صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۲۴ - ۰۳ دی ۱۳۹۸

زنیان و عرق زنیان چه خواصی را در خود پنهان کرده اند؟

میوه زنیان کوچک، بیضوی، به رنگ قهوه‌ای مایل به زرد و دارای بویی شبیه بوی تیمول است.
کد خبر : 449292

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، گیاهان مختلف بسیاری در دنیا وجود دارد که خاصیت دارویی دارند و از آن ها برای درمان استفاده می‌شود، زنیان و عرق زنیان نیز یکی از این گیاهان است که خبرگزاری آنا قصد دارد در ادامه به معرفی آن بپردازد.



معرفی گیاه زنیان


زنیان گیاه علفی یک ساله، بی کرک و به ارتفاع ۳۰ تا ۹۰ سانتی متر است که به شکل خودرو در نواحی شرقی هند، ایران و مصر می‌روید و آن را با نام‌های دیگری همچون؛ انیسون بری، کمون حبشی، اجوان، اسپری کای و نانخواه می‌شناسند.


برگ‌هایی با بریدگی‌های نازک و ظریف و گل‌هایی به رنگ سفید و مجتمع به صورت چتر مرکب دارد. چتر آن کوتاه، دارای طول نسبتا مساوی و منتهی به براکته‌های باریک در محل اتصال به یکدیگر است.



میوه زنیان کوچک، بیضوی، به رنگ قهوه‌ای مایل به زرد و دارای بویی شبیه بوی تیمول است.


روی میوه آن، خطی طولی نخی شکل، به رنگ روشن‌تر و دو تار نازک تک سلولی مشاهده می‌شود، به طوری که بعضی از آن‌ها کوتاه و مخروطی و برخی دیگر دارای یک قسمت متورم در انتها هستند.


قسمت مورد استفاده این گیاه، میوه آن است که حاوی مقدار زیادی تیمول میباشد. محل رویش این گیاه در ایران، بلوچستان، تبریز، اصفهان، خوزستان، فارس، کرمان و خراسان است.


خواص گیاه زنیان



  • بیماری‌های معده و کبد را رفع می‌کند.

  • مقوی معده و بادشکن است.

  • ضد اسپاسم و ضد درد است.

  • سموم بدن را دفع می‌کند.

  • ضد تهوع و استفراغ است.

  • ناراحتی‌های گلو، سرفه و روماتیسم را از بین می‌برد.

  • ضد کرم و میکروب کش است.

  • مدر و قابض است.

  • درد حاد شکم، قولنج و سوء هاضمه‌ای که ناشی از ضعف و کمی نیرو باشد رابرطرف می‌کند.

  • زنیان از قدیم به عنوان ادویه و نگهدارنده‌ی مواد غذایی ترشی جات، بیسکویت و مواد خوراکی دیگر به کار می‌رود. همچنین از آن به عنوان ضدقارچ پوستی و ضد نزله‌ی تنفسی می‌توان استفاده کرد.

  • درمان امراض ریه و ضدسرماخوردگی، ضدتب و ضد یبوست است.

  • برای بیماری‌های عصبی مفید محسوب می‌شود.



عرق زنیان چیست؟


عرق زنیان نیز خواصی همچون ضد درد و التهاب مفاصل را بدنبال خود یدک می‌کشد و  به علاوه می‌تواند عاملی برای برطرف کردن درد‌های آرتروز باشد و در درمان و بهبود امراضی همچون: نقرس، کرامپ و سیاتیک نیز تاثیر ویژه‌ای دارد.


خواص عرق زنیان:


طبیعت اصلی این گیاه، گرم و خشک است و خواص دارویی فراوانی دارد. برای مثال:


• ضد نفخ


• ضد عفونی کننده قوی معده


• ضد قارچ و انگل


• ضد اسهال


• دافع رطوبت بدن و معده


• نافع جهت رفع اعتیاد و مضرات آن


• مفید جهت فلج و رعشه


• درمان استئوآرتریت (آرتروز یا سائیدگی مفصل‌ها)


• برطرف نمودن خشکی شانه‌ها و التهاب آرنج و درمان کشیدگی و التهاب تاندون‌ها


از خواص این گیاه، ضد درد و التهاب مفاصل عنوان شده است. عرق گیاه زنیان برای درد‌های آرتروز و همچنین رفع اسپاسم عضلانی، بسیار کاربردی است.


زنیان از نظر طبع مانند زیره، گرم و خشک بوده و از نظر خواص ضد اسپاسم، تونیک، محرک و بادشکن است و معمولاً از این ماده در تهیه مشعل‌هایی استفاده می‌شود که برای تسکین درد بسیار موثر است. هم چنین از زنیان برای استعمال خارجی در رفع بیماری‌های معده، کبد و ناراحتی‌های گلو، نظیر: سرفه و روماتیسم تجویز می‌شود.


زنیان همانطور که گفتیم دارای تیمول فراوان است. این ماده در طب سنتی از ارزش بالایی برخوردار است و در هندوستان از زنیان به عنوان ضد عفونی کننده برای تقویت معده همچنین به عنوان بادشکن و تونیک، برای قطع اسهال و رفع سوءهاضمه و درد‌های حاد شکمی یا قولنج و معالجه سوءهضمه‌هایی که از ضعف و کمی نیرو نشئت گرفته، در تحلیل گاز و نفخ نیز تجویز می‌شود.


افراد گرم مزاج باید در مصرف آن توجه کرده و تا حد امکان از مصرف عرق زنیان به صورت غیر ضروری خودداری کنند.


عرق زنیان، نیز عرق نانخواه یا عرق انیسون جز عرق‌های گرم و مفید در زمینه هضم غذا، موثر برای سینوزیت، عوارض تنگی نفس و آسم است.


این عرق مدّر، بادشکن، تونیک، ضد اسهال و ضد تهوع است، دستگاه گوارش و تنفس را ضد عفونی کرده و ضد انگل است و برای رفع بیماری‌های کبد و ورم گلو، ناراحتی‌های بینی، زکام و سرفه مفید است.


نحوه مصرف عرق زنیان


 می‌توانید این عرق را به همراه آب بعد از هر وعده غذا در ظهر و شب، میل کنید تا علاوه بر آسان کردن هضم غذا، از نفخ و ترش کردن معده نیز جلوگیری کند. عرق زنیان طبیعت گرم دارد، ضد نفخ، باد شکن، ضد سکسکه، ضد عفونی کننده بسیار قوی، موثر در هضم غذا، ضد انگل، رفع سموم بدن و مؤثر برای رفع اعتیاد به مواد مخدر، بیماری پیسی، مقوی قوای جنسی، بالا برنده فشار خون و نیروبخش. (نصف فنجان در نصف لیوان آب سرد بعد از غذا)



مقدار و طریقه مصرف عرق زنیان



  • مقدار مصرف برای بزرگسالان: بزرگسالان سعی کنند با مخلوط آب و عرق زنیان، روزانه در سه نوبت دو قاشق غذاخوری میل نمایند.

  • مقدار مصرف برای کودکان: با مخلوط عرق زنیان با آب، روزی سه بار دو قاشق مرباخوری بعد از غذا این عرق را میل کنند.

  • جهت استفاده برای استعمال خارجی: یک قاشق غذاخوری از این عرق را در گلو ریخته و غرغره کنید و سپس قورت دهید. یا این که می‌توانید با استفاده از قطره چکان دو قطره از این عرق را در دو سوراخ بینی بچکانید.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

برچسب ها: طب سنتی
ارسال نظر