صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سواد رسانه‌ای حلقه مفقوده فضای مجازی/5

صارمی‌فر: آموزش سواد رسانه‌ای جلوی گمراهی جامعه را می‌گیرد/ منبع بسیاری از اخبار امروزی سلبریتی‌ها هستند

یک فعال رسانه‌ای گفت: مردم در کشور ما آموزشی درباره نحوه برخورد با اخبار در فضای مجازی نمی‌بینند و همین موضوع منجر می‌شود تا هر خبری را جدی گرفته و براساس آن اقداماتی را انجام دهند.
کد خبر : 429929

مهدی صارمی‌فر در گفتگو با خبرنگار حوزه رسانه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، درباره سواد رسانه‌ای و توجه نشدن به این موضوع گفت: در روزگار گذشته و حدود 20 سال قبل که اینترنت به این اندازه فراگیر نبود، مردم مخاطب مستقیم رسانه‌ها بودند اما درحال حاضر وضعیت رسانه‌ای کشور با وجود شبکه‌های اجتماعی به‌طور کلی تغییر کرده است.


وی افزود: با گذشت زمان و بر اساس ماهیت اخبار رسانه‌ها، مردم به آن‌ها اعتماد می‌کردند و برای مثال وقتی مردم به‌دنبال اخبار سیاسی بودند، به سراغ رسانه‌ای خاص می‌رفتند و برای پیگیری اخبار ورزشی و اجتماعی نیز سراغ نشریه‌های معتبر و تخصصی می‌رفتند؛ اما این رویه هم‌اکنون از سوی مردم دنبال نمی‌شود.


این فعال رسانه‌ای اضافه کرد: به‌دلیل رواج شبکه‌های اجتماعی و این‌که تولید محتوا را هر فرد غیرمتخصصی برعهده گرفته و تولید اخبار از تحریریه‌ خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها بیرون رفته است، وضعیت دگرگون شده است. با ظهور شبکه‌های اجتماعی افراد دست به انتشار هر خبری می‌زنند و حساسیتی که رسانه‌های جمعی نسبت به انتشار خبر دارند دیگر وجود ندارد که همین موضوع منجر به بروز مشکلاتی در همه سطوح جامعه می‌شود.


صارمی‌فر با اشاره به این‌که ارزش‌های خبری همیشه اهمیت داشته است و برای مردم جذاب است، اضافه کرد: وقتی اخبار از کانال تحریریه‌ها خارج شدند، دیگر حساسیت‌های لازم بر روی آن انجام نمی‌گیرد و مردم به‌صورت مستقیم با این محتواها مواجه می‌شوند. این در حالی است که پیش از این دبیر تحریریه، منابع خبر را بررسی می‌کرد و مردم می‌دانستند که چه اخباری می‌خوانند اما در حال حاضر هجمه محتوایی فضای مجازی مردم را دچار گمراهی کرده است.


وی با تأکید بر این‌که هجمه‌های اخبار از کانال‌های مختلف، لزوم آموزش سواد رسانه‌ای را ضروری می‌کند، اضافه کرد: تحلیل اخبار باید برای همگان روشن شود، به این معنا که وقتی خبری می‌شنویم یا موضوع را مطالعه می‌کنیم باید بدانیم از چه کانالی این خبر تولید شده و با چه رویکردی به ما رسیده است تا در تلاطم هجمه اخبار مختلف گرفتار نشویم.


این فعال رسانه‌ای گفت: گاهی اوقات سلبریتی‌ها و سیاستمداران با کلمات پیچیده، مفاهیم ساده را تغییر داده و به این طریق حرف خود را به مخاطب تفهیم می‌کنند. این در حالی است که در کنار سیستم آموزشی، مردم باید با مهارت‌های زندگی آشنا شوند.


آموزش سواد رسانه‌ها باید از دل نظام آموزشی  آغاز شود


صارمی‌فر با اشاره به این‌که در برخی از کشورها نوجوانان و جوانان در کنار مسائل آموزشی، مهارت زندگی و سواد رسانه‌ای را نیز فرامی‌گیرند، اضافه کرد: این افراد یاد می‌گیرند که چگونه رفتار شهروندی و رفتار اجتماعی داشته و در ارتباط با رسانه چه بازخوردی داشته باشند، اما در کشور ما در غیاب این آموزش‌ها، رسانه‌ها باید این وظیفه را بر عهده بگیرند و باید این را به مردم آموزش دهند که خبری که مسیر تحریریه را طی می‌کند با خبری که از مسیر تلگرام یک سلبریتی یا سیاستمدار می‌گذرد چه تفاوت‌هایی دارد.


وی افزود: مردم باید یاد بگیرند برای شنیدن خبر در مفاهیم پیچیده گم نشوند و به هر منبع و فردی اعتماد نکنند.


این فعال رسانه‌ای به ماجرای لردگان اشاره کرد و گفت: در یک مرکز بهداشت متوجه شدند که ابتلا به ویروس HIV از میزان طبیعی آن خارج شده است و این موضوع سبب شد پیگیری در خصوص آن بیشتر شود اما در این میان رسانه‌ها به‌جای موج‌سواری باید در خصوص بیماری ایدز و فرق آن با HIV صحبت کنند تا جلوی حساسیت‌ها گرفته شود. در واقع عدم سواد رسانه‌ای در این ماجرا سبب شد چه مردم آن منطقه و چه سایر مردم از این موضوع آسیب روانی ببینند.


صارمی‌فر اظهار کرد: درباره همین موضوع اگر رسانه‌ها خوب عمل می‌کردند و مردم نیز آموزش‌های سواد رسانه‌ای را فراگرفته بودند، موضوع قابل جمع کردن بود، اما درحال حاضر رسانه‌های خارجی با پرداختن به این موضوع به دنبال ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران هستند.


انتهای پیام/4087/4110/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر