علت امتناع دولت از اختصاص بودجه پژوهشی به دانشگاه آزاد چیست؟ + جدول بودجه 99 دانشگاههای دولتی
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، علیرغم پیگیریهای دانشگاه آزاد اسلامی و پیشنهاد وزارت علوم جهت تخصیص بودجه پژوهشی به این دانشگاه، سازمان برنامه و بودجه همچنان از تخصیص ردیف بودجه پژوهشی شرکتها به این مجموعه امتناع میورزد.
بیشتر بخوانید:
اندیشیدن عاریتی؛ ترجمه و معضل تفکر در ایران معاصر
در بودجه سال 97 تبصرهای در حمایت از فعالیتهای پژوهشی دانشگاهها به تصویب رسید که براساس آن «شرکتهای سودده، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت مکلف شدند در اجرای تکالیف قانونی مربوطه، حداقل چهلدرصد (۴۰%) از هزینه امور پژوهشی خود را در مقاطع سه ماهه به میزان بیست و پنج درصد (۲۵%)، به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز کنند تا در راستای حل مسائل و مشکلات خود از طریق توافقنامه با دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و جهاد دانشگاهی و در قالب طرح(پروژه)های کاربردی، عناوین پایاننامههای تحصیلات تکمیلی، طرح(پروژه)های پسادکتری و طرح(پروژه)های تحقیقاتی دانشآموختگان تحصیلات تکمیلی غیرشاغل هزینه شود.
بند (ط) تبصره (9) قانون بودجه سال 97 در بودجه سال 98 نیز تمدید شد، اکنون هم با انتشار بودجه سال 99 این تبصره برای سومین سال متوالی به قوت خود باقی مانده است.
اختصاص 100 میلیارد تومان بودجه پژوهشی
مسعود برومند، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در گفتگو با خبرنگار آنا درباره اعتبار در نظر گرفته شده در این تبصره قانون بودجه سال 98 اظهار کرد: «براساس این تبصره امکان اختصاص 100 میلیارد تومان برای پروژههای پژوهشی دانشگاهها وجود دارد و تاکنون 29 میلیارد تومان اختصاص یافته است.
وی از ارائه 689 پروژه پژوهشی توسط شرکتها خبر داد و افزود: حدود 670 دانشگاه این درخواست پروژه پژوهشی را بررسی کردهاند.»
خلاء قانونی
اما اجرای این تبصره در دانشگاهها با مشکل مواجه است و مسئولان دانشگاهی اعلام میکنند که اعتبارات کمی از محل این تخصیصی دولت واگذار شده است آنچنانکه پیش از این یعقوب فتحاللهی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با آنا از نحوه اجرای این طرح گله کرده بود.
عبدالساده نیسی، مدیرکل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهشی و فناوری وزارت علوم درباره ایراداتی که متوجه این تبصره قانونی است به خبرنگار آنا گفت: «هر قانون جدیدی که در کشور تصویب میشود مشکلاتی دارد، این تبصره هم با ایراداتی همراه است که بخشی از این ایرادات در سال 97 نمایان شد و برخی هم در سال 98 بروز پیدا کرد، گزارش این ایرادات به سازمان برنامه و بودجه ارائه شده تا برای رفع آنها اقدام شود.
وی تاکید کرد: آنچه که درباره این قانون بسیار مهم است، تداوم و سادهسازی آن است، خوشبختانه اقدامات لازم برای اجرا فراهم شده است.»
وزارت علوم برای اجرای این تبصره قانونی سامانهای به نام ساطع طراحی کرد که روزانه شرکتها درخواستهای خود را از طریق این سامانه ثبت و اساتید با داشتن کدهای مختص به دانشگاهها درخواستها را مشاهده کنند. استادان میتوانند بعد از آگاهی از درخواستها در صورت تمایل به آنها پاسخ دهند.
مسئله دیگری که درباره این قانون وجود دارد حذف دانشگاه آزاد اسلامی در دریافت اعتبار پژوهشی از محل این ردیف بودجهای است. در صورتیکه دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن نیمی از دانشجویان کشور ظرفیت بالقوه در پژوهش کشور دارد و پژوهشگران این دانشگاه تاکنون طرحهای پژوهشی متعددی را انجام دادهاند که نتایج شگرفی را برای کشور به ارمغان آورده است.
در این زمینه نیز عبدالساده نیسی توضیح داد: «درخواستهای بسیاری ارائه دادیم تا دانشگاه آزاد اسلامی نیز بتواند از این تبصره استفاده کند ولی به خاطر دولتی بودن شرکتها امکان استفاده از این ردیف بودجهای برای دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک نهاد غیردولتی فراهم نشد.»
سید مهدی امینی مشاور اجرایی معاون آموزش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: «بر اساس آمار وزارت علوم ۱۲۰۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری داریم که پایان نامه و رسالههای خود را بر اساس مطالعات کتابخانهای تنظیم میکنند و فارغ التحصیل میشوند ولی از این تعدادپایان نامه ۱ دهم درصد آن هم به درد نیاز جامعه نمیخورد.»
این در حالی است که دانشگاه آزاد اسلامی با تغییر رویکردی که در سطح کلان و مدیریتی خود داشته است در قالب طرح پایش(پژوهشهای اثرگذار یکپارچه شبکهای) اقدام به کاربردی سازی پایاننامههایی که از سوی دانشجویان ارائه میشود کرده است. و در همین راستا مجلدات نظام موضوعات سراسر کشور را احصا و تدوین نموده تا در راستای کیفی سازی سطح پایاننامهها و پژوهشها گامی بلند بردارد.
به گزارش آنا، بودجه پیشنهادی سال 99 دانشگاههای دولتی بدون احتساب بودجه پژوهشی موضوع تبصره فوق به شرح زیر است.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/