchain (زنجیرهٔ بلوکی) توسط شرکت‌های هواپیمایی، فرودگاه‌ها و مقامات دولتی به‌عنوان راهی برای بهبود ایمنی و عملیات امنیتی حمل‌ونقل هوایی مورد کاوش و ارزیابی قرارگرفته است.


برنامه‌های کاربردی این فناوری شامل ضبط و ذخیره تمامی رزروها، سرشماری قطعات هواپیما و ردیابی قطعات یدکی است. همچنین حذف کنترل دستی گذرنامه و ویزا از دیگر قابلیت‌هایی است که این تکنولوژی فراهم خواهد کرد.



5. فناوری بیومتریک (زیست‌سنجشی)


در سال 2019 ، قلمرو بیومتریک در فرودگاه‌ها به واقعیت تبدیل شده و آینده‌ای از هوش مصنوعی در حمل‌ونقل هوایی را در پیش گرفته است. استفاده از فناوری تشخیص چهره در فرودگاه‌هایی همچون آتن، نیویورک، لندن و همچنین شهرهای اصلی چین آغاز شده است. رویکردهای جایگزین همچون استفاده از شناسایی اثر کف دست ( در کره جنوبی) نیز بخشی از این روند است.



استفاده از این تکنولوژی در گیت‌های سوارشدن به هواپیما، نیروی انسانی کمتر و کار کمتری را می‌طلبد و روند سوار شدن مسافران را تسریع بخشیده و منجر به صف‌های کوتاه‌تر می‌شود. اینها عناصر کلیدی است که فرودگاه‌ها را برای سرمایه‌گذاری روی این فناوری‌های جدید سوق می‌دهد.


 



بیشتر بخوانید: وقتی خودروهای حمل چمدان «خودران» می‌شوند



 


6. تقویت ایمنی با طراحی‌های نوین


رشد مداوم در ترافیک مسافر و تأثیر آنلاین و دیجیتال شدن بسیاری از کارها بر روی تدارکات  و لجستیک، منجر به اتخاذ راه‌حل‌های هوانوردی خودکار بر اساس هوش مصنوعی می‌شود که عملیات بازرسی و امنیت فرودگاه را تقویت می‌کند. افزایش تکیه به فرآیندهای امنیتی یکپارچه در فرودگاه‌ها و دیجیتالی شدن مجوزهای مسافرتی، امکان بروز حوادث پرخطر (تأثیر بر امنیت و تجارت) را افزایش می‌دهد.


از این رو، ارائه‌دهندگان راه‌حل‌های هوانوردی و فرودگاهی با شرکت‌های پیشرو در فناوری اطلاعات همکاری می‌کنند تا محصولات و راه‌حل‌های ایمن را در مرحله طراحی توسعه دهند.


7. استفاده از فضای ابری (cloud)


در برخی از مواقع که حجم تردد مسافران زیاد می‌شود، ( مانند زمان برگزاری بازی‌های المپیک، جام جهانی فوتبال، تعطیلات سال نو، سفرهای زیارتی و..) این موضوع منجر به افزایش حجم اطلاعات فرودگاه‌ها نیز می‌شود. بنابراین ایرلاین ها و فرودگاه‌ها تصمیم گرفته‌اند تا در برای افزایش کارایی و بهبود سیستم‌های خود و همچنین خدمات‌رسانی بهتر به مسافران، بخصوص در مواقع ذکرشده، از سرویس فضای ابری استفاده کنند.


نوسازی زیرساخت‌های IT یکی از محرک‌های اصلی سرمایه‌گذاران خصوصی است که با حداقل سرمایه‌گذاری در فرودگاه‌ها به دنبال درآمدزایی و سود سریع‌تر می‌روند.



8. تهدیدات پهپادها و اشیاء پرنده ناشناس


مدیریت اختلالات پروازی که بر تداوم مشاغل و درآمدزایی تأثیر می‌گذارد، به تمرکز اصلی فرودگاه‌ها و شرکت‌های هواپیمایی تبدیل شده است. با افزایش استفاده از اشیاء پرنده بدون سرنشین مانند پهپادها، فرودگاه‌ها همیشه در معرض این خطر قرار دارند که چنین اشیاء پرنده‌ای در عملیات پروازها اختلال ایجاد کنند. بنابراین فرودگاه‌های سراسر جهان در حال سرمایه‌گذاری روی فناوری‌های ضد UAS [سیستم‌های هوایی ناشناس] هستند تا هرگونه پرنده و هواپیمای ناشناس را که بخواهد در پروازها اختلال ایجاد کند، شناسایی و با آن مقابله کند.



9. بهبود كنترل ترافيك هوایی


رشد ترافیک، زیرساخت‌ها و ظرفیت کنترل ترافیک هوایی را تحت‌فشار قرار می‌دهد و در حال تبدیل‌شدن به یک چالش بزرگ است.


دیجیتالی کردن کنترل ترافیک هوایی یک روند درحال‌توسعه برای بهبود ایمنی حمل‌ونقل است و باهدف فرودگاه‌ها برای اجرای به‌موقع عملیات پرواز و بهبود ظرفیت پذیرش مسافر هماهنگ است. به‌کارگیری مراکز کنترل از راه دور برای مدیریت کارآمد ترافیک فرودگاه‌های مختلف، اخیراً در حال  گسترش است.


این رویکرد فرصت‌های سرمایه‌گذاری خوبی را برای طراحی نوین مدیریت کنترل ترافیک هوایی ایجاد کرده  است.



10. مسیر سبز


استفاده از سوخت‌های زیستی، قطعات سبک‌تر بدنه هواپیما و آزمایش‌های مختلف برای كاهش ایجاد كربن، هواپيماها را به سمت تولید کمتر آلودگی و به‌اصطلاح سبز شدن سوق می‌دهد.


متأسفانه قیمت پایین سوخت برای مدتی سرمایه‌گذاری‌های سبز و دوستدار محیط‌زیست را در حمل‌ونقل هوایی دلسرد کرده است، اما قیمت ارزان نفت برای همیشه دوام نخواهد داشت!



کاهش مداوم مصرف سوخت هواپیما یک چالش بزرگ است که توسط شرکت‌های تولید قطعات هواپیما جدی گرفته می‌شود. طراحی مجدد هواپیما و قطعات بدنه هواپیما مخصوصاً استفاده از فناوری روتورهای روباز (موتورهای بدون قاب جدید که ترکیبی از موتورجت و ملخی می‌باشند که سوخت کمتری مصرف کرده و حرارت و آلودگی کمتری تولید می‌کنند) بخشی از یک پروژه به‌سوی فردایی سبز است.



درعین‌حال ، فرودگاه‌ها با کاهش ضایعات و بهبود کارآیی از طریق فناوری، در نظر دارند که بتوانند تأثیرات اکولوژیکی خود را کاهش دهند.


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر